Festmiddag med råbiff och tillbehör

Här kommer tips på en riktig festmiddag som vi testade i helgen. Supergott och festlig på alla sätt. Enkelt att göra dessutom med härliga och lyxiga smådetaljer som picklade polkabetor, dijonnaise och sötpotatischips. Framförallt om du gillar råbiff – men biffen kan så klart även stekas lätt… Vi gjorde till 4 portioner.
Festlig trerätters med lyxiga tillbehör
Heta räkor med mangosallad
Älgråbiff med sötpotatischips, friterade kapris, parmesan och picklade polkabetor
Tre gånger fest: saffranspannacotta, pepparkakspannacotta, brie med fikon.

Förrätt: Heta räkor med mangosallad
4-6 stora (msc-märkta) räkor per person
1 msk kokosolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk rivet limeskal och juicen från en lime
lite salt och peppar
Blandade salladsblad
Några tärningar mango
En god vinäger och olivolja
- Fräs räkorna i oljan och pressad vitlök, tillsammans med limeskal och juice.
- Lägg salladsblad i ett högt glas, med mango i botten. Häll över vinäger och olja.
- Trä räkorna på spett och ställ över glaset.
Huvudrätt: Älgråbiff med sötpotatischips, friterade kapris, parmesan och picklade polkabetor
4 portioner
800g älgfärs eller ekologisk nötfärs
Tillbehör
Picklade polkabetor
4-6 st. polkabetor, kokta och skalade
0,5 dl ättika
1 msk opastöriserad honung
1,5 dl vatten
- Tärna betorna.
- Blanda ihop ättika, honung och vatten i en burk och lägg i betorna.
- Detta görs med fördel dagen före.
Dijonnaise
3 äggulor
2 dl rapsolja
1 msk dijonsenap
1 tsk vinäger (vit)
salt och svartpeppar
1-2 tsk vatten, för rätt konsistens.
- Lägg äggulorna i en hög bägare/kanna, rör i senapen och vinäger.
- Vispa med stavmixer och droppa oljan med tsk lite åt gången i bägaren samtidigt som du mixar.
- Dra stavmixern upp och ner under tiden du fortsätter att hälla oljan långsamt.
- Tillsätt mera Dijon om du önskar och blanda i lite vatten för önskad konsistens.
- Häll upp i en fryspåse och ställ i kylen tills den ska användas.
- Klipp ett hör i botten på påsen och spritsa sedan över maten.
Friterade sötpotatischips och kapris
2 sötpotatisar
2 dl kokosolja
1 burk kapris, avhällt
- Använd mandolin och skiva potatisen med skal i tunna skivor.
- Hetta upp oljan i en tålig panna och lägg ner en potatisskiva för att testa värmen. När den börjar “bubbla” så är oljan färdig att använda.
- Fritera chipsen några åt gången och lägg upp på galler, salta direkt, och låt sedan svalna.
- Lägg försiktigt i kaprisen och låt den fritera ett par minuter, den sväller något och blir krispig, då är den klar.
Topping
Parmesan
Krasse
Uppläggning
- Lägg upp köttet på en tallrik, som en pyramid.
- Spritsa Dionaisse lite varstans runt om köttet.
- Lägg betorna runt om köttet på tallriken.
- Strö över kapris och peta in lite sötpotatischips runt om.
- Riv över färsk parmessan och strö över krasse eller ruccolablad, samt lite svartpeppar och havssalt.
(Inspiration till huvudrätten kommer från Katarina König, Sveriges mästerkock)

Tre gånger fest: saffranspannacotta, pepparkakspannacotta, brie med fikon.
Saffranspannacotta
4 dl kokosgrädde
2 gelatinblad
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk opastöriserad honung (kan uteslutas)
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter.
- Häll kokosgrädde och vanilj i en kastrull och låt sjuda någon minut.
- Krama ur gelatinen och rör ner de i kastrullen. Blanda så gelatinen ”smälter”.
- Ta av värmen och rör i honungen (den ska inte bli för varm för att ha kvar sin näring).
- Förvara i kylen minst 3 timmar men gärna över natten.
- Dekorera med blåbärspulver (kung markatta)
Pepparkakspannacotta med frostade bär/granatäpple
4 dl kokosgrädde
1.5 tsk pepparkakskryddor (alternativt: 0,75 tsk kanel, 0,5 tsk kardemumma, 0,5 tsk ingefära, 0,5 tsk nejlika)
2 gelatinblad
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk opastöriserad honung
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter.
- Häll kokos, kryddor och vanilj i en kastrull och låt sjuda någon minut.
- Krama ur gelatinen och rör ner de i kastrullen. Blanda så gelatinen ”smälter”.
- Ta av värmen och rör i honungen (den ska inte bli för varm för att ha kvar sin näring).
- Förvara i kylen minst 3 timmar men gärna över natten.
- Dekorera med frysta vinbär, blåbär eller granatäpple:
Mini brieost med färsk fikon
1 mini brieost/person eller en bit av en stor.
1 fikon, som snittas överst i fyra delar, och läggs på osten.




