5:2 första faste dagen gjord!

2013-09-11 8:35     10 Kommentarer    Kategori: 5:2

Igår testade jag en fastedag med 5:2 dieten. Som jag beskrev tidigare så hade jag ont i munnen och ingen vidare aptit. Dagen gick överförväntan bra. Undrar hur mycket som är egentligen ‘mentalt’ och att vara mentalt förberedd på ens tänkta upplägg?

Jag tog 3 koppar kaffe under dagen.Kl 15 åt jag 100g ost på 28% fett, 4g protein och 2g kolhydrater/100g vilket blir totalt 272 Kcal (man kan äta upp till 500 kcal för kvinnor under fastefönstret).

Det jag hittills är lite osäker på är om det ska vara 24 tim helfasta (inte äta något) eller 36 tim halvfasta med endast 500 kcal… Någon som vet exakt vilket som är det mest optimala?

20130910-223625.jpg

Ikväll blev det tomatsoppa med parmaskinka ‘on the side’ – mumsig! Jag cyklade 2 mil under dagen och körde ett styrketräningspass – fullt med energi! Kul faktiskt och spännande! Jag ska skriva mera om detta med 5:2 dieten… när jag har lite mera kött på benen! Eller mindre kött o mera muskler 😉

20130910-223633.jpg

20130910-223649.jpg

20130910-223642.jpg

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

10 Kommentarer + Kommentera

 • A nu när jag tänker efter så blir min 24h fasta ungefär som 36h fasta eftersom jag äter middag på min fastedag (ungefär 500-600kcal skulle jag tro) och sen äter jag inte nåt mer förtän nästa dag lunchtid (går över till 16:8, då blir det visst 40h fasta för mig… Har bara kört i 2 veckor så ska återkomma om ett par veckor till 🙂

 • Optimalt och enligt Dr Moseley är det som Klara Desser säger, 36 timmar med 500 kal under den tiden. Frukost och middag under vakentiden ger längsta möjliga fasteskift, 3 X 12 timmar, vilket ska ge bästa resultat i helhet, inte bara viktmässigt.
  Det kan vara lättare för många att bara äta middag, eftersom man kan bli mer sugen när man väl börjar äta.

 • Och ska man ga tillbaka till stenaldern sa hade ju inte de sma snacks med sig under dagen de jagade som de smaskade pa tills de fangade sitt byte (eller de kanske de hade iof, typ rotter och bar?). Det ar nog individuellt vad man tycker kanns bra, jag foredrar som sagt 24h helfasta 🙂

 • Jag tror pa helfasta 24h sa att magen helt och hallet far vila fran ny energi som maste bearbetas och smaltas, det ar ju aven det som 16-8 fastan sager (alltsa att 16-8 forlorar halsofordelar om man tex har nan cl mjolk i sitt morgonkaffe, det ska vara noll!)… Men det verkar ju som de som sprider ut sina 500kcal pa olika tider pa dagen anda gar ner massa i vikt. Kanske bara paverkar de andra halsofordelarna (som muskeluppbyggnad, okad fett-forbranning, hormon-reglering, aptit-reglering etc etc).

 • Självklart blir det 36 tim Klara tankefel av mig:-)

 • Som jag uppfattar 5:2 kan man antingen sprida ut sina 500 kcal på tre mindre mål, två halvstora eller ett större. Man kan vara lite flexibel. Själv äter jag frukost (räknar inte kalorier dock men äter en något större frukost) på mina fastedagar, för jag fungerar bara inte utan frukost, fastar sedan till frukosten därefter. “Grejen” med 5:2 är ju att det ska vara ganska flexibelt. Vissa trivs bättre med att sprida ut sina kcal på flera mindre mål, andra tycker ett mål under dagen passar bättre. Jag har testat olika varianter men kom nyss fram till att lägga “allt krut” på frukosten under fastedagarna passar mig bäst.

 • Det blir ju 36 timmar eftersom man äter sitt sista mål på kvällen innan fastedagen och sedan inte äter “vanligt” förrän dagen efter fastedagen på morgonen. Men under den tiden “får” man äta 500-600 kcal. Antingen som ett kvällsmål på fastedagen eller utspritt på fler små mål. Jag tycker personligen det är lättare att ta alla 500 kcal på kvällen, lättare att somna då. Och tror att kroppen mår bättre av “riktig” fasta på bara vatten, te eller kaffe, möjligtvis liten skvätt mjölk.

 • Det är 24 tim och halvfasta det är det som oxå gör att det blir lätt att följa :-). Köpte och har läst Dr Michael Mosleys bok, intressant!

  • Jeg har ikke lest boken, men ser at det er det mange skriver er halvfaste i 24 timer. Noe annet hadde vært umulig for meg, for i prinsippet drikker jeg da fettkaffe som vanlig til frokost, og spiser en lett lunch (ett egg-kaffe med grädde). Middag som vanlig. Med tanke på vektminskning fungerer det bra. Har lenge hatt noen få ekstra kiloer – halvparten er nå borte 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »