LCHF chokladtårta

2014-05-01 11:47     2 Kommentarer    Kategori: Tips

IMG_9313

LCHF choklad tårta, eller chokladmoussetårta är super att bjuda på vid festliga tillfällen, som tex idag! Receptet tåls att repeteras!

Till en tårta

Tårtbotten

(Kan dubblas för att ha ett lager till med ‘kexkänsla’ mitt i tårtan, gör då två bottnar)
200 g mandelmjöl
100 g kokosflingor
100 g smält smör

Chokladmousse

Den mörka chokladmoussen
3 dl vispgrädde
200g mörk choklad (minst 85%)
2 äggulor
1 tsk kakaopulver

Den ljusa chokladmoussen
3 dl vispgrädde
200g mörk choklad (minst 70%, beroende på hur strikt du är så kan t.ex använda mörk choklad med mintsmak eller hallon)
2 äggulor
vanilj från en vaniljstång

Kakbotten

Värm ugnen till 180°C.
Blanda smält smör, mandelmjöl och kokos. Klipp ut en circel av smörgåspapper så att den passar i en springform med löstagbar kanter. Lägg smörpappret i botten. Grädde i mitten av ugnen i ca 10-20 min, så den får färg och blir ‘krispig’. Låt kakbotten kallna.

CHOKLADMOUSSE (mörkare)
Den mörka chokladen
Vispa grädden så den blir fast, blanda i kakao. Smält chokladen över vattenbad. Rör ihop äggulorna i en skål, tillsätt den mörka chokladen under omrörning och blanda chokladen i grädden, medan choklad/äggblandningen är varm. Så blir grädden en mörkare brun.

Den ljusa chokladen
Vispa grädden så den blir fast. Smält chokladen över vattenbad. Rör ihop äggulorna i en skål och blanda i vanilj. Låt chokladen svalna och stelna något tillsätt sedan chokladen i grädden under omrörning och blanda försiktigt. Blanda lite försiktigt så att inte hela gräddblandningen blir mörk. (Om moussen blir mörk så gör ju det inget)

Gör så här: Lägg den mörka chokladmoussen ovanpå tårtbottnen. Om du har gjort en extra tårtbotten (kan uteslutas) så lägger du den försiktig ovanpå moussen (det gör inget om den går sönder lite, lägg bara rätt den). Bred över den ljusa chokladmoussen. (Om du vill ha mera randigt så kan du lägga hälften av den mörka, hälften ljusa och sedan en gång till).
Ställ tårtan i frysen i minst 4 timmar men gärna över natten. Ta fram tårtan 40min till 1 timme före servering.

Hyvla över mörk choklad och dekorera med bär eller granatäpple om du vill.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Cream,chocolate,almonds and pomegranate, My favorite sweets,,,
    Vellbekomme!

  • Fantastiskt recept! Inga skumma ingredienser och inga skumma sötningsmedel. Ska provas!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »