Sockerfilmen – snabbgenomgång!

2016-02-26 18:10     3 Kommentarer    Kategori: Barn, Hälsa & Sjukdom, Socker & Sötning

Idag tittade jag på den omtalade filmen: THAT SUGAR FILM (Sockerfilmen) på SVTplay. Jag satt med mobilen och fotade viktiga uttal och klistrade in här i bloggen. Filmen är lång och borde ses av ALLA… MEN för den som inte har tid eller internet (?) så har jag gjort en sammanställning av filmens budskap.

Damon är en ung och frisk man med en hälsosam kropp. Han gör ett experiment för att visa effekten i kroppen som uppstår av ‘vanlig’ vardagsmat. Vardagsmat är alltså mat som accepteras som hälsosam mat, inga godisar, kakor, chips eller läsk, Utan kort och gott – den mat var och varannan äter till vardags – enligt ‘normen’. Han lyfter fram hur otroligt mycket socker det finns dold i maten.

Resultaten efter 2 månader är chockerande och skrämmande. Och helt normalt för många människor – för de vet eller kan inget annat.

 

Ett äpple innehåller 4 tsk socker. Fakta. Ett äpple eller två kan ge viss mättnad pga fibrarna som ändå finns med i applet. Damon gjorde juice av färska äpplen. Känns ju hyfsat nyttigt kan man tycka. För att få ett glas juice behövdes 4 äpplen. Det blir 16 tsk socker. I ett glas! Och då är den hemmagjord (bättre än köpevarianten ändå).

På 12 dagar har Damon ökat 3,2 kg. Han äter fruktyoghurt och flingor till frukost. En hälsobar till mellanmål. En vanlig lunch av t.ex kyckling, potatis, sås. Sen ett mellanmål av något slag, frukt eller smoothie och en ‘normal’ middag.

Han känner en tydlig skillnad i den hyperaktiva energinivån som tar över kroppen… Och han börjar fundera på effekten kosten har på barn. Barn som ska sitta stilla i skolan och ta in information… Hmmmm…


Media och affärer påverkar det barn och vuxna får i sig. En av de största bovarna i dagens koshållning är läsk. En kampanj gjordes i Australien för att minska intaget av socker och läsk (se bilden ovan) – och det hjälpte massor. Genom att ta bort den sockerrika reklamen och tillgången till läsk osv och ersätt med nyttiga alternativ så som grönsaker, nötter och vatten.

BARN PÅVERKAS AV SOCKER!!! Och inte minst det dolda sockret i ‘hälsosamma’ alternativ.


Damon beskriver hur han aldrig känner sig helt nöjd och att hungern gör honom påmind allt som oftare. Förklaringen (ovan) är att fett och protein ger mättnad. Inte socker. Vilket påverkar hur kroppen känner sig.
Han fortsätter beskriva effekten av socker och det beroende som socker skapar. Belöningscetret i hjärnan får liknande belöningskänslor från socker som från nikotin, kokain och sex.


Damon köpte en smoothie som hade hela 135 g socker, vilket motsvarar 34 teskedar socker – I EN OCH SAMMA KOPP!!! Föreställ dig 34 skedar på rad bredvid varandra fyllda med socker. Det ger en ganska tydlig bild på hur mycket socker det handlar om. MÄNGDER!!!

Uner hela experimentet går Damon kontinuerligt på kontroller. Hans lever försämras drastiskt och visar sypmtom på fettlever! Midjemåttet ökar kraftigt och blodfetterna går upp (för mycket socker i blodet).


Damon konstaterar att han faktiskt äter LIKA MÅNGA kalorier som tidigare (när han åt utan allt socker) men fick i sig mycket kalorier via fettet (fett har dubbelt så mycket kalorier än socker). Så kaloriintaget är oförändrar! Intressant eller hur? Alla som pratar om kalorier in och kalorier ut, det stämmer dåligt! Det är frågan om VILKA kalorier som åker in som avgör kroppens välmående.
Han blev inte mätt och nöjd och känner att hjärnan var ofokuserad under stora delar av dygnet. Hela tiden tom!


En ‘vanlig’ vardagskost motsvarar ungefär 40 tsk socker/dag för en ‘normal’ person som äter hyfsat hälsosamt. (Inget godis, läskt, skräpmat såsom pizza o burgare). Efter 20 månader har kroppen anpassat sig efter den sockerrika livsstilen. Trots alla negativa aspekter av socker så anpassar vi oss ändå. Vi vänjer oss att må som vi gör. Vi vänjer oss vid ‘paltkoma’ efter en måltid. Vi vänjer oss att vara lite förstoppade ibland. Vi vänjer oss att vi får huvudvärk då och då. Så är det ju bara. Kroppen är nöjd med läget och hjärnarn hanterar humöret som påverkas därefter. Damon funkar. Vi funkar. Du funkar. Så här… Så lever många. MEN ÄR DET BRA?

Folk accepterar hur de mår. De ser det som ‘normalt’. Så här är det bara… Damon ser dock tydligt skillnaden eftersom hans kropp har varit anpassat efter en annan kosthållning under en längre tid. Den ‘vanliga’ personen på gatan har varit troligen anpassat efter en sockerrikvardag under hela sitt liv. Därför upplevs inte någon skillnad, inga ‘varningklockor’ att det kanske inte är som det ska…

 För har man alltid levet med en ‘normal’ och ‘lite av allt’ kosthållning så vet man inget annat. Då är det svårt att uppleva skillnader.

Damon har tydlig fettlever, efter 60 dagar på traditionell kost. Fettlever är steg 1 mot insulinresistens, efter det kommer diabetes typ 2. Och därefter diabetes typ-2 med medicinerat insulinintag. Diabetes har många många földsjukdomar varav amputation av fötter och ben är vanligt!
Damons midjemått ökade hela 10 cm på 2 månader! Och om jag minns rätt, så ökade han 8kg  (jag kan ha fel men något sådant var det).


Beviserligen i denna film är det helt klart och tydligt att en kalori är inte en kalorie är inte en kalorie. Det handlar om kaloriernas ursprung! DET är det som påverkar kroppen, vikt och hälsan. INTE mängden kalorier!!!!

Han återgick till sin normala vikt och hälsa efter några månader, med minimum mängd träning. Han menar också att vi inte ska ersätta maten med sötningsmedel – för det bara håller kvar behovet av att fortsätta äta sött!

Slutligen när man tar bort hormonstöraren fruktos ur kosten så får man en hälsosam kropp både inne och ute…

Jag rekommenderar varmt att se filmen: SOCKERFILMEN

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

3 Kommentarer + Kommentera

  • Väldigt hjälpsamt inlägg, tack!

  • Bra!

  • Jepp super. på 60-70 talet fanns inte mycket restauranger eller godis. I dag är det ett överflöd. Överallt överviktiga människor och unga är dom också.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »