Jordnöts- & choklad cheesecake
Vi skulle ha gäster i helgen och jag fick som uppdrag att fixa efterrätt. Jag ville göra något nytt och hittade inspiration till denna kaka via dietdoctors hemsida. Den är supergod, och mäktig!
Jordnöts- och chokladcheesecake – LCHF
Till en kaka
Chokladbotten
150 g smör
50 g mörk choklad
0.75 dl sötströ
2 ägg
3 dl mandelmjöl
3 msk kakaopulver
Fyllning
300 g Philadelphiaost
2 dl smetana
3 ägg
1 tsk vaniljsextrakt
0,5-1 dl sötströ
1,5 dl jordnötssmör eller annan nötsmör
Topping
100 g mörk choklad (minst 70%)
1 msk kokosolja
1 msk tranbärspulver
Blåbär
Gör så här:
Chokladbas
- Värm ugnen till 150°C, varmluftsugn.
- Smält smör och blanda i chokladen så den smälter.
- Ta av från värmen och rör i resten av ingredienserna till basen.
- Fördela i en springform.
- Grädda i ugnen 10 minuter och ta fram för att svalna lite.
Fyllning
- Ställ in ugnen på 200° C.
- I en skål blanda alla ingredienser och vispa med elvisp så den blir slät.
- Häll smeten på chokladbasen.
- Grädda i ugnen i 10 minuter. Sänk därefter temperaturen till 100°C och grädda i ytterligare 30 minuter.
- Ta ur från ugnen och låt stå i rumstemp ett par timmar.
- Ställ sedan i kylen.
Topping
- När den serveras strö över tranbärspulver och lägg på blåbär.
- Servera som är eller med vispad grädde.