70g kolhydrater – GI o mera hälsosamt?
Läste på makaronförpackningen som är dessutom ekologisk (ger ett mera hälsosamt intryck) att det är 70g kolhydrater! Det jag reagerar ännu mera på är när det står så här:
Kolhydraterna i pasta ger ett lågt och långsamt blodsockersvar/har lågt glykemiskt index (GI). Därav GI märket på produkten.
Vad är det de försöker säga här egentligen, eller vill tillverkaren bara lura ovetande vuxna som handlar? Inte helt ok anser jag! Många upplever ju GI som hälsosamt, finns inget bra eller hälsosamt m pasta över huvudtaget (anser jag)!
Det blir mycket mindre kolhydrater när man tillagar pastan, tror det ligger på 25 – 30 g då.
Pasta får lågt GI pga av den fysikaliska faktorn. Man sväljer bitar och det tar längre tid att spjälka. Jämför tex vitt bröd som smälter i munnen. Det är alltså ingen skillnad på GI i fullkornspasta el vit pasta. Pasta anses ha lågt GI (dock inte konserverad som i barnmat). Detta får man lära sig om man läser näringslära på universitetet.
Jo jag vet, jag upplever just att det är tråkigt att ‘lura’ (ovetande) folk med att det skulle vara ett ok eller hälsosam alternativ att äta pga GI värdet!
Finns inget bra el positivt med pasta någonstans!
När jag flyttade hemifrån -89 så var en portion pasta bara 70 gram. Kommer så himla väl ihåg det eftersom jag tänkte – hur sjutton ska man veta hur mycket 70 gram är?
Undrar hur det kommer sig att portionsstorleken har ökat med 43 procent?
Åh vilken inspirerande blogg du har!!
TACK så mycket! 🙂