Vanligaste frågorna om LCHF

LCHF – low carb high fat!

Hur skall man göra i praktiken?  Vem kan äta LCHF? Hur många gånger om dagen skall man äta?

Jag vill påstå att ‘alla’ kan äta  LCHF kost.  Undantag kan vara den som har gjort en gastric magoperation,  för då är man känslig för fett, och den som är vegan.

LCHF normaliserar vikten, är man överviktig så minskar man i vikt och  är man underviktig så ökar man i vikt.  Sötsuget försvinner,  hettsätning försvinner, magen fungerar riktigt bra, de flesta känner  ökad energi, bättre koncentration, bättre hy och hår och allmänt ett  fantastiskt välmående.

FAQ – Frequently asked questions (vanligaste frågor)

  • Hur många mål om dagen skall jag äta?

Med LCHF så äter du ökad fettmängd, detta ger än längre mättnad  vilket innebär att du inte blir hungrig i samma utsträckning som när du  åt mera kolhydrater. Mellanmålen kan du oftast skippa.  Är du  hungrig så ät, är du inte hungrig så ät inte.  2-3 mål om dagen brukar  man klara sig jättebra på.

  • Kan alla äta LCHF? Barnen med?

Ja, ‘alla’ kan.  LCHF kosten är naturlig mat, det är vår  ursprungskost.  Barn kan absolut äta LCHF kost, sedan klarar barn att  äta kolhydrater mera än vi vuxna, de har en mycket bättre förbränning  och rör på sig mycket (så länge det inte är stillasittand-datorspelande  barn).

  • Får man äta frukt?

Frukt innehåller fruktos, det mest fettinlagrande socker som finns.    Dagens frukter är dessutom inte så näringsrika som många tror.    Vitaminer och näring får du mera från bra råvaror som ekologisk eller   grönbetes kött, ägg, kål, nötter. Är du sockerkänslig (triggas lätt  av det söta) så är mitt råd att avstå  frukt.  Vill du minska i vikt så  råder jag att avstå frukt.  Har du inga problem med vikt eller inte  sockerkänslig, äter LCHF för hälsan och älskar frukt så kan frukt funka.  Vill du öka i vikt, åt frukt.

Klarar du  inte av att vara utan frukt så begränsa dig till en frukt  då och då, och  välj tex apple, apelsin, päron.  Meloner, annanas,  bananer, mango är  väldigt söta frukter.

Välj istället bär – dessa innehåller mycket mera näring.

  • Hur mycket fett skall jag äta?

Du skall ta bort/minska kolhydraterna och istället lägga till fett.   Lite mera protein kan du lägga till men i det stora hela så skall fettet  ersätta kolhydraterna.  Stek all mat i fett, och ha extra fett på  tallriken i form av fetsås eller smörklickar eller majonnäs.  Fett skall  finnas med i varje måltid, även till äggfrukosten.

  • Vilket fett skall jag äta?

Kokosfett/olja (samma sak, den blir flytande när den står i över 24°,  är den näringsmässiga bästa oljan du kan använda.  Kokosfett från  hälsokosten är det som gäller, ej silverpaketen på mataffären.   Kokosfettet är mest värmetålig (dvs bildas inte alls lika lätt  transfetter vid upphettning).  Sedan är det smör, rapsolja och  olivolja.  Olivolja tål värmen sämst av dessa ovannämda fetter.

Vi vill minska intaget av omega-6 (inflammatorisk) och därför är det  bra att minska mängden oljor.  Solrosolja, jordnötsolja mfl är mycket  omega-6 rika – köp aldrig dessa!

Undvik alla margariner (idustriell smörimitation)  dessa har onaturligt hög omega-6-halt. De smakar dåligt. Statistik visar  en koppling till astma, allergier  och andra inflammatoriska sjukdomar.

Majonnäs (helst egengjord) är en bra fettkälla, cremé fraiche 34%  funkar bra, men tänk på att det är hälften mängd fett i creme fraiche än  i smör eller majonnäs, vilket inte ger samma mättnad då.  Bregott och  bredbar är bra alternativ, smör, aromsmör och bearnaissesås (ej pulver  varianter och se upp för ‘smörarom’ i färdiga såser – helst vill man  inte ha det) utan testa att göra egen sås.

  • Men hjärnan måste väl ha kolhydrater?

Hjärnan behöver glukos.  Kolhydrater blir glukos direkt i magen.   Levern gör dock om fett och protein till den mängd glukos som hjärnan  behöver, processen heter glykoneogenes.  Detta är en förenklad  förklaring.  Men rena kolhydrater behöver man inte.

  • Hur blir det med mina värden, kolesterol & blodfetter?

Jag som har ätit strikt LCHF i flera år tog mina värden.  Jag hade  helt perfekta värden, läkaren hade bara sett så bra värden en gång innan  under hans karriär.

Kolesterol är livsnödvändigt vi vill ha kolesterol och gärna högt  HDL.  Be alltid om ett apokvot om du tar dina kolesterolvärden.  LDL är  det som blir kompakt och farligt, det blir det av socker… Läs gärna  mera om detta på Ravnskovs hemsida.  Dr Andreas Eenfeldt lyfter också fram hälsoaspekter, forskning mm på sin hemsida: kostdoktorn.se

  • Kan man träna (mycket) om man äter LCHF?

Absolut!  Om du är ny med LCHF kosten så vänta gärna 1-2 veckor innan  hårdträning, så att kroppen hinner ställa om sitt bränsle till  fettdrift.  Sedan upplever jag betydligt mera energi och presterar  betydligt bättre på LCHF än på kolhydratsrikt kost.

Oftast behöve inte extra mat eller mellanmål inför eller efter ett  tråningspass, men känner du att din kropp behöver det så ät gärna ägg,  nötter eller drick äggmjölk före och/eller efter.  Läs gärna boken ‘Istället för doping’ av Frank Nilsson.