Chokladtårta med blåbärsmousse
Idag fyller min mamma 79 år! Vi har firat henne här hemma hos oss där vi bjöd på Sydafrikanskt Babootie och sedan en chokladtårta med blåbärsmousse. Efter det spelade vi Trivial Persuit – en riktig mysig eftermiddag med mamsen <3
Recept på Chokladtårta med blåbärsmousse
Chokladböntårta med blåbärsmousse 💕
Till 1 Tårta
200 g mörk choklad, gärna minst 85% kakao men minst 70%
200 g smör
1,5 dl vispgrädde
6 ägg
1,5 dl bönor, slätmixade (jag hade kidneybönor) – bönor kan enkelt uteslutas
1 tsk ekologisk äkta vaniljpulver eller vanilj från vaniljstång
150 g nötter (jag hade hasselnötter och cashew)
– Värm ungnen till 180°C.
– Smörj en springform eller lägg i bakplåtspapper.
– Dela chokladen och lägg den tillsammans med smör och grädde i en kastrull, värm långsamt och rör hela tiden tills chokladen har smällt.
– Låt chokladen svalna lite.
– Blanda i nötterna och vanilj med chokladsmeten.
– Dela äggen, vitt och gult för sig.
– Vispa gulorna fluffigt och rör ner i chokladen.
– Vispa vitorna tills det blir fast, riktigt ‘hårt’ skum!
– Blanda ihop chokladen och vispade äggvitorna.
– Gratinera i ugn i 15-20 minuter, den ska vara ganska lös.
– Ta ur ugnen och låt svalna, låt gärna stå i kylen över natt.
Blåbärmousse
2 dl blåbär (eller andra bär)
3 dl grädde
2 gelatinblad
1/2 tsk vaniljessens
– Mixa bären slät och sila om du ej vill ha bärbitar/frön.
– Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter.
– I en kastrull, koka upp grädde och vanilj, under konstant omrörning.
– Ta av från värmen och rör ner gelatinblad.
– Blanda sedan i bärsaften.
– Häll moussen på chokladbotten och ställ kallt. Gärna 3 timmar före servering.
– Dekorera med kokos och bär, jag använde det som var kvar när jag silade blåbären.
Jag använder inte sötning utan tycker både choklad och bär ger nog med sötma, men för den som vill ha lite sötare så ha i några stevia droppar i moussen tänker jag.
Mamma blev jätteglad – det var länge sedan hon hade ljus i tåreta sa hon! Hon är så go! Grattis fina mamma på din 79 årsdag! <3