Inflammatorisk tarmsjukdom – IBD.. Förhöjd calprotectin!

2020-10-20 21:30     5 Kommentarer    Kategori: AIP, Tarmhälsa

Hej alla! Tack för alla värdefulla tips jag fått utifrån mitt tidigare inlägg om mina tarmbesvär.

Då väntade jag på provsvar. Nu har jag fått dem! 

PROVSVAR och calprotectin

Resultatet är inte så charmigt och ganska jobbigt att ta in. Jag har en kraftig inflammerad tarm  (IBD – irratable bowel dissease) vilket har bedömts genom att mäta ett protein som heter calprotectin. Jag kan inte så mycket om detta (än) men det jag läser mig till är att det är ett CA-bindande protein som finns i neutrofila granulocyter, som när tarmen är inflammerad migrerar ut i tarmen. Personer med Crohns eller Ulcerös colit har förhöjda värden av Calprotectin. Så där är jag nu. Jag hade även förhöjd värde av vita blodkroppar. För övrigt var allt tipp topp. Jag tror absolut att jag kan läka min kropp och tarm med kost. Även om jag ätit LCHF i många många år och anser mig hälsosam på alla sätt så behöver jag göra en förändring. På något sätt så är det något som inte varit bra för mig under lång tid.

KOSTRÅD och KUNSKAP

Jag fick råd från min läkare kring min kost, men han och jag har inte samma åsikter eller kunskaper om ämnet. Han var insatt i resistent stärkelse men tycker även att mörka fiberrika bröd är bra. Han sa att jag skulle läsa mig in på antinflammatorisk kost, jag tycker att jag ändå kan en del om det. Jag hörde av mig till Ralf ER Sundberg, kirurg, om lite stöd i detta. Han tipsade om egengjorda buljonger samt fermenterade grönsaker tre ggr om dagen. Jag började med det men känner att jag ville veta mera. Jag ringde min bror, han är en hälsoguru och naturdoktor i Sydafrika. Han kan allt om kroppen, enzymer, hälsa, antioxidanter, näringslära mm. Han är verkligen kunnig. 

Jean-Pierre (min bror) menar att det är otroligt viktigt att ge tarmen möjlighet att läka, dvs inte mata den med något som den behöver ta hand om. Det lämnar typ vatten! Så nu kör jag fasta, på vatten, ekologisk naturlig te, samt grönsaksvatten* (se nedan). Jag får se hur länge jag står ut, men är inne på dag två och det går bra! Det bästa är att jag inte behöver springa på toa som tidigare – bara en sån sak är så himla skönt! När jag går så är det fortfarande extremt löst men inte så ofta… Om det börjar bli mera ohållbart så ska jag föra in juicade (slow-juicer) grönsaker för att få lite annan smak, näringsämnen och antioxidanter mm. I detta ska det ingå selleri, färsk gurkmeja, färsk ingefära och sen kan jag välja annat därtill såsom grönkål, spenat, blåbär, morot, broccoli mm. Det som också är viktigt är att få i mig kollogen.

Jag ska efter ett par veckor med detta även inför ekologisk benbuljong samt fermenterade grönsaker vilket jag nu håller på att tillverka. Mera om detta kommer.

MITT MÅL

 • Att ge tarmen chans att läka
 • Återställa en rubbad tarmhälsa
 • Minimera inflammation systemiskt i kroppen
 • Balansera tarmfloran
 • Få till en normal reglering av immunförsvaret 
 • Minska stress!

Jag kommer dela med mig av min resa och hoppas att jag når ända fram. Läkemedel vill jag undvika på alla sätt!

Nu ska jag läsa mig in på AIP… Mera kommer!

Kramisar till er alla <3

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

5 Kommentarer + Kommentera

 • Med grönsaksjuicerna/vattnet du tar nu, har du koll på oxalaterna? De är irriterande.
  Hur åt du förut? Var det en grönsaks LCHF, eller mer carnivor? Hur mycket mejeri brukade du ta in? Så intressant om du kommer på orsaken.

 • Styrkekramar vet hur jobbigt det är. Har ätit lchf sedan 2006 har ändå fått 3 cancer -diagnoser med vad det inneburit med behandlingar. Tycker jag ätit sunt mem så är livet krya på dig.

 • Jag har också problematik med tarmhälsan. Verkar otroligt vanligt. Är också lchf:are sen många år. Det ska bli mycket intressant att följa din väg mot bättring. Hoppas du snart blir fri från besvären!

 • Intressant läsning. Finner mig i ungefärligt liknande läge.
  Kryakram

 • Lycka till! Hoppas att allt det du gör snabbt ger en positiv förändring. Även om det är av lite olika anledningar så känns det som om vi just nu jobbar med samma verktyg. Spännande tack för att du delar med dig av dina erfarenheter ❤️

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »