Äpplen eller äpplen? Socker och socker…
Frukt innehåller en hel del socker, det förstår vi ju eftersom det smakar sött. Sen finns det olika mängder och sötma i olika frukter. Ska man helt undvika frukt då? Jag kanske, eller ja, det tycker jag. Men självklart är frukt att föredra före kakor, bullar och godis.
Frukt ser jag som naturgodis helt enkelt. MEN om du ändå ska äta frukt så tycker jag att den egenplockade från trädgården är absolut den bästa. Den är inte manipulerad (för att få maximal sötma) eller besprutad – ett mera naturligt ätande helt enkelt.
Ett äpple innehåller ungefär 14 gram kolhydrater per 100 gram. Så välj små hemodlade äpplen för bästa resultetet.
Äter du strikgt LCHF så är bär att föredra helt klart. Men även här, i måttliga mängder och sällan. Grönsaker är bättre alternativ med mera näring och mindre socker. Det är inte så att du får någon brist för att du inte äter frukt – du får allt du behöver från grönsaker. Med andra ord, frukt är naturgodis, som är ok ibland för vissa och ytterst sällan för andra (den sockerkänsliga).
Vindruvor och bananer innehåller mest socker, hallon och blåbär minst.
- Hallon 1 dl 2,5 g kolhydrater
- Grapefrukt en halv 7 gram kolhydrater
- Jordgubbar 1 dl 8 gram kolhydrater
- Plommon 1 st 8 gram kolhydrater
- Körsbär 1 dl 13 gram kolhydrater
Torkar egna blåbär och hallon, vilken smak det blir i dem, räcker med ett bär