Vad skall man tänka på innan man börjar träna

Börja med att se över tiden. När finns det tid? När kan jag satsa denna tid på mig? Bestäm dig för vilken dag och vilken tid som just du ska satsa på dig och din kropp, din hälsa.
Ett tydligt mål –  det kan vara just att hitta tiden!

Många pratar om att man skall börja promenera – det är kanonbra, men alla gillar inte det och ibland så blir det bara ‘inte av’. Försök att hitta något nytt eller annorlunda från det vardagliga. Är man väldigt

överviktig så kan simning vara ett bra alternativ, då måste man ha baddräkt, något jag inte gillade. Tänk smått i början. Simma i 15 min… …sen nästa gång i 17 min och öka successivt!

Cykling är oxå bra om man bär på många kilon. Den egna cykeln eller något pass med cykling. Bestäm dig för att ta cykeln till affären varje gång det ska småhandlas eller cykla till jobbet – kanske varannan dag i början, kanske en dag i veckan?

Gå med i ett gym.  Det som är bra med ett gym är att det finns ett stort och varierande utbud – se om du kan hitta något som passar just dig. Om du känner att det kanske skulle vara värt att testa så gå runt till olika gym/träningsställen och bilda en uppfattning.
Att tänka på:

  • Läget, vart det ligger, närmast är inte alltid bäst
  • Bemötandet när du kommer in
  • Variationer på kort, 10kort, 1 månadskort, årskort mm
  • Gyminstruktioner, ingår det när man är ny? (alltid bra!)
  • Utbudet, vilka pass/aktiviteter finns det
  • Plats för att sitta o koppla av
  • Folket runt om, vänliga och vanliga?
  • Barnpassning och även barnaktiviteter, som familjegympa
  • Att det känns bra!!!

Trevligt när man kan sitta o prata med vänner efter ett pass…

Är man helt ny på ett gym så titta genom passutbudet.  Fråga vilka pass är anpassade till nybörjare, överviktiga, ålder – finns båda seniorpass, ungdomspass och pass för nybörjare.

Titta på schemat och ringa in alla alternativ som du tycker ser intressanta ut för din egen del! Kanske du kan få ihop till 5 pass som skulle kunna passa! Bestäm dig då för 2 pass de första veckorna.
Se till att komma iväg – ursäkterna kan bli många. Men se din positiva målbild framför dig.

Tänk på att ha bra skor och sköna kläder! Finns mycket bra träningskläder. Lycra är underbart att träna i.

Skorna är viktiga!

När du har kommit igång med lite träning regelbundet så kommer du upptäcka alla positiva effekter som det har på din kropp, hälsa och framförallt humöret. Hur mycket gladare du kommer att känna dig! Att nå dit kan vara en kamp. Effekten blir förhoppningsvis så positiv att du kommer vilja skapa mera tid för just din träning.

Det kan vara så att i början drivs du av förändringens entusiasm, det kan avta efter några/någgn veckor/vecka.
Då kanske du tycker att det går dåligt, det händer inget, du går inte ner i vikt, du har inte tid, barnvakt… då har du nog inte börjat känna av alla de goda effekterna och positiviteten som träningen ger. Det kan vara lätt att tröttna då INNAN effekterna märks av träningens stimulans!

Ge din träning en rejäl chans! Det är olika för alla men det tar tid att skapa nya rutiner, nya vanor och för kroppen att komma igång! Det kan ta allt mellan 1-3 månader beroende på hur aktiv du har varit innan.
Våga ge dig och din kropp tid. Det är din rätt att må bra! Det är din framtid.