Barn & frukost

2013-04-29 7:39     6 Kommentarer    Kategori: Barn

En återkommande fråga… Vad ska jag ge mitt barn till frukost?

IMG_9344

Hitta vad ditt barn gillar, fråga inte, för det lär vara ett annat svar än det du vill höra… Men ha koll och servera lite av den ena och det andra som barnet gillar. Skinka (pålägg) med smör i, rulla ihop!

Ägg i alla former, jag har en liten hjärta stekpanna som min 9 åring älskar att få ett stekt ägg ur.

Rysk yoghurt (17% fett) med bär…

Om det ska vara flingor så är Frebagos havreringar ett ‘bättre’ alternativ än övriga…

Surdegsbröd, bregott, ost, leverpastej, avokado, smoothie… osv

Eller vad har du för förslag?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

 • jag har haft lite “ångest” över ungarnas frukost… men kommit fram till att dem verkligen inte behöver bröd som grund – eller hur? så här hemma får barnen ofta exempelvis ärtor, korv, leverpastej, banan och smoothie gjord på turkisk yoghurt! jag har kommit på att om jag serverar smoothien i “Blixten” glas och kallar det “blixten-smoothie” så åker det lätt ned i magen 😉

 • För mig är det viktigast att undvika spannmål och gluten. Oftst får min 3- och 6-åring dela en ekologisk banan som vi skivar i grekisk yoghurt. Ibland lagar jag plättar av omelett och då får dom en tesked sylt på eller en matsked hemkokt äppelmos-naturell utan tillsatt socker. Ibland blir det äggsmör. Som kvällsbit lagar jag ibland kardemummakokosplättar som vi äter med bär och grädde med naturligt vaniljpulver. Då jag lagar kakao (= varm choklad i Sverige) sätter jag en tredjedel grädde ocg resten gammeldags helmjölk. inget socker alls, bara kakao och sen stavmixar jag en god stund. Det blir verkligt gott.

  Någon gång har barnen som morgonmål ätit kött från gårdagens middag.

  Till min stora glädje har dom nu börjat tycka om hemlagad nöt-mandel-kokos-kanel-pumpafrö-mysli men helst skulle dom vilja ha torkad frukt i. Ett tips är att sätta i riktigt lite (tex dadel) men väldigt, väldigt finhackat så det ger smak överallt men inte blir för sött. Annars går blåbär hem väl också.

  Jag tycker vi lyckats bra med barnens mat. De får bröd hemma i medeltal en gång i veckan av praktiska skäl (min man äter mörkt osötat rågbröd), godis och saft endast till kalas och speciella fester (inte på kärnfamiljens egna fester), aldrig någonsin läsk, pasta två gånger per år till någon traditionell familjerätt. Väldigt sällan socker och spannmål alltså.

 • Mitt bonusbarn som går i lågstadiet är väldigt kräsen och till frukost får han i princip bara det han gillar. Därmed blir standarden en skiva bröd med smör på och ett glas mjölk. Brödet har dock tack vare mig bytts ut från vitt till osötat med minst 50% fullkorn och mjölken har nyligen gått från mellanmjölk till standard då jag smugit in det för att visa att smaken inte påverkas. Tack och lov äter bonusen åtminstone kokt ägg även om han om det är upp till honom gärna slipper det, därav blir det bara när/om jag kokar och serverar det till oss och/eller honom. Det pappa serverar är alltid enligt sonens önskemål när det kommer till frukost. Jag har i alla fall övertygat min sambo om att alla flingor (som sonen accepterar) är sötade och att det är lika onyttigt som godis och därför äts det endast på lördagar, utan undantag. Jag tycker att det är en extremt ensidig och inte speciellt näringstät frukost, med undantag för ägg ibland. Grabben äter varken fil eller yoghurt, inga bär eller naturella nötter. Inte heller omelett eller stekt ägg och mina mandelvåfflor ratade han tyvärr. Tack och lov gillar han min chokladdryck på äkta kakao där jag själv kan dosera sockret, vilket jag succesivt minskat för att vänja av honom vid den söta smaken då han tidigare fått oboy innan jag kom in i bilden. Nu är vi nere på 1 tsk socker på ca 3 dl chokladdryck vilket jag accepterar. Detta får han med sig i en termos till skogsutflykterna med skolan. Jag vägrar köpa hem Oboy. Jag hoppas att han snart börjar äta mer varierat för sin hälsa och utveckling. Det är bara att ha tålamod och fortsätta vara en god förebild för sunda matvanor =)

 • Min dotter käkar kesella med rysk yoghurt, vaniljpulver, lakritspulver och psylliumfrön, kesoplättar med bär, omelett på ett ägg, keso med rysk yoghurt med bär, lite honung och psylliumfrön. Någon gång kan det bli lite varm choklad med LCHF bröd med mycket smör på.

 • Här hemma brukar det bli en tallrik med pålägg, lite grönsaker och ägg, eller så blir det pannkakor, äggröra, äggsmör med skinka osv.

  • Låter underbart! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »