Bra mat för små barn, eller?

2017-11-22 21:21     1 Kommentar    Kategori: Barn

Jag som arbetar inom förskolans värld kollade lite på livsmedelsverkets hemsida idag… Jag vill gärna hålla mig ajour med vad de rekommenderar till barn. Även om jag struntar i deras rekommendationer, som jag anser vara till och med ohälsosamma för barnen.

Jag gillar deras pussel: Måltidsmodellen – en bra måltid består av flera delar. Jag håller helt med, visst är det så! En måltid för barnen är mer än bara mat.

Livsmedelsverket har en broschyr: ‘Bra måltider i förskolan’ vilket jag satt mig in i, lite… I broschyren kan du läsa följande:

– Råden ”Bra måltider i förskolan” är avsedda som övergripande vägledning, stöd och förslag till hur man kan arbeta för att skapa matglädje och främja bra matvanor i förskolan. Jämfört med tidigare version från 2007 är råden mindre detaljstyrande och lägger större vikt vid måltiden som helhet.
 
Visst låter det ändå bra?
 
Vidare står det:
– Att laga god och hälsosam mat som barnen tycker om kräver bra råvaror, kunskap och engagemang. Oavsett om maten lagas från råvaror eller med hjälp av hel- och halvfabrikat bör livsmedlen vara av god kvalitet.
 
Sen börjar det intressanta, eller inte så intressant, mest tragiskt:
– Det är viktigt att personal som ansvarar för planering och tillagning av måltiderna har relevant utbildning och kompetens, och kan säkerställa att maten i förskolan är näringsriktig. Ett sätt att planera och följa upp måltidernas näringsmässiga kvalitet är att näringsberäkna den planerade menyn. Ett annat sätt är att utgå från rekommendationerna om livsmedelsval på sidorna 24-29, som grundar sig på NNR och Livsmedelsverkets generella kostråd. Vid planering och uppföljning bör man ta hänsyn till alla de måltider barnen äter i förskolan, så att helheten blir bra. Oavsett hur näringsinnehållet bedöms är det också viktigt att vara uppmärksam på hur mycket mat som faktiskt hamnar i magen.
 
Och då kommer detta med magra (lätta) mejerier… suck! Stackars barn som ska äta lättyoghurt som verken smakar gott eller mättar!
För att minska intaget av socker och mättat fett rekommenderas osötade och magra mejeriprodukter. Yoghurt eller fil kan smaksättas med färska eller frysta frukter och bär istället. Mager mjölk innehåller lika mycket näring som en fetare mjölk, men mindre mättat fett. En förskola som vill servera fetare mjölk och/eller använda grädde i maten kan kompensera för det genom att till exempel byta ut en korvrätt per månad mot fet fisk och/eller servera fler grönsaksbaserade såser i stället för såser och gratänger med grädde och ost.
 
Ja det sistnämda ovan var ju intressant! Att förskolor som vill servera fetar mjölk eller grädd kan komensera genom att byta ut en korvrätt mot fet fisk eller grönsakssåser istället för feta såser. Hur tänker de här? Jag blir verkligen irriterad och upprörd! NÄR ska Livsmedelsverket fatta och ha koll på forskning???
Vidare menar Livsmedelsverket att: – Många mjölkprodukter berikas extra med D-vitamin. Välj alltid berikad mjölk, fil och yoghurt till ditt barn. D-vitamin behövs för att ta upp kalcium i maten. Men de missar att informera om att den fullfeta mjölken innehåller D-vitamin naturligt, men den försvinner när de tar bort fettet och måste därför berika den lätta mjölken med syntetiskt d-vitamin. De får det att låta så himlans bra! Men hallå där! Vidare pratas det om nyckelhållsmärkta produkter till barn från 2 år, där margariner ingår, de skriver inte margarin dock fett som är nyckelhålsmärkt och INTE smör eller mättat fett (som är annars helt naturlig). Något är sjukt fel här!!!
 
Vill du läsa mer om ämnet?
« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Har slutat läsa sådant som livsmedelsverket publicerar för det höjer mitt blodtryck till härdsmältenivå!
    Det finns nog ingen med kompetens på den myndigheten, tyvärr….

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »