Brev till dietisten!

2012-03-07 11:19     Kommentera    Kategori: Barn


Efter föreläsningen jag var på i måndags så tänkte jag dela med mig av lite information till den dietist som höll i kursen. Jag samlade lite information och mailade henne. Så här skrev jag:

Hej Maria,
Jag deltog på din kurs i Karlstad den 5 mars 2012. Det var mycket som jag tyckte var jättebra med det du sa. Tex. om allergi och intolerans, toppen information och du är kunnig på området.

Jag ifrågasatt vissa saker, men min målsättning var inte att vara där för att ifrågasätta dig, eller göra dig mindre trovärdig inför andra. Därför valde jag ändå att ligga ganska lågt. Jag vet att vi har olika läror, men det som jag tycker är anmärkningsvärt är att du inte är mera insatt i modern forskning. Tex. Att du tror att transfetter i kött och smör är farligt och att du över huvudtaget inte varnar istället för industrielltillverkade transfetter som är de farliga transfetterna – det är skrämmande.
Vad jag förstod på dig så skrivs det sällan om transfetter längre i media (?), att det är inte så i ropet längre och därför inte så viktigt (eller farligt)!?

HÄR är en väldig ny artikel om transfetter vilket lyfter fram en mycket stor forskning som har gjorts vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke och sambandet med transfett. Jag rekommenderar varmt att du läser detta, sätt dig in i vad som händer runt om i världen med forskningen, det ökar din trovärdighet.
Här är ytterligare en forskning som gjorts på Chalmars Universitet av Göran Petersson, Professor i Kemisk Miljövetenskap, som är mycket intressant att läsa: TRANSFETTER (Jag har skickat den även som bifogad fil).

E621
Vad gäller E621 så vet jag också att det är godkänt av EU, det innebär inte att det är ok att äta! Sånt här ska förskole- och skolpersonal varnas för, få hjälp med att bli medvetna om. Sätt dig in i riskerner med E621/Glutamat. Det är inte att leka med. Smakförstärkare/E621/glutamat/jästextrakt är förbjudet i barnmaten i Sverige! Varför det tror du? Varför inte hjälpa till att även småbarn ska undvika att få i sig detta! Barn med ADHD lider otroligt mycket när de äter kost med glutamat.

Margarin och omega-3
Margariner är inte naturliga. Margarin är industriellt framställt, det är onaturligt och det innehåller mängder med saker vi inte vill få i oss. Omega-3 i margarinet är inte den omega-3 som är viktigast, ALA! Utan det är omega-3 från fet fisk – detta är fakta! Att lära ut annat är faktafel av dig. Visst kan en del omvandlas till DHA och EPA men enast 0,2%! Inte mera! Vi och barnen behöver omega-3 från fisk, eller tillskott… Barn ska äta riktigt smör, riktigt fett och inte margariner.

D-vitamin tillskott i mjölken har livsmedelsverket valt att inte tillsätta i den 3% mjölken för rädslan av att folk kommer köpa den fetare mjölken före de lättare sorterna. D-vitamin i sig är fettlösligt! För att tillgodose sig d-vitamin måste man äta fett! Så det rimmar ganska dåligt att barnen ska dricka den fettsnåla mjölken pga d-vitaminerna, barnen behöver ju den feta mjölken.
Det jag har förstått men hittar nu inte källa på det, är att vi har sämre möjligheter att tillgodogöra oss det tillsatta d-vitaminet än det som finns från början, dvs i den fetare mjölken. Alltså skulle kroppen ha större nytta av den lägre halten av naturlig d-vitamin som finns i standardmjölken än av den högre halten som på konstgjord väg tillsatts i de magra mjölksorterna.

Jag upplever att du var ändå öppen för olika tänkande. Men jag tycker att din trovärdighet minskar stort när du är så lite insatt i fakta, och i modern forskning. Jag skickar denna information till dig som ett tips och hoppas att du kan ta till dig. Vi vill barnen väl, via bra mat, då måste vi sätta oss in i hur maten ser ut idag och inte bara gå på det vi har lärt oss för många år sedan!

Lycka till framöver!

Vänlig hälsning
Monique ForslundJag fick ett svar ifrån Maria idag, trevligt att hon tog sig tiden att svara tycker jag. Sådant uppskattar jag. Tråkigt bara med det hon skriver.
Eller vad tycker du?

Svar från dietisten:

Hej Monique!

Och tack för dit mail.
Ja, vi har verkligen olika läror…
Min lära är Livsmedelsverket och jag hänvisar allt jag föreläser om till deras forskningar och litteratur. Det är inget som jag har hittat på.
Så vad gäller din information om transfetter och E 621 så hänvisar jag även där till Livsmedelsverket.

Lycka till du också.
MVH
Maria
Lunds Kostkonsult

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »