Barn i Sverige svälter inte frivilligt

2012-06-06 11:28     Kommentera    Kategori: Barn


Ibland tänker jag på den hysterien som finns runt barn och mat. Tex när ett barn ätit dåligt till lunch eller annan måltid så ska det genast fixas alternativ. Det ska iväg och handla något för barnet att äta på väg hem från förskolan, på väg till kommpisar… För att det är viktigt att barnet får i sig lite energi/mat/näring.

Varför ser det ut så hår hos så många familjer?

Barn svälter inte frivilligt. Serveras det mat så kommer de att äta. Men jag förstår att det finns petiga barn som matvägrar (har själv haft en sådan). Som förälder får man lätt panik och hitta alternativ till sitt barn istället för att låta det vara och invänta nästa måltid.

Jag menar inte att barn ska gå hungriga, vem vill det? MEN min erfarenhet är att många barn får inte chansen att uppleva hungerkänslor för det matas in olika måltider och mellanmål var och varannan timme.

Barn har makt över sina föräldrar i 3 situationer: Toa, sömn, mat! Här kan barnen styra föräldrarna. Och man vill som förälder att dessa saker ska fungera så bra som möjligt. Därför kan barn styra inom dessa områden.

Det är många gånger jag hör hur föräldrar när de hämtar sina barn på förskolan eller på fritids, som då får reda på att barnet inte ätit bra under dagen, säger då till sitt barn att de ska köpa en korv med bröd på vägen hem.

Har funderat kring detta lite…

Barn som dock äter en fettrikkost på minskade kolhydrater står sig länge och min erfarenhet är att barnen enklare lär sig om mättnad och hunger, att äta för att må bra och inte för stundens turboenergi.

Vad tror du? Har du egna erfarenheter kring detta? För man över sin ‘noja’ som förälder till sina barn och istället ökar risken för ätstörningar senare i livet?

HETT ämne! Men viktig tycker jag.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »