Glass eller mest tillsatser

2015-05-11 8:25     3 Kommentarer    Kategori: Barn, Socker & Sötning

Björn Bernardsson, grundare till äkta vara, gästade TV4 Nyhetsmorgon idag!

Ett intressant inlägg och det är bra med upplysning om glass som man tror ska vara ‘äkta glass’, men det är det sällan. En nyhet som kommit ut, en hallonglass, Magnum Pink, som anses vara lyxig och är dessutom mycket dyr (ca 40kr) innehåller häpnadsväpnande titan dioxid o järnoxid (E172) – inte bra tillsatser! Järndioxid är det vi hittar i bilar!

  • Magnum Pink (9 E-nummer)
    Hallonglass med hallonsås (6%), överdragen med mjölkchoklad (24%) samt ett rosafärgat överdrag (5%).
    Ingredienser: SKUMMJÖLK, socker, hallonpuré (10%), kokosolja, kakaosmör¹, kakaomassa¹, glukossirap, glukos-fruktossirap, HELMJÖLKSPULVER, MJÖLKFETT, SKUMMJÖLKSPULVER eller koncentrat, färgämnen (E171, E172), emulgeringsmedel (E471, SOJALECITIN, E476), vasslepulver (MJÖLK), stabiliseringsmedel (E412, E410, E407), rödbetsjuicekoncentrat, syra (E330), arom. ¹Rainforest Alliance™ certifierad.

 
  

Dominika Hagborg, GB Glass, var med via telefon och försvarade alla ämnen i glassarna, som i så små mängder är helt ofarliga. De behövs för bla hålla glassens form, vilket Björn menar att det gör äkta gräddglass ändå om frysprocessen hålls (och det finns det krav på att det gör).

Tagit bort råvaror, dålig kvalité behöver tillsatsen! Hålla formen (?).
Alla glassar som testades (många) så innehöll de mellan fem och nio tillsatser, och nästan alla emulgerings- och stabiliseringsmedel. Dessa ingredienser, som bland annat används för att skapa en luftigare konsistens, ingår i samtliga glassar, i flera fall är det inte mindre än tre av varje.

Endast två stycken glassar innehåller grädde (ska inte det vara huvudingrediens?) och det var Ben & Jerry’s Cinnamon Buns och Marabou Schweizernötpinne. I övriga var det istället för grädde, mjölkfett, smör samt vegatabiliska oljor (oftast väldigt billiga ingredienser). Andra innehåll i glassarna var  skummjölk, skummjölkskoncentrat, olika mjölkpulver samt vasslepulver. Glassen från Ben & Jerry’s innehåller dock endast kondenserad skummjölk och är dessutom den enda som innehåller den klassiska glassingrediensen äggula.

Vad gäller smaksättningen innehåller alla glassar, utom Ben & Jerry’s, aromämnen. Eftersom det bara står “arom” får man förutsätta att det helt eller delvis rör sig om ej naturligt framställda ämnen.

Sötning i stora lass

Socker är en klassisk innehåll i glass, men förutom vanlig sackaros så finns annan (billigare) sötning såsom glukossirap, majssirap, fruktossirap, druvsocker, mjölksocker samt glukos-fruktossirap. Det sista är ett billigare alternativ till vanligt socker som framställs genom hydrolys av stärkelse.

ÄKTA   VARA:
Den barninriktade Calippo shots Lemon & Cola sticker dock ut. Förutom fruktossirap och socker har sötman nämligen fått en extra skjuts med hjälp av tillsatserna aspartam (E951) och acesulfam-K (E950). Också i övrigt är denna glass raka motsatsen till äkta vara då smaksättningen endast utgörs av ynka 0,9 procent citronjuice samt “arom”.

Att Calippo shots även innehåller tillsatt färgämne är därför ingen överraskning. Inte heller att den både ut- och invändigt rosa Magnum pink gör det. Men att Marabou Schweizernötpinne och R-Ice Vanilj & Choklad har färgats med brun respektive gul-orange färg är mer förvånande.

Läs mera om glass och dess innehåll på Äkta Vara: Det här innehåller pinnen och struten.

  

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

3 Kommentarer + Kommentera

  • Den nakne kocken jamie oliver sa att det finns 200 ämen i glass helt otroligt .Frågan är då om lösglass är bättre?

  • Nä, vem vill äta järnoxid, fy – det finns ju i bilar… Okunskapen är som vanligt på topp i nyhetsmorgon och ni hakar på. I vilken form tror ni järn i t ex järntillskott osv förekommer – just det järnoxid, livsviktigt för människan. Håller med om att många tillsatser och så kallade E-nummer både onödiga och farliga men bara för att något har ett E-nummer är det inte farligt. Skärpning.

    • Kan hålla med, dåligt kollat av mig. Litar på att källan på Nyhetsmorgon har koll, kanske är fel. Det som sades där var att järnoxid är det röda man ser i vätskan som bilar lämnar ifrån sig… I vilket fall har det inget i glass att göra!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »