Behöver er hjälp om margarin i skolan

2014-01-24 13:08     9 Kommentarer    Kategori: Barn

Hej alla bästa läsare! HJÄLP MIG…

kommunfbj

Jag skulle så gärna att ni hjälper mig lite… På Karlstad Kommuns facebook sida skrev jag detta inlägg:

Karlstad Kommun har infört (endast) lättmargariner (borta är bregott) i skolorna och bytt utt mellanmjölk till lättmjölk!!! Prata om att ta ett steg i fel riktning!!!! Redan 2009 gick WHO ut med forskning att fett inte är farligt!
Margarin är fabriksframställt smörja, bregott är smör och rapsolja. Thats’s it!
Kolla bilden, vilket väljer du till ditt barn? Kemikalisk fabriksframställt smörLIKNANDE smörja som både bleks, färgsätts och smaksätts för att likna smör eller väljer du smör?
Snälla ni föräldrar, reagera, aggera och kräv alternativ i skolorna.

Till svar från kommunens koststrateg kom detta:

Hej! Barn- och ungdomsförvaltningen har en kostpolicy som följer Livsmedelsverkets riktlinjer. Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk som måltidsdryck, lättmargarin till skolor samt exempelvis Bregott till förskolor. Vänliga hälsningar Mats Eliasson, koststrateg barn- och ungdomsförvaltningen, telefon 054- 540 29 28

MITT svar ser ut så här:
Under lång tid (många år) har skolorna i Karlstad serverat bregott och mellanmjölk, Nu efter jag hade ett möte med er så bestämmer ni (internt, utan politiker) att ta bort bregott och mellanmjölk och istället servera lättmjölk och margarin.
Känns som det blev en maktfråga från er sida?
Varför ta bort något helt plötsligt som ändå har fungerat så bra i våra skolor? Och varför inte i förskolor då?

INNEHÅLL MARGARIN:

Vatten, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, filmjölk, modifierad stärkelse
(tapiokabaserad), salt (1,5%), emulgeringsmedel (sojalecitin och E 471 av vegetabiliskt fett),
konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, A- och D vitaminer. skummjölk, emulgeringsmedel (härdad vegetabilisk olja, sojalecitin),

Kommentar: Modifierad stärkelse är en av de få E – numren som inte skrivs ut. Man kan likna detta som att det på en innehållsförteckning bara står att produkten innehåller konserveringsmedel, utan att nämna vilket. En del är helt ok, andra riktigt farliga. Misstänks kunna orsaka bl.a cancer.
Var uppmärksam på sojalecitinet som kanske är den värsta av alla ingredienserna som vi finner i margarin. Läs mer om dess framställning. Det finns stora moraliska aspekter för att undvika denna produkt. Bland annat, likt de vegetabiliska oljorna, skövlas stora områden regnskog för att skapa sojaplantage. Detta försvårar livet för växt och djurlivet i skogarna och människorna som lever nära. Det vatten som annars skulle tas upp av trädens rötter, bildar istället ett överskott som med tiden orsakar översvämning. Bojkotta alla produkter innehållande sojalecitin.

Tack Matfusket för info!

Snälla läsare…

Kan ni hjälpa till och svara lite i inlägget, vem som helst kan göra det! Många bäckar små…. Vi måste kunna påverka och vi måste aggera, för vem annars kan få till en förändring om inte vi föräldrar, personal och omtänksam medborgare! BARN SKA INTE BLI SERVERAD MARGARIN I VÅRA SKOLOR!!!

HÄR kan ni gå in och hjälpa till!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

9 Kommentarer + Kommentera

 • Samma här i vår skola (i Finland). För mig betyder margarin monsterfetter som jag inte vill ha i vare sig min eller barnens hjärna.

  Lycka till!

  • Eller hur! RYSER vid tanken…. bläää!

 • Varför följer de Livsmedelsverkets riktlinjer? Det kan ju vara en fråga man kan ställa.

  • Håller med. Tror det är enkelt att ‘gömma sig bakom’ istället för att bemöta frågande föräldrar!

 • SBU-rapporten måste väl också vara något att hänvisa till.

  • Ja verkligen!

 • Hej Monique!
  Jag var i din situation för ett år sedan då min kommun (Skellefteå) kom med förslag till nytt kostpolitiskt program som skulle innebära enbart lättmjölk och lättmargarin till skolbarn. Jag och några likasinnade gjorde en skrivelse till kommunfullmäktige, vi skickade även in den till den lokala nyhetstidningen som kortade ned den och satte in den som insändare. Resultatet blev att man beslutade att även mellanmjölk och Bregott/Norrgott ska erbjudas på skolorna. det fick alltså effekt.Jag tror att det går att påverka men man behöver vara saklig. Jag vill gärna eposta skrivelsen till dig. Du får gärna använda dig av texten (men naturligtvis inte namnen på personerna som skrev) och arbeta om den så att den passar er situation. Om du vill läsa hur vi skrev så mejla mig så skickar jag den. Det är en viktig fråga så kämpa på!

  Emma

  • Men så underbart! JAAAA maila mig gärna! TACK!

   • Jag ser att det är ett gammalt inlägg, men i högsta grad aktuellt för mig. I förskolan där min dotter har gått serverades bregott och mellanmjölk. Nu har hon gått över till skola /fritids och där är det lättmjölk och Lätta (med palmolja)

    Jag pratade med en av lärarna som höll med mig. Hon vägrade själv att äta margarin överhuvudtaget. Pratade även med några av de andra föräldrarna som också höll med mig,

    Nu ska g skriva till rektorn och vill gärna ha hjälp med text och länkar att hänvisa till

    /Maria

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »