Bankad brysselkål i ugn
Mycket gott, bankad brysselkål med ost som gratineras i ugn. Jag såg ett inlägg på facebook, ett klipp, med detta men kommer inte ihåg vart (för att länka). Jag blev inspirerad och gjorde en egen variant:
Bankad brysselkål i ugn
1 påse färsk brysselkål
Olivolja
salt, cayennepeppar, vitpeppar
lite ingefärskrydda
1 dl persilja, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade (kan även uteslutas)
2 dl riven mozzarella
1 dl riven parmesan eller cheddar eller annan smakrik ost
Gör så här:
- Rensa brysselkålen från de yttre bladen och koka i ca 7-10 minuter (beroende på storleken) i saltat kokande vatten.
- Häll av och lägg i isbad eller skölj länge under kallt vatten.
- Lägg brysselkålen på en skärbräda och ‘krossa’ med bottensidan av en glasburk. Jag pressar hårt så kålen blir tillplattad.
- Lägg i en ugnsform och häll över oljan och tillsätt kryddor. Blanda runt.
- Strö över osten och lite extra cayennepeppar eller smoked paprikapulver på toppen.
- Gratinera i ugn, 180°C i 20 minuter ungefär.
Hej. Lagade iordning denna rätt ikväll och den blev verkligen jättegod. Mannen älskade den. Hälsningar, Anna