5:2 och LCHF – kombo (?)

2013-09-18 7:24     8 Kommentarer    Kategori: 5:2

Det jag inte riktigt förstår med ‘traditionell’ 5:2 diet är att man fastar (dock 500 kcal) två dagar i veckan men övriga dagar är det ‘fritt fram’ att frossa och äta som ‘vanligt’… De två fastedagarna är bla för att få ner insulinproduktion, men hur mycket hjälper det om man ökar den radikalt övriga dagar?

På Ann Fernholms hemsida ETT SÖTARE BLOD har hon skrivit ett bra inlägg om ämnet, värt att läsa!

blodj

Jag tror att för den som vill eller är sugen på att testa 5:2 och vill ha maximal effekt ska även äta LCHF övriga fem dagar, vad tror du?

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

8 Kommentarer + Kommentera

 • Förstår inte riktigt, nu ska man alltså banta? Är inte grejen med lchf att det inte är en bantningskur? Kommer jag inte gå ner i vikt om jag äter enligt din kokbok?

  • Håller med, LCHF är en livsstil. MEN för den som har några envisa kilon så visar sig 5:2 eller 16:8 ge en ‘boost’… Min bok har hjälp flera tusen så jag tror absolut att den hjälper ännu flera. Jag minskade 40kg! Men alla är olika och våra kroppar är individuella, LCHF är sättet att leva på av många anledningar. Lycka till! 🙂

   • Viktigt också att poängtera att olika typer av periodisk fasta visst syftar till viktminskning – Därför att viktminskning (lågt BMI, låg fettprocent i kroppen) förebygger MASSOR av välfärdssjukdomar. Vissa saker handlar mestadels om vikt, det ska man inte behöva sticka under stol med. Och det är klart att 5:2 blir en ny livsstil om man håller på med det i flera år. Jag är inne på min nionde månad nu, och känner absolut att jag lever annorlunda än innan… nu när jag har mina fastedagar.

 • Det finns inget SKA i 5:2 dieten! Upplägget forskarna hade var 500 kcal för kvinnor och 600 för män. De har aldrig ifrågasatt dagens kostråd utan utgick från rådande kcalräkningstänk!

  Vad de upptäckte var att hälsoparametrarna förbättrades trots ingen förändring av vad försökspersonerna åt under “normaldagarna”
  Så varför inte plocka ut det bästa, dvs äta lchf 5dagar och fasta eller fettfasta eller ät något av dina vanliga mål 2 dagar?! Dvs pröva dig fram till det som passar just dig!

 • Nja jag tror nog inte det är meningen att man ska frossa, ät som vanligt säger ‘dom’, det är väl en tolkningsfråga om man brukar frossa varje dag eller äter ‘normal’ mat och sen fastar för att få kaloriunderskott. Med det sagt så tror jag absolut att det är lättare att köra 5:2 med lchf då man inte får ont-i-magen hunger som man ofta får med kolhydrater.

 • Hej, Monique! Bästa kombon är femtvåan med lchf, tycker jag, därför att du klarar din lågkaloridag så mycket bättre om du går på fettdrift. Du har ingen kropp som dippar i sockerbehovet. Jag brukar dessutom äta en del på fastedagen som jag inte annars äter på mina strikta lchfdagar tex jordgubbar & havregrynsgröt. Jag absolut älskar mitt fettkaffe och det är ett måste även på fastedagar, då blir det 25 g smör & en äggula + myyycket kaffe som slinker ner i mixern. Till lunch i måndags åt jag 80 g kyckling med lite champinjoner och 1 liten msk hemmagjord kebabsås. Till middagen med familjen blev det 200 g kräftor och 10 g majonnäs.däremellan och framför teven blir det supergott vaniljte. Jag hamnar kalorimässigt strax under 600 tack vare fettkaffet, men det funkar bra ändå. Jag har efter 3 månaders stillastående äntligen gått ner i vikt. Att äta skräp de andra dagarna skulle aldrig kunna hända, målet är absolut en nyttig kost alla dagar!

 • Hej Monique! Jag måste bara fråga en sak. Du säger att du inte dricker MBC på fastedagarna eftersom det är fett. Menar du att det är HF då eller vad äter du på fastedagarna (de 500 kcal)? Själv (precis börjat) tar jag en laxfilé, liten grönsak och en 1-2 msk sås (just nu inte allt för fet sås). Det blir ingen direkt HF måltid men inte fettsnål heller. Ska det vara fettsnålt eller bara inte HF? Själv gillar jag inte MBC och dricker ogärna 500 kcal på fastedagarna men undrar bara över fettet. Mvh Rebecka

  • Oj, skrev jag det? Då skrev jag fel! Dricker MBC på övriga dagar (5)… Äter 4 ägg och majonnäs på fastedagarna, hittills iaf! Funkar toppen!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »