Lammfärsfrikadeller i kryddig tomatsås – i utekök!

2016-07-13 17:40     Kommentera    Kategori: Kött / Fläsk / Korv

Lammfärsfrikadeller i kryddigtomatsås med grillad butternut

2-4 portioner

Såsen
2 st burkar krossade tomater
100 g smör
2 dl oliver, med kärna (mest smakrika), delade & urkärnade
salt, peppar
3 msk vardera av färska, hackade kryddor: persilje, basilika, timjan, rosmarin
2 msk dragon i vinäger (sååå gott)
6 lagerblad
1 tärning ekologisk kycklingbuljong
2 klyftor färsk hackad vitlök
1 dl tomatpuré

Frikadellerna
500 g lammfärs
salt o peppar
2 msk grädde
1 ägg
1 msk små kapris, finhackade

Parmesanost

  1. Smält smör i en kastrull och fräs tomatpuré och vitlök samt oliverna i några minuter.
  2. Tillsätt krossade tomater, dragon, buljong, salt och peppar.
  3. Låt tomatsåsen puttra i ca 20 minuter, med fördel gör såsen dagen innan.
  4. Blanda färsen med kryddor, ägg, grädde och kapris.
  5. Rulla till önskad storlek.
  6. Frikadellerna kan också göras med fördel dagen före och förvaras i kylen, det gör de mera fasta.
  7. Lägg försiktgit ner frikadellerna i såsen och sjuda i ca 10-15 minuter (beroende på storlek).
  8. Mot slutet tillsätt alla färska kryddor, helt ok om det är lite mera persilje än övriga kryddor.
  9. Riv över riktigt med parmesanost (gärna en god, smakrik och äkta parmesan).

Vi serverade med grillade butternutpumpa men kokt broccoli eller blomkål går också fint.

Tack <3 för tips och ideer till underbar matlagning. Du ger mig helt ny inspiration!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »