Middag med Jeff Volek och träning på ketoner optimerar prestation
Jag delade middagsbord med Jeff S Volek under hela Low Carb Cruisen i maj, författare till bland annat boken: The art and science of low carbohydrate performance. (Och även: Den nya Atkins metoden, Men’s Health TNT Diet, The art and science of low carbohydrate living.)
Är nu nyfiken på REN keto-träning! Alltså att vara under strikt ketos och träna! Jag har ju trott att jag egentligen är det för det mesta. Men det visar sig att man måste testa sig med en ketonmätare och stick i fingret för att få ett korrekt värde. Kan låta lite extremt, jag vet, men jag vill testa… Det visar sig att några jordgubbar, ett glas vin, för mycket grönsaker osv göra att man snabbt hamnar utanför värdet som gör att man går på ren fettdrift och för vissa kan det ta över en vecka att hamna tillbaka i ketonfas igen.
Jeff Volek testar sig varenda dag! Nedan kommer lite om hans föreläsning på Low Carb Cruise 2012…
Dr. Jeff Volek pratade om lågkolhydratskost och träningsresultat. De studier som han har gjort visar att atleter tränar bra på lågkolhydratskost OM de ger sig tid för att bli ‘keto-adapted’ – alltså befinner sig i ketos. Fördelen med det är att man inte får en ‘går i väggen’ effect som man annars får om man tränar och äter mycket kolhydrater.
Han menar att det är trots allt så gott som omöjligt att tömma kroppens egen fett under ett träningspass, även om man är smal. Kroppen tar alltså av det egna fettet för att få mera/behålla den energi som behövs, därför behöver man inte fortsätta ‘ladda på’ med kolhydrater.
Jeff Volek är känd som den största forskaren som finns kring lågkolhydratskost. Under hans föreläsning så pratade han om träning, prestation och fettdrift, ketoner.
1924 mätte man för första gången glukosvärden hos marathonlöpare. Det var första gången man trodde att kolhydrater var viktiga i samband med träning.
Det gjordes mera forskning om idrottare och kost (kolhydratsrikt), men de forskade aldrig om idrottare som åt lågkolhydratskost för längre perioder än 3-4 dagar. Vilket gjorde att resultaten blev ju inte riktigta, då kroppen behöver tid till omställning först.
I 1988 kom de första energidrycken, Gainers. Fylld me kolhydrater. Detta visade sig bli en milliondollar industri. Bränslet i dessa dryck är maltodextrin (finns även i välling!) Jeff jobbar själv med en ny sorts energidryck, en ny generation, som ska funka för oss som går på fettdrift. (Låter spännande.)
Vidare menar Jeff Volek att träning, motion, rörelse är bra för välbefinnande, men det är inte ett verktyg för att minska i vikt.
Vidare menar Jeff Volek att träning, motion, rörelse är bra för välbefinnande, men det är inte ett verktyg för att minska i vikt.
Studier är gjorde på identiska tvillingar, med samma DNA. Tvillingarna fick motionera, i tabellen kan man se deras viktminskning. Tvillingarna hade ingen kontakt med varandra under studien. De tränade 2 timmar per dag i 3 månader. Den av tvillingarna som minskade mest i vikt minskade som mest (bara) 2 kg!
Det är inte aktuellt att säga att motion och träning gör att man minskar i vikt, det funkar inte så menar Jeff Volek.
Många anser att bilar är bra bränsleanvändare!
Alla har några teskedar socker i blodet men vi är inte gjorda för att lagra socker/kolhydrater i blodet/kroppen.
Det är ironin med begreppet ‘hitting the wall’ (att gå i väggen) under träning. Att ‘gå i väggen’ under träning är en bränslekris i hjärnan.
Kolhydrater gör dig beroende av glukos och när du kör tomt på kolhydrater så ‘går du i väggen’. Då gör du VAD SOM HELST för att fylla på glukosen till hjärnan igen. Med andra ord, när du tränar så hårt och plötsligt känner dig helt tom, orkeslös, noll energi, kan inte ta ett steg till eller lyfta en pryl, eller ta en cykeltramp på cykeln – ingenting går, om du inte får i dig snabb-bränsle, då i form av kolhydrater! Så är det för den som tränar på kolhydrater. Vi har ju alla sett och några upplevt hur det pumpas i mängder med olika kolhydrater under tex marathon eller andra långa distanser i löpning, cykling osv. energidryck, frukt, choklad, bröd…
MEN…
Alla har mängder av lagrad energi via fettbränsle, men den som får sin energi via kolhydrater kan inte få tillgång till fettbränslet!
Så enkelt träning kan bli om kroppen fodrar dina energibehov med det fettet som är redan lagrad! Så mera fokuserad man kan vara, slipper dessutom stanna upp för att ladda på med mat! Tänk på hur prestationen och resultaten kan bli bara med det!
Fasta
- Koffein
- Ephedra *
- Grönt te
- Carnitine *
- HCA *
- MCT (om MCT olja)
- Lågkolhydratskost
(MCT olja kan köpas här…)
( * Inget jag personligen känner till eller testat)
Listan ovan säger då Jeff Volek är det som tänder fettförbränningen, men också fungerar för viktminskning…
Jeff Volek menar att det är väldigt få studier gjort på lågkolhydratskost och träning, jämfört tex med koffein!
Han pratade om ‘keto-adaption’, omställningen till att gå på ketosdrift, att hamna i ‘keton zone’.
Det finns ett stort missförstånd bland dietister och experter, läkare och andra inom kost och hälsa vad detta handlar om fortsatte Volek…
Ketoner är fantastisk bräsle för hjärnan! Det finns massor med fördelar för idrottare att träna på ketoner. Först och främs så går man inte i väggen när bräslet/glukos tar slut.
- Med ketoner finns det ständigt bräsle för kroppen att ta av.
- Ketoner spar även på proteiner.
- Det hjälper serotonin, mindre utmattning/trötthet.
Idrottare mår bra på lågkolhydrats, det finns några kända idrottare som idag äter så här… Volek avslutar med en liten rolig bild på draghundar som bra presterande på lågkolhydratskost med optimal fettförbränning!
Detta är ju otroligt spännande tycker jag!
Tänk då att idrottare har möjlighet att prestera bättre genom att äta och leva på ketonbränsl.
Det är dock känsligt och individuellt hur fort man går in och ur ketondrift. Det kan som sagt räcka med bär, alkohol eller grönsaker, min uppfattning är dock att för den normal viktiga, tränande individen så är man inte alls så känslig i kroppen… Men när man vet sin gräns, då har man verkligen alla möjligheter att nå högre och förbättra träningsresultat!
HÄR kan du se alla slides från Jeff Voleks presentation.
VAD TYCKER DU?
Grymt inlägg Monique! Har nyss köpt ketosticks för att kunna testa mina ketonnivåer lite oftare. Själv känner jag en enorm skillnad på att träna när jag är i ketos och när jag inte är det (om jag druckit vin t.ex eller lite för mkt kolhydrater).
Länkar hit till ditt inlägg om det är OK! 🙂
Hej Lisa! (från LCHF campingen – jag minns 😉 )
Tack för länkningne! 🙂
Må gott!
På sista bilden finns inte bara hundar, utan också en av världens bästa utförsåkerskor, Lindsey Vonn. Om hon äter lågkolhydratkost är det en sensation som måste uppmärksammas.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lindsey_Vonn
Precis… Visst är det häftigt! Hon ska vara ganska nogran med kosten och köra på ketondiet om jag har förstått det rätt. 🙂
Jag tycker att detta låter väldigt intressant! Jag har under en längre tid kollat “mitt ketos” med sticka från apoteket och sett till att jag befunnit mej på mörklila, om detta nu innebär att man är i ketos. Har i alla fall tränat hårt och många timmar i veckan och jag mår förträffligt! =)
Tyvärr så är inte dessa helt att lita på, utan det ska vara stick i fingret, men ketostix är säkert ett enklare och billigare alternativ.
Jag mår oxå toppen på ketoner 🙂
Tack, mycket intressant!
Varsågod! 🙂
Ville bara dela med mig av en länk till Mark Sissons eminenta sida som sammanfattar på ett väldigt bra sätt.
http://www.marksdailyapple.com/press/the-primal-blueprint-diagrams/#axzz21YOt4qpg
Tack, den var jättebra verkligen. Gillar hans sida, går in då och då och läser, men nu var det ett tag sedan. Tack för påminnelsen!
Kan dock säga att jag skulle inte viktminska på hans kolhydratsmängd (50g/dag) tyvärr…
Hej igen,
Jag tycker absolut att du ska testa och se vilka nivåer av kolhydrater du kan ligga på för att vara i ketos om du tycker det är intressant. Om inte annat så kan det vara intressant att veta hur ens egen kropp arbetar.
Min inställning generellt är att man ska äta god mat utan att behöva räkna (det är lite poängen med lågkolhydratkost). Min erfarenhet är att för de flesta så fungerar det bra att låta bli att äta socker och industriprocessad mat (inkl spannmål givetvis). Om det sen någon gång slinker ner en frukt eller två så skadar inte det för det mesta. Vikt och hälsa är ändå något långsiktigt och att äta så lite så att man konstant är i ketos tycker åtminstone jag blir lite tråkigt i längden.
Kanske ändå bör nämna att jag själv väger ca 75 +- 2kg och min bedömning (jag räknar sällan) är att jag ligger mellan 50-100g kolhydrater per dag och då kan jag äta generöst med bär och någon frukt då och då.
Det viktigaste tror jag är att släppa alla former av fixeringar runt det hela och levat livet. I grund och botten så spelar det ingen roll om man räknar kalorier, kolhydrater eller mäter om man är i ketos varje dag för det är ändå en form av osunt kontrollbehov i mina ögon.
Återkom gärna med din mätning annars. Det hade varit kul att veta resultatet :).
Ha det bra!
Min inställning (och dröm) är att inte behöva räkna. Men det finns många där ute som INTE minskar i vikt, trots strikt LCHF ätande, och jag kämpar som bara den med att behålla (gärna minska några kilon oxå), men det funkar inte hela tide på bara strikt LCHF. Då är det ganska skönt att hitta ‘enkla’ lösningar och förklaringar till VARFÖR det kan vara svårare för vissa osv. Jag vill helst bort ifrån det ‘bantarsättet’ med mätning och koll på allt, men om det kan hjälpa mig och nästa person så är jag villig att undersöka och testa mig fram. För den som minskar, minskat eller är normalviktig så är detta så klart kanske ganska onintressant. Men jag hoppas du förstår mitt tänk.
Du har helt rätt i att det blir en form av fixering och självklart så är det optimala att ‘leva livet’ utan att behöva tänka på det man äter, när man ändå väljer LCHF tex. Men för alla vi som har svårt med vikten oavsett hur strikta vi äter så vill vi hitta lösningar som ändå är inom LCHF ramen 🙂 …
Självklart återkommer jag med resultaten!
Ha det fint du oxå!
Monique
Det är klart ett intressant ämne och frågan om man kan träna på (extrem) lågkolhydratkost borde ingen tvivla på för det går alldeles utmärkt. Frågan alla ställer sig handlar nog snarare om vad som är bäst för prestation. Många duktiga idrottare som exempelvis Jonas Colting tillämpar ju Train low race high vilket jag själv tycker är ett mycket smart koncept. En sak som är väldigt viktig med långsiktig träning är ju också att hålla sig frisk och skadefri.
En sak som jag inte riktigt gillar med synsättet som framställs i detta inlägg är att man skulle vara i “fettdrift” bara om man har ketoner i blodet vilket ju inte alls stämmer. Givetvis så bränner kroppen hela tiden både fett och glukogen. Det är ingenting som säger att kroppen alltid bränner fett bättre bara för att man har mätt upp om man har ketoner i kroppen. Det är inte heller så att ett glas vin eller några jordgubbar gör att man inte har ketoner i blodet på en vecka eller mer som vissa verkar ha fått för sig. Fastar man 12 timmar så har dom flesta ketoner i blodet.
Hej EB,
Tack för din kommentar. Detta sätt är helt nytt för mig, att vara så ‘extrem’. Jag lyssnade på Colting och förstod oxå hans ‘train low race high’ koncept, tror absolut att det funkar.
Det jag menar med inlägget är att om man mäter ketoner via blodet så får man ett exakt värde, vilket inte gäller på ketostix (urintest). Och min förståelse med detta var just att äta så att man hamnar i ett ‘extremt’ värde om man ska kalla det för det, dvs att träna på ketoner, som jag har förstått är då helt på fettdrift (har jag fel?). Min uppfattning är att man bränner fett bättre, mera effektivt om man har ketoner i kroppen, inte nödvändigt men det blir bättre.
Och jo, ett glas vin eller jordgubbar kan påverka ketonerna. Jag känner en som mäter sina värden dagligen (sedan maj) och när hon äter jordgubber så visar värdet för lite ketoner, då tar det ca 10 dagar för henne att återfå högt ketonnivå igen. Samma visar sig med vin, dock är det individuellt, så har jag förstått det, men jag håller på att lära mig om ämnet.
De flesta har ketoner efter fasta, på morgonen, men det är mängden som säger om man får sin energi ifrån ketonerna, det vet man endast via blodtester.
Fastevärdena är de som räknas eftersom de är ett slags lägstavärde för dygnet och den nivån skall hållas över 1 och helst högre, men inte för högt, optimalt tror jag mellan 1 och 3.
Svara gärna med mera info, för som sagt, jag försöker lära mig detta nu.
Uppskattar ditt inlägg här, tack.
Mycket intressant, tack! Även det faktum med avsaknad av mjölksyra kan vara intressant att ta upp 🙂
Toppenbra inlägg! Väldigt intressant, bra skrivet Monique. Imponerande! Ser fram emot att följa dig om du ska börja kolla ketoner i kroppen, klart du ska testa
Har faktiskt funderat på det en hel del denna sommar, då jag jobbar med ett arbete som är väldigt fysiskt (snickare). Mina kollegor är enbart män, jag är dessutom äldst (snart 50 år) och inte speciellt vältränad innan vad gäller kondition, men däremot tycker jag om att använda kroppen för det den är till för. Vi har haft några riktigt långa och tunga arbetsdagar och jag är dessutom inte van arbetet sen tidigare, gäller bara under sommaren, men jag tycker det verkar som om min uthållighet är betydligt större! Dessutom så hamnar ju “grabbarna” i paltkoma efter varje måltid/fikapaus, medan jag är pigg och allert och kan arbeta vidare! 🙂 Jag går liksom aldrig in i väggen, klarar mig på min äggfrukost i 6 timmar utan problem t ex. Helt outstanding! Ska nu bara försöka komma igång med min konditionsträning också, bara för att jag vill! 🙂
/ Susanne
Nu har jag inte läst hans böcker eller läst studier annat än här, men att dra upp slädhundar som idrottare på lågkolhydratkost gör ju att iallafall jag inte tar något av det på allvar… då måste jag ju påpeka att hästar som enbart äter kolhydrater högpresterar de med.
Jag tror det var som en liten rolig avslutning Carola. Du behöver inte ta något av detta på allvar, men om du läser på om ämnet så säger det sig självt om hur kroppen reagerar och fungerar. Jag tyckte det var jätteintressant…
Vad det gäller din jämförelse av hästar och hundar – så är hästar gräsätare i sin natur (veggisar) medans hundar är köttätare, jägare (animalisk kost). Så enkelt är det med den saken!