2019 trendmaten & MIN guide till tarmflora!

2019-01-07 7:35     Kommentera    Kategori: Boken: Sköna böna, LCHF teori, Viktminskning

Under julledigheten har det blivit en hel del nyhetsmorgon (älskar det programmet). Den. står och går lite sådär i bakgrunden. Inte så konstigt men ämnet har varit vid flera tillfellen ‘årets trendmat’.

Där var det både kimchi och bönor! Ganska intressant tycker jag – både syftar på magflora och tarmhälsa. Bönor vet vi är bra för tarmen, viktigt dock med blötläggninen innan kokning!

Det handlar om resistent stärkelse

Resistent stärkelse bryts inte ner till druvsocker, det bryts inte ner över huvudtaget. Det blir, istället, bakterier i tjocktarmen som förändrar den resistenta stärkelsen till korta fettkedjor (det är knappt jag förstå själv) dessa tas upp av kroppen.

Det är inte som kolhydrater utan det blir istället ‘mat’ för tarmbakterier – med andra ord så funkar det inom LCHF, och tarmföda som det därra lilla extra plusset! Det visar sig påverka hormonnivån i kroppen vilket då har en positiv effekt på blodsockerreglering och insulinkänlsighet.

Fördelar med resistent stärkelse:

  • Bättre blodsockernivåer
  • Inaulinkänalifhwrwn ökar
  • Minskad fasteblodsocker (alltså på morgonen)
  • Förebygger läckande tarm
  • Ökar mättnadskänsla
  • Sköljar ur dåliga tarmbakerier (kolerabakterie)
  • Enklare med viktminskning
  • Ökar kroppens upptag av magnesium

1977084_10152155388774807_1295509001320857268_n

Cornflakes skulle jag aldrig ens fundera över att testa!! Men potatismjöl rört ner i kallt vatten eller böner är mer det jag kan tänka mig!

Potatismjöl som resisten stärkelse

1 msk potatismjöl
0,5 dl KALLT vatten eller blanda i kefir/yoghurt (naturell)

Jag tar varje morgon, det går också fint innan varje måltid.

Bönor som resisten stärkelse

Kidneybönor är bäst men även kikärter och andra bönor fungerar – kokta, kalla. (Undvik vita bönor i tomatsås).

Gör olika bönsallader (bönor, olivolja, vinäger, rödlök, soltorkadetomater) och ät någon matsked före måltid och ett par matskedar till varje måltid.

Föränklad

Du kan se resistent stärkelse som en form av nyttiga fibrere. Blodsockret höjs inte utan omvandlas till fett i tjocktarmen. tarmbakterier och cellern på insidan får gödning.
Det visar ge positiva effekter på hormoner från tarmen och för många blir blodsockernivåner mera jämna (förbättrade). Troligen (hos många) ökar mättnadskänsland vilket är en positiv effekt för viktnedgång.

Steg för steg att komma igång med bönor
Här kan du läsa mera om hur du kan gå tillväga för att tillföra bönor i din kost och din vardag.

Ska du vara med och testa?
Gå gärna in på facebooksidan: Skönaböna

KIMCHI

Den andra trendmaten är bla kimchi. Du kan enkelt göra din egen kimchi, mitt recept finns här. Kimchi handlar om en process av fermentering. Så gott som alla sorter av grönsaker kan användas till fermenting.
Jag gör egen surkål och kimchi, men när jag inte har detta hemma så köper jag Tistelvindens fermenterade grönsaker. Det är viktigt att det är ej pastöriserad grönsaker. Detta för att mjölksyrebakterierna dör vid ungefär 55°. Produkten blir istället levande och hälsosam för tarmen. Detta är alltså probiotika, såsom kefir (framförallt hemgjord kefir). Prebiotika är då bönor och potatismjöl bla. Vilket blir ‘mat’ till bakterierna i tarmen, också en viktig del i helheten.

Socker och en allmän sämre kosthållning påverkar magfloran negativt. Målet är att ha en frisk tarmflora, här ska jag berätta vad det innebär:

Magbakterier
Våra magbakterier påverkar vår vikt, immunförsvaret, vitaminproduktion, sjukdomar såsom diabetes och hjärt- & kärlsjukdomar. I det stora hela, eller den ‘korta versionen’: Livsstilen påverkar våra magbaketerier. I kroppen matsmältningssystem finns det flera miljarder mikrober, bakterier. Dessa ihop bildar vår tarmflora. Det är i tjocktarmen som den största delen av tarmfloran finns.

Genetidprofessorn Tim Spector har forskat mycket kring tarmfloran, hand bok Matmyten handlar om hur vi kan göra för att få goda magbakterier.

Riskfaktorer för förstörd tarmflora

  • Socker
  • Ris
  • Mjöl (socker, ris, mjöl gynnar inflammationsdrivande bakterier)
  • Emuelgeringsmedel (främjar dåliga bakterier)
  • Snabbmat och halvfabrikat
  • Överdriven renlighet
  • Brist på prebiotika och probiotika
  • Antibiotika (förstör tarmens balans)

Friskfaktorer för en god tarmflora

  • Prebiotika (bönor, potatismjöl – KALL)
  • Probiotika – kefir (gärna egengjord), syrade grönsaker (ej pastöriserade) såsom surkål, kimchi, syrade morötter.
  • Lök
  • Mögelost (och andra opastöriserade produkter)
  • Fasta/ät sällan (inte småäta), bra med tom mage emellanåt, tarmen behöver vila lite. Skippa gärna frukost
  • Grönsaker med tuggmotstånd, lättkokta alltså
  • Vädra hemma och släpp in bakterier

För recept och teori kring tarmflora, pro- och prebiotika kan jag även rekommendera min bok:
Sköna Böna  via t.ex. bokus eller här på hemsidan.

Hoppas min guide har varit till hjälp även för dig! Årets trendmat tycker jag är här för att stanna – det handlar mycket om medvetenhet och kunskapsspridning.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »