Det mesta om resistent stärkelse – din guide!

2017-07-30 10:08     Kommentera    Kategori: Bönor, Skönaböna

Resistent stärkelse har varit på tapeten i ett antal år… Det är väl först nu som jag tar till mig detta ordentligt och har läst och funderat kring ämnet.

Det går (för många) att kombinera LCHF och tillsätta resistent stärkelse – detta är till fördel för magbakterierna.

POTATIS MJÖL
Resistent stärkelse visar hjälpa viktminskning för en hel del, öka ketoner och sänka blodsocker. Det finns flera alternativ att tillsätta RS i kosten. Ett sätt, som har högt RS, är potatismjöl utrörd i kallt vatten. Blir det för mycket potatismjöl så blir magen gasig och uppblåst – så där kan du själv hitta din gräns. Vissa menar att det funkar tre ggr om dagen och andra menar att 1 gång i veckan är utmärkt. Det beror på magens tarmflora – blir du gasig och uppblåst så finns det inte nog med bakterier för att motsvara den mängden RS. Ett tips är att börja långsamt med små mängder.

Potatismjöl – HUR?
1 tsk – 1 msk potatismjöl
0,5 dl kallt vatten
Intas mellan 30 min och en timme före måltid.
Allt från 1-3 ggr i veckan till 2-3 ggr om dagen. Känn efter hur just din mage reagerar.

BÖNOR
Resistent stärkelse finns även i bla bönor. Passande bönor är: Kidneybönor, kikärtor, svarta bönor, mungbunor, mm (ej vita bönor i tomatsås). Det visar även att kidneybönor har en lägre mängd omega 6, vilket är bra (omega 6 i stora mängder är inflammatoriskt).

Bönor – HUR?
Bäst är att koka själv, men även bönor i tetrapack går bra. Vid kokning är det viktigt att bönorna blötläggs över natten (minst 8 tim).
Blanda till en sallad med olivolja, vinäger, citron och ställ i kylen.1 msk bönor en halv timme före måltid.
1 msk bönor till måltiden.

Näringsvärde för kidneybönor hittar ni härmatkalkyl.

Bönor har mera näring än potatismjöl och för många känns det mera naturligt att äta bönor framför potatismjjöl. Det är bara att testa dig fram till det som funkar bäst för dig.

TILLÄGG
För att få en bra effekt för tarm och mage är det bra att lägga till lite A-fil eller rysk yoghurt t.ex på morgonen. Ett annat riktigt bra alternativ är mjölksyrade grönsaker. Tillsammans med bönorna hjälper mjölksyrade grönsaker tarmbakterierna att må prima. Mjölksyrade grönsaker kan man dels göra själv (surkål osv) eller köpa i välsorterade butiker. Finns oftast i kylen vid grönsakerna.

TIPS PÅ BÖNSALLAD från Birgitta Höglund:

Bönsallad
1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g
1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta
2 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk örtsalt

  1. Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.
  2. Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.
  3. När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.
  4. Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.
  5. Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Andra som skriver en hel del om resisten stärkelse är:

Facebooksidan – Skönaböna

Birgitta Höglund – Birgitta Höglunds mat

Martina Johansson – martinajohansson.se

Margaretha Lundström – sunsoft.se

Nutritiva – Konsten att tillaga baljväxter

LCHF.se – Guiden till resistent stärkelse

 

 

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »