Lammbog med citrus och kapris

2019-08-11 12:45     Kommentera    Kategori: Kött / Fläsk / Korv

För ett tag sedan köpte vi ett helt lamm från Karlstad Reko-ring (fantastiskt)! Vi tog fram lammbok ur frysen och googlade lite tips.

LAMMBOG med citrus och kapris

1 kg lammbog (vi hade en hel bit med ben)

KRYDDNING
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk färskriven ingefära
3 msk rosmarin färsk, hackat
1 msk riven apelsinskal
1 msk riven limeskal
1 tsk chilifrön, torkade
1 tsk chili, hackad
1/2 tsk svartpeppar

TILLBEHÖR
50 g smör att steka i
2 kvistar minitomater
0,5 dl vatten
2 dl vitt vin
juice från en apelsin
juice från en lime
2 dl vispgrädde
3 msk kapris 
3 msk persilja, hackad

GÖR SÅ HÄR

  • Blanda ihop kryddningen och gör några snitt i köttet, gnugga kryddblandningen i snitten och runt om köttet. Låt vila en stund, någon timme i rumstemperatur.
  • Ställ ugnen på 150°C.
  • Smält smör i en stekpanna och bryn köttet runt om och lägg sedan i en ugnsform/plåt.
  • Häll vattnet i stekpannan och rör runt för att få med kryddorna häll sedan i formen och tillsätt vin och juice och lägg tomaterna bredvid köttet.
  • Täck formen med folie och ställ formen i ugnen i 2,5-3 timmar.
  • Ta ur ugnen och häll skyn i en kastrull. Koka upp och sjud tills vätskan reducerat till 1/3, tillsätt grädde och låt sjuda ytterligare 15-20 minuter. 
  • Lägg upp köttet på ett fat och fördela persilja och kapris ovanpå. Servera med såsen.

Riktigt supergott!!! Det tar ju lite tid så börja i god tid och gör gärna mycket för det är sååå gott med rester också, eller matlådor! Supergott. Det går utmärkt med någon sallad till eller kokt blomkål t.ex. Vi åt bara köttet med såsen och tomaterna. 

Inspiration till receptet hittade jag på Lantliv, jag gjorde lite annorlunda men det var där jag fick tips om kapris och persilja. Supergott!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »