LCHF silltårta – perfekt till midsommar

2016-06-21 11:33     2 Kommentarer    Kategori: Fisk, LCHF Högtider

Från min bok: ‘Lär dig leva sockerfritt’ vill jag dela med mig av denna riktigt goda silltårta – passar så bra inför midsommar. Skickar med den, sä här några dagar innan midsommar, så hinner du inhandla det som behövs. Gillar du sill och äter LCHF så är det här en toppenmåltid att njuta av!

Silltortar - 0022

1 TÅRTA/PAJ

PAJSKAL :
50 g smör
2 dl mandelmjöl
1 dl sesammjöl (kan uteslutas, ta istället då mera sesamfrön)
1 msk fiberhusk
1 ägg
salt och cayennepeppar

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smörj en bakform med löstagbar kant.
3. Smält smöret försiktigt, så det är mjukt men inte helt rinnande eller vänta tills det är rumstempererat och blanda övriga ingredienser till pajskalet med smöret i en bunke.

4. Pressa ut degen i bakformen ända upp på kanten så högt du kan och grädda i ugn i ca 10 min.

FYLLNING:
1 burk mascarpone (ost)
2 dl majonnäs
1 rödlök, skivad
4 –5 kokta ägg, skivade
2 dl isbergssallad, strimlad
1 –2 dl riven västerbottenost
sill (den med minst kolhydrater, t.ex skärgårdssill)
1 knippe gräslök, finhackad

1. Pajen ska ej gräddas ytterligare efter att den är fylld med sillfyllningen.
2. Bred mascarponeosten i botten på pajen när pajskalet har svalnat.
3. Bred över majonnäs och lägg ett lager med rödlök (ungefär hälften).
4. Strö över den rivna osten och lägg på äggskivor så det täcker hela pajen.
5. Strö över den strimlade salladen.
6. Lägg på sillbitar, så mycket som önskas.
7. Lägg på resten av rödlöken och till sist gräslök.
8. Ställ kallt tills den ska serveras. Fixas med fördel dagen före.

Denna är så otrolig god! Funkar till midsommar eller som en härlig sommarlunch!
Bäst är att göra en egen sillvariant med sillfileér och majonnäs, crème
fraiche och kryddor. Inspiration till denna paj fick jag av min goda vän Kicki.
Och när jag sedan bjöd på pajen som förrätt så tog hela slut och vi orkade
knappt huvudrätten. Den är super!

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Hej
    Under punkt 5 ska pajskalet fyllas med fyllningen och sedan gräddas i 30 min . Vilken del av fyllningen avses? Den första delen med marscapone och majonnäs enbart? Sillen ska ju inte gräddas. Verkar väldigt gott men lite oklart för mig vad som menas.

    • Tack att du upptäckte! Nej ingen fyllning, det är nämligen samma pajskal som till min vanliga paj (där fyllningen ska gräddas)… Har ändrat nu! ❤️

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »