BVC ska ifrågasättas!

2014-01-23 8:04     4 Kommentarer    Kategori: Barn

Hur kommer det sig att BVC fortfarande påstår att småbarn ska börja med lättmjölk? LÄTTMJÖLK? Det är väl rätt så känt att barn framförallt ska ändå äta en fetare kost! Bröstmjölken är ju full av mättat fett, och efter man har ammat så ska man börja med lättmjölk, vilket indirekt betyder att hälsomyndigheterna tycker att amning inte är bra (?) då det är så fett, för varför skulle man annars rekommendera lättmjölk direkt efter amningstiden. Något stämmer dåligt. Är det kunskapen?

Och mera upprörande blir det…

Jag fick ett mail från en läsare, så här såg det ut:

Meddelande:
Hej Monique!
Jag var med min 4 månaders son på BVC idag för att prata om kost och introduktionen av smak portioner. Var helt förbluffad över vissa av råden man förmedlar. Lätt mjölk endast till barnen. Då jag frågade varför så var det pga av att lättmjölken som ju visserligen är sant är vitamin berikad. Men framför allt skulle man undvika de fetare varianterna pga risken för framtida övervikt samt att undvika animaliskt onyttigt fett! Det som gjorde det hela ännu mer konstigt var att hon precis innan sagt att barn behöver fett så ge barnet raps olja. Inte konstigt att föräldrar blir förvirrade gällande vad man ska ge sina barn.

Det dom dock gladde mig var att de ville att man skulle börja med grönsaker inte fruktpureer för att inte vänja dem först vid för söta smaker.
Kände bara att jag ville dela med mig till någon 🙂
/ Anna

Ytterligare en fråga fick jag på Instagram om liknande ämne, dvs BVC’s rekommendationer:

 

20140122-211314.jpg

Min sista mening där var att det finns mycket på kostdoktorn.se

Kommentarerna var till bilden nedan om barn och frukost, vilket blev då äggröra!

20140122-211355.jpg
Jag förstår att det även finns BVC som inte bara förespråkar lättprodukter men det borde vara en röd tråd inom alla BVC… Eller?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

4 Kommentarer + Kommentera

  • eller ska de dricka mjölk ALLS med tanke på att komjölk inte är så bra för människan?

  • Det finns väl studier (åtminstone en) som visar att barn som dricker fettfri mjölk är lite rundare än de som dricker fullfet? Kostdoktorn skrev om det för en tid sedan.

    Jag är enormt glad att jag inte lurats följa matråden till barn. När vi rejält minskade mängden spannmål i maten hemma blev min treåring nästan helt av med sina hudproblem. Förr fick vi smörja hela kroppen. Nu är det bara händerna som inte har frisk hud. Tyvärr äter hon spannmål i skolan. (Det har alltså gått några år sen vi började med lchf i riktning mot paleo).

  • Ja vad ska man säga?? Suck! Vår äldsta son, som är överviktig och har legat långt över normalkurvan sedan han var 6 månader, fick lättmjölk när han var mindre. Inte 17 hjälpte det!!

  • Framtida övervikt? Tror dom att det beror på standardmjölken? Men blir överraskad varje dag!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »