Barn och LCHF?

 • Skall barn äta LCHF?
 • Hur ‘strikt’ skall det vara?
 • Får barnen aldrig glass eller godis?
 • Frukt och bär då?
 • Hur blir det då i skolan/förskolan under resten av dagen?
 • Bröd, flingor, mellanmål – populär ‘barnmat’?

Här är de vanligaste frågorna som jag får… Många funderar kring barn och kost.  LCHF och barn har varit lite ‘tabu’ innan.  Det har pratats mycket om ‘diet’, vikt, diabetes mm men inte så mycket om barn.  Men det kommer mera och mera.
Jag har en gedigen erfarenhet av barn.  Är utbildad och delägare av en privat förskola sedan nästan 20 år tillbaka.  Jag har 3 egna barn, alltså även mamma.
Om barn och kost skulle jag kunna skriva hur mycket som helst! 🙂  Prata om att ha ett stort och brinnande intresse…
Barn skall först och främst ha tillgång till bra och naturliga råvaror.  Barn SKALL äta fett, mycket fett.  Fett behövs för hjärnans och näthinnans utveckling.
Fett och proteiner är essentiella.  Kolhydrater är inte det.  Bara det säger en hel del!
LCHF är ingen extrem diet, det är en livsstil som handlar om naturlig, näringsrik mat – det passar hela familjen.  Det är naturlig mat vi äter – varför skulle det inte passa även för barn?

 • Skall barn äta LCHF?

Absolut, det är naturlig mat vi äter.

 • Hur ‘strikt’ skall det vara?

Alla är olika känsliga för olika saker.  Alla har olika förutsättning.  Alla kan anpassa kosten efter sina egna behov, sina kroppar.
Jag är ‘strikt’ för jag är sockerberoende.  Detta innebär att jag lätt triggas igång av sötsug.  För mig finns inget val. Minimalt med kolhydrater (endast lite ovanjord grönsaker och bär vid utvalda tillfällen).
Detta gäller även barn – beroende på hur känsliga deras kroppar är.  Ett hyperaktivt barn, eller barn med tex ADHD, koncentrationssvårighter eller övervikt – där rekommenderar jag absolut ganska strikt kosthållning.  Vilket är svårt för barnen.  Därför måste det självklart finnas ‘undantag’ som tex lördagsgodis.
De flesta vet att socker triggar barn.  Socker är även kolhydrater.  Detta måste man komma ihåg.  Juice är inget bra val tex men gärna smoothies på fil, grädde, bär.

 • Får barnen aldrig glass eller godis?

Förbud är omöjligt.  Men vi kan hjälpa barnen genom att göra bättre val av tex godis.  Tänk på alla hemska färgämnen tex.  Välj gärna choklad i första hand, nötter (om dem tål) – mina barn älskar pistachenötter, se över glassalternativen – läs innehållsförteckningar.
Begränsa bullätande fikastunder till ngn enstaka gång, eller bara på helgen, eller vid speciella tillfällen.

 • Frukt och bär då?

Frukt och bär är godis ute i naturen.  Det triggar barn lika som det triggar vuxna.  Förbud? Nej det tycker inte jag.  Hellre frukt än godis och bullar.  Ett tips är att alltid även ge något proteinrikt samtidigt – då blir det inte en lika hög sockertopp.  Frukt och en korv, eller frukt och ost, eller frukt efter en måltid.  Bär är alltid att föredra före frukt – mera näringsinnehåll.

 • Hur blir det då i skolan/förskolan under resten av dagen?

Förhoppningsvis så finns val av bregott i skolorna.  Men tyvärr så är det inte alltid så.  Skolmaten är en kapitel för sig.  Om barnen får en fettrik och mättande frukost så står dom sig betydligt bättre under hela dagen oavsett vad som serveras i skolan.  Har man en bra grund hemma så blir det ändå bättre.  Frukosten hjälper till största delen av skoldagen då barnen skall vara som mest koncentrerade.
Prata med personalen, be att dom undviker sylt, o’boy, socker för ditt barn.  Jag säger till min minstingens fröknar att hon blir så lätt triggad av sött, vilket innebär att hon babblar mycket mera och koncentrerar sig mycket mindre.  Hon behöver hjälp för att klara av dagen, och detta får hon enkelt genom att inte få tillgång till socker!
Hellre LCHF hemma och skolmaten än ‘tallriksmodellen’ hemma OCH i skolan.  Fett är inte farligt!  Fett behövs, framförallt för barnen!

 • Bröd, flingor, mellanmål – populär ‘barnmat’?

Jag tycker att en bra surdegsbröd är helt ok då och då, tex som kompliment till frukost.  Barnen har en snabb förbränning, dem förbrukar kolhydraterna, dem rör på sig… för det mesta.  (Stillasittande ungdommar kan absolut hålla igen mera på kolhydraterna.)

TIPS:

Smörgås med mycket pålägg av bra kvalité är ok tycker jag.  Mina barn får sällan smörgås till mellanmål på em, men till frukost förekommer det ofta.  På em till mellanmål är det bra med korv, avokado, ägg-pannkaka med grädde o bär, smoothies, fil och bär – gärna med extra grädde i, ost- & smörrullar…

Min absolut favoritbild! Min absolut favoritbild!

Självklart vill vi alla det bästa för våra barn.  Kosten är så viktig i deras liv, och den styr vi vuxna.  För att ge barnen en sund inställning till kost så skall vi ge dom mat som gör dem mätta och nöjda.  Genom mättnad så kan vi hjälpa dem att inte få en (vanligtförkommande bland små o stora barn) ‘besatthet’ kring mat och kost.
Barn väljer fett, barn väljer även sött.  Fett behöver dom, sött är gott.  Barn är inte dumma!
Barn skall äta naturliga råvaror av hög kvalité, barn skall äta bra mat med andra ord.  LCHF är endast bra mat, och ingenting annat!
Eller vad säger du? Lägg gärna till mera som jag kan ha glömt…

(PS Jag föreläser gärna om barn och kost, bara att maila mig om du är intresserad.)