Kritik för 5:2!

2013-09-20 14:09     25 Kommentarer    Kategori: 5:2

Jag funderade om jag ska skriva detta inlägg eller inte… Men det gör jag, inte för att försvara mig, det behövs inte, men för att förtydliga lite. Jag testar 5:2 konceptet… Min initiala tanke var att det inte var något för mig då jag vill inte tillbaka till kalorieberäkningar igen (been there done that) och vill inte bli fixerad (igen) av kost. MEN många mailar och frågar om råd, tips och min åsikt. Jag känner att jag kan inte bara dissa något jag ändå inte har testat, det finns ändå bra grund bakom 5:2!

Dessutom så träffade jag en kompis som har kört LCHF i flera år, hon började med 5:2 och övertygade mig att jag måste ju testa. Hon hade blivit av med sina sista kg och mådde riktigt toppen! Då var jag övertygad, hon är en mycket påläst person!

Jag satt igång för 2 veckor sedan, första veckan var jag minus 2,7 kg, och nu totalt 4.2kg! De två första fastedagarna var lite jobbiga, det kan jag erkänna! Men igår var dag nr 5 och det var hur lätt som helst. Jag ‘räknar’ inte kaloreir utan äter ägg och majonnäs dessa dagar och vet att jag hamnar på ungefär 500kcal! Igår blev det 2 ägg, 2msk majonnäs vid kl 14.30, sen 3 ostskivor kl 18… Behövde aldrig mera än så. Nöjd och energifull hela dagen. Ledde ett Zumbapass på kvällen och mådde toppen!

Men visst, LCHF är naturlig mat, fettrik kost och bort med bantartankar… För att begränsa sig till 500kcal ena dagen är ju att äta mera fettsnålt – men då man ändå går på fettdrift så är det inget problem, snarare tvärtom. Kroppen använder (förbränner) sig av befintliga fettdepåer på kroppen, så ‘fett’ får den ändå till energi!

Den största delen av fastan är ändå under natten, man äter ju ändå på dagen om man vill. Ägg är toppen då, mättar riktigt bra och är rena mini hälsobomber! När man fastar förlänger man tidsramen då kroppen förbränner energi, och man slipper insulinpåfrestningar (vilket man även slipper med LCHF, men proteiner i stor mängd ger insulinpåslag också).

Den som har eller lider av någon ätstörning ska dock inte köra 5:2 periodisk fasta då det kan bli fel fokus och en del tankar kring mat och ätande. Likaså gravida, ammande eller någon som lider av stressreleaerad sjukdom. För många kan den populära varianten av periodisk fasta 16:8 vara ett enklare sätt att prova på pf. Jag har själv kört den i snart ett halvår, mådde riktigt bra men gick inte ner i vikt (var inte heller mitt mål). Men jag har konstant kämpat med mellan 4-7 kg som jag bara inte går ner – är ändå nöjd som det är, har ju redan minskat 40kg! Men visst blir jag lite glad att kunna bli kvitt dessa sista envisa kilon… Så det är bara bonus! DET innebär inte att jag inte tror att LCHF fungerar. Men min kropp är van LCHF sedan snart 7 år, så den är trygg i sig. Ibland behövs en liten chock eller boost för att skaka till lite. För just mig var det 5:2 som givit mig den boosten. MEN självklart i samband med LCHF och inget annat!

Just nu trivs jag bra med det här, kan dock säga att 5:2 är troligen ingen livsstil utan något jag kör med temporärt, sen får jag göra en utvärdering så klart!

 

20130920-122052.jpg

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

25 Kommentarer + Kommentera

 • Jag började med fastedagar efter att ha sett Horizon-dokumentären med Michael Mosley. Jag blev helt fascinerad av hälsoaspekterna, och i synnerhet den sjukdomsförebyggande effekten som kalori-restriktion verkar ha. Men eftersom jag har god aptit och är ganska känslig för just hungerskänslor (det var jag även när jag åt enligt LCHF för något år sedan!) så började jag med 6:1. Alltså bara en fastedag per vecka. Och på de 8 månader som nu har passerat, har jag gått ner hela 6kg! Plötsligt ligger jag allra nederst i BMI-tabellen, med ett värde strax över 20. Och det har inte ens varit särskilt svårt! En fastedag per vecka bara… och vikten tickar fortfarande neråt. Låååååångsamt.

  Enligt litteratur och forum så verkar det vara ganska vanligt att kvinnor går ner till BMI 19-20 och sedan landar där, på en ny, låg normalvikt.

 • This is why it takes 5 years to get PhD (not to mention the 5 years of studying before that)and to become a professor or expert in a specific area requires many more years of researching, publishing articles and defending your findings and conclusions in front of peers. Its very disturbing that people just quote what suits them. Agree with the earlier comments that long term research with Lchf and 5:2 is lacking and until we know more I personally choose to follow what works for me and listen to those who have spent years researching and publishing and defending their conclusions.

 • Brukar också läsa den hät bloggen med nöje och mår själv bra av Lchfkost. Men…varför blir många Lchf.are så arga av att få kritik. Håller helt med Emma och Lina som skrivit ovan att om man har en blogg, skriver böcker etc så får man finna sig i att bli ifrågasatt då och då. Ska bara redan Lchf frälsta få “hänga” på bloggarna ? Då blir det ju ännu mer sektliknande än det redan verkar vara.

 • Det jag verkligen gillar med din blogg jamfort med manga andra lchf-bloggar ar att du ar sa oppen och nyfiken och vagar prova nya saker, och inte later dig tystas eller avskrackas av “den allmana meningen” eller konventionen! (Hur ska man kunna veta om man aldrig vagar prova?!)

  Fasta ar for ovrigt (liksom lchf) oerhort valgorande for halsan och kan forlanga livet otaliga ar. …Men sjalvklart gor var och en vad de vill med sin kropp. Har dock valdigt svart att forsta moraliserandet over vad ANDRA (vuxna) gor med sin..!

 • Men personliga angrepp var det väl inte? Ifrågasättanden måste man kunna svara på när man arbetar inom området. Det är inte samma sak som att kritisera kollegan, vännen eller familjemedlemmen. Där kan det vara direkt onödigt och känsligt. Men M jobbar med detta och förespråkar starkt viss kost. Källkritik borde välkomnas och mötas med välgrundad fakta, det är ju så man övertygar och utbildar. Problemet med LCHF är att det fortfarande saknas mycket långtidsforskning och opartiska studier. 5:2 är fortfarande så nytt och man vet ej heller där så mycket- än.

  • Nej nej absolut inga personangrepp här! Jag tog bort en tidigare kommentar av någon annan som gjorde personangrepp. 🙂

 • Hej Monique.
  Du skriver att du har gått ner i vikt med 5:2. Toppen om det är vad du eftersträvar, men jag är mycket mer intresserad av om du fått någon effekt på midjemåttet?
  kram

 • Äter LCHF sedan 3 år. Ett just och naturligt sätt att äta. Känner att 5:2 är en hypad mode-diet som jag inte är ett dugg intresserad av att testa.Jag som testat ALLA dieter känner mig otroligt nöjd över att jag lugnt åter vidare som gedigen LCHF:are och inte dragits med i den här mediahysterin kring 5:2. Kul att du testar Monique, men det känns inte helt seriöst för mig.

 • Måste prova detta nu , har kört 16:8 men nu står jag still igen . Nästa vecka kör jag igång på 5:2 heja oss !!

 • Klart som tusan att du får kritik! Tidigare har du envist hävdat att lchf inte är en bantningsmotod, att det är en livsstil. Men nu svänger du, börjar banta och skriver om de där “sista envisa kilona” som inte försvinner med lchf.

  Kan det vara så att det kanske inte är så bra att vräka i sina grädde och smör? Att kroppen vänjer sig? Att man sabbar sin ämnesomsättning med lchf? Eller varför går du inte ner i vikt trots allt fettkaffe och träning?

  • Kritik är ok, jag står för mitt, personligangrepp däremot är inte ok…

   Jag äter lchf precis som vanligt… Har ju gått ner 40kg. För mig är LCHF en livsstil som jag absolut fortsätter med, utan minsta tvivel… Och hur jag hamnade här var på grund av min 106 kg kropp, så för min del var det om viktminskning… Men för många är det (endast) för välmående. Det är nog väldigt individuellt hur och varför man äter LCHF. Men som sagt, nu är det livsstil o spännande att ‘krydda’ till det lite under en period…

   • Men hur mycket av dina minus 40 kg gick du ner med Xtravaganza (eller liknande vlcd)?

    • Att jag åt pulversoppor är inget jag hemlighetgör! MEN när jag slutade gick jag upp ca 1kg i veckan, stadigt! Gick upp mycket av det jag hade gått ner tyvärr… tills jag ändrade till LCHF… Efter pulver åt jag GI…

   • Men du svarade ju inte på mina frågor?

    • När man har nått sin målvikt med lchf är det inte mer kontroversiellt att vilja justera vikten några kilo än att göra det med annan kost.

     Först går Monique ner 40 kg, äter, tränar och bestämmer sig sedan att gå ner lite till. I det läget får man ta till kaloribegränsning, dv äta lite mindre några dagar. Däremot behöver man inte svälta, för närigstät, fet mat mättar.

     Så du missar hela grejen – vare sig man äter lite eller mycket blir man mätt, och det är den stora skillnaden mot kolhydratkost. Jag äter ibland en omelett med svamp och glömmer att äta i upp till 18-20 timmar, därför att jag inte blir hungrig. är det bantning? Knappast. Bantning innebär alltid att man trycker ner hungern.

     När man har ätiti kolhydratkost, känt sug och hunger hela tiden, kan det ta tid att fatta att man inte måste äta hela tiden. Man äter ofta av vana, och det måste man bryta. Äta några ägg, känna efter hur och när man behöver äta igen…och det är inte bantning. Men det är nästan omöjligt att diskutera med en människa som du, som har ett aggressivt och anklagande tilltal. Vad som driver dig är svårt att veta.

     Ingen av oss lchf:are behöver stå till svars för andra. Vi tar de fulla konsekvenserna för vår kost, vänder oss enbart till vuxna individer som kan göra egna val. Att skippa socker och mjöl ska alla göra, om de är rädda om sin kropp.

     Gör dina egna val, häng inte på lchfbloggar om du inte gillar kosten. Och uppför dig.

     • TACK, bra skrivet Ann! 🙂

    • Lina,
     försök och förstå att Monique redan har svarat på dina frågor. Du ställer dina frågor på ett negativt sätt som gör att det inte är så intressant att svara på dom. Monique nämner personliga angrepp….
     LCHF och fasta är individuellt och passar olika människor.
     Det som passar dig passar inte någon annan och vice versa….

     • Lina, se svar från Ann-Kristin (tack Ann-Kristin!).
      Det blir uttjatat att försöka att försöka få dig att förstå.

     • Bra eller hur! 🙂

     • Vadå personliga angrepp?? Förklara gärna vad i mina fågor som är personliga angrepp??

 • Jag har insulinresistens och har ej gått ned i vikt på LCHF men jag har ätit LCHF i flera år för att jag mår helt enkelt bra av det. (Kommer ALDRIG mer äta kolhydratsrik föda typ tallriksmodellen.) Provade 5:2 men då körde jag helfasta och åt ingenting under de 2 dagarna. 5:2 är något jag inte skulle pröva ifall jag inte åt LCHF.
  Skulle jag äta kolhydrater i stor mängd hade mitt blodsocker åkt berg o dal-bana och jag hade inte klarat av fastedagar även om jag fått äta 500 kcl.
  Efter 4 fastedagar hade jag gått ned 3 kilo.
  Eftersom jag äter LCHF har jag ett avslappnat förhållande till mat och ligger knappast i riskzonen för att utveckla någon ätstörning.
  När jag däremot gick på viktväktarna blev man helt besatt av mat. Räknade och sparade poäng. Eller alla olika pulverdieter det finns…dessa borde ju skapa ätstörning om något.
  Att folk blir så upprörda över 5:2 är ganska otroligt. Folk brukar tjata om att “man skall äta mindre än man förbrukar” och när man sedan gör det så är det också fel.
  Men det måste alltid gnällas över nått.
  Men nu har jag lagt 5:2 på hyllan ett tag eftersom jag blev gravid men kommer ta upp det efter bebisen är född och amningen avklarad 🙂

 • Du lär dig snart vilken metod som passar dig bäst. 5:2, 16:8 eller sporadiska helfastedagar.
  Jag tror att någon slags PF är bra för de flesta friska.

  Måste också tipsa alla om den nya boken “Grain Brain” av David Perlmutter MD
  Intervjuas här i amerikans TV:
  http://wreg.com/2013/09/19/grain-brain/

  Alla bitar är med.
  “The silent killers”: socker, spannmål och stärkelserik mat.
  Demens, hjärta o kärl, inflammatoriska sjukdomar.
  Värdet av att äta fett i stället och gärna mättat!
  Tom . periodisk fasta har han med.

  Och här är han med i Jimmy Moores podcast:
  http://www.thelivinlowcarbshow.com/shownotes/8635/725-dr-david-perlmutter-blames-carbs-for-brain-health-decline-in-grain-brain/

  Galet bra!

 • Det är kanon och läsa dina inlägg Monique!!!
  Kör själv med periodisk fasta (fastar 17 timmar och äter under 7 timmar) vilket har fått mina sista fettkilon att smälta bort. Äter givetvis bara LCHF under 7 ät-timmar och ser till att bli rejält mätt kl. 19:00 på kvällen. Sedan är det inga problem att fasta till kl. 12:00 dagen efter. På lördagar och söndagar blir det dock ingen fasta utan äter frukost. Tappar på detta sätt 1-1,5 kg/veckan.

 • Tusen tack Monique, det är en toppen inlägg och spännende för alla tyska LCHF:are.
  Hälsningar till Sverige.

 • Bra och klargörande inlägg kring 5:2 och kul att få ta del av dina tankar och erfarenheter kring konceptet.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »