Räktårta – laxtårta = Påskmat, Midsommar…


Riktigt god räktårta, laxtårta, silltårta, – kärt barn har många namn. Min version blev en silltårta och en räk- och laxtårta.
Till botten till en tårta
2 dl sesamfrön
50 g ghee eller smör
1 dl sötpotatismjöl
1,5 dl cassavamjöl
1 ägg
salt och cayennepeppar
Fyllning till en tårta
4 gelatinblad
200 g naturell färskost (Philadelphia)
3 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 knippe finhackad dill
1 knippe gräslök
1 rödlök eller 2 scharlottenlök
200 g skalade räkor
50 g varmrökt lax
(Räkor och lax kan bytas ut mot 300 g matjessill & 3 msk spad)
1 krm peppar
1/2 citron, juicen
Dekoration:
2 ägg
1/2 röd lök
1 knippe gräslök
1 msk löjrom
finstrimlad gurka
Räkor
Gör så här:
- Till botten: Smält smöret lätt, så det blir mjukt. Blanda i övriga ingredienser till botten och blanda väl. Klä en springform med löstagbara kanter med bakplåtspapper i botten och kläm fast pappret med kanten. Grädda i ugne 15 min, 180°C – så den får en fin gyllene färg. Ta ur och låt svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
- Använd elvisp och vispa färskost, creme fraiche och majonnäs ihop.
- Lägg finhackad lök, dill och gräslök, vispa med elvispen så allt fördelas.
- Pressa citronen i en kastrull och värm. Lägg sedan i gelatinbladen och rör ihop tills de smälter ihop med juicen.
- Häll citronblandningen i röran och vispa med elvispen på låg fart.
- Grovt hacka räkor och lax (eller matjessillen o sillspad) och rör ner.
- Rör även i dill och gräslök.
- Häll röran ovanpå den färdiggräddade botten. Spänn platsfolie ovanpå och ställ in kallt i minst 6 timmar.
- Garnera med ägg, finhackad rödlök, finhackad gräslök, räkor eller det du tycker blir bra.






Vilken bra blogg 🙂