Bebisar, gluten, forskning…
Hur är det nu med gluten och bebisar. Ska man introducera tidigt, ska man undvika? Vad visar den senaste forskningen?
Ann Färnholm, vetenskaps journalist har ett riktigt bra blogginlägg idag om ämnet bebis och gluten. Det finns ny forskning ute:
“En sak är säker. Ingen glutenintolerans utan mycket gluten i kosten. Under den tid som glutenintoleransen har blivit vanligare, har konsumtionen av pasta och vitt bröd ökat ordentligt”.
Under 80 talet var det epidemi av glutenintolerans. Fallen fyrdubblades på kort kort tid. Samband fanns mellan nya läkarrekommendationer till föräldrar om att vänta med gluten till efter sex månaders ålder. Under samma tid ändrades även vällingrecept och det tillsatts glutenrikt mjöl.
När det här uppdagades så blev det åter ändringar i kostrekommendationerna för bebisar. Mera gluten mellan fyra och sex månader och halten gluten i välling sänktes. Då sjönk antalet bebisar som drabbades av glutenintolerans.
Är det mängden gluten som gör skillnaden?
Den nya studien visar att rådet om att ej introducera gluten mellan 4-6 månader saknar effekt, vilket kan betyda att den svenska epedemin skulle kunna orsakats av att industrin ökade mjölmängden i välling. Forskarna bakom den nya studien spekulerar i att svenska barns höga frekvens av glutenintolerans orsakas av den höga konsumtionen av gluten. Kanske ska småbarnsföräldrar istället få rådet att undvika välling och glutenrik spädbarnsgröt?Gå in och läs hela inlägget på: ettsotareblod.se