Shepardspaj a’la LCHF

2019-04-24 11:22     Kommentera    Kategori: Kött / Fläsk / Korv

En favorit hemma och något även jag växte upp med, fast ‘originalet’ dvs med potatismos på toppen. Shepardspaj är ingen paj som så, utan en köttfärsrätt med mos på toppen, en traditionell engelsk rätt. Den kan göras dagen innan, ställ den sedan i ugnen före serveringen bara.

Till 4-6 portioner

600-800 g nötfärs,  lammfärs eller älgfärs
3 lök, hackade
100 g smör
1 gul paprika, hackad
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 krm vitpeppar
1 tsk spiskummin
3 msk worcestershiresås
1 köttbuljongtärning, ekologisk
2 dl vispgrädde

MOSET
2 blomkålshuvun
1 äggula
1-2 msk kikärtsmjöl (kan uteslutas) ger en krispig yta ELLER använd lite riven ost
50 g smör
salt, vitpeppar
lite muskotnöt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°C.
  2. Smält smör i en stekpanna och stek färsen i omgångar och lägg över i en kastrull
  3. Lägg i lök och fräs runt med färsen.
  4. Tillsätt paprika, buljong, kryddor och grädde. Koka upp tills färsen är klar, ca 5-8 min.
  5. Lägg färsen i en ugnsform.
  6. Koka blomkålen mjuk och häll sedan bort vattnet. Krydda med salt och vitpeppar och lite muskotnöt, mixa slät med stavmixer och rör i smör och äggula.
  7. Täck färsen i formen med moset och strö över kikärtsmjöl alt. riven ost. Ställ i ugnen i ca 20 min.
  8. Servera med sallad.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »