Barn, sockerfylla, påsk & kärlek!

2016-03-26 11:13     2 Kommentarer    Kategori: Barn, Högtider

Jag läste en mycket intressant artikel av Hillevi Wahl. Under påsken äter, generellt, folk ett kg godis per person, och barn!

Är det kärlek att ge sitt barn 1 kg godis på en och samma gång? Vad är det ‘vi’ gör då egentligen? Hur definerar och visar vi kärlek…

Socker påverkar blodsocker och blodsockersvängningar samt humörsvängningar. I snitt äter Svenskar 17 kg godis/person/år. Småpåsarna vid plockgodis är på flera ställen utbytta mot hinkar. Det är helt CRAZY. “Det är inte normalt. Det är ätstört.” Hillevi Wahl. (Ett bra citat tycker jag, ‘ätstört’)! Och allt godis som finns i barnens lockande höjd vid kassan. Här i Sydafrika är det en lång promenadstråk fram till kassan, men flera meter godis under vandringensstund.

Godisknarkande når höjden under påsken… 6 000 ton godis, under EN helg!
Socker tar över hjärnans belöningssystem och suget ökar efter mera godis. Det skapar hunger även om man är mätt. Insulinet stiget och blodsockerfall är ett faktum. Trötthet, koncentrationssvårigheter, irritation, sötsug är resultatet av fallet. Här brukar vi tycka barnen börjar ‘bli jobbiga’… Godis göder bakterier i munnan och tänderna far illa, till och med det!

Barn ökar också i vikt. Det kanske inte märks på normalviktiga barn men många barn är idag redan överviktiga. Socker är ett gift och är inte bra för barn eller vuxna.

Barn behöver fylla magsäcken med bra och näringsrik, mättande mat som består av vitaminer, mineraler, fibrere, proteiner och fett.

Resultatet av mycket godisätande, speciellt koncentrerad till en dag/helg: En godisbakfylla: trött, hänging, sliten, ont i kroppen, huvudvärk, energilös… Jag minns det väl själv från min godisätandetid! Är det lycka, är det kärlek att ge barnen detta?

Istället för godis, ge barn tid! En härlig aktivitet eller upplevelse tillsammans…

Och artikeln tycker jag slutade på ett underbart sätt med detta:

För exakt där, i de ögonblicken när vi möter barnens glittrande blick i en soldisig skogsglänta, exakt där finns lyckan. Glad påsk!”

12910437_10154023483156873_120755383_n

Expressen: Under påsken kommer ditt barn att öka i vikt

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Sonen blev lite förvånad när jag stoppat i en liten quadrokopter i påskägget ist för godis

  • Bra skrivet Monique!

    Jag undrar ibland varför inte människor är mer kritiska. Att så många köper detta som ett normalt beteende?

    Glad Påsk!

    Marie

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »