Bästa LCHF pepparkakor (nytt recept!)
Jag har testat och provat i flera år men aldrig varit riktigt nöjd. Tills nu!
Godaste LCHF pepparkakor
100 g smör
1 dl grädde
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor (malen)
1 tsk ingefära (malen)
eller
2 msk färdig pepparkakskryddor
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
1-2 tsk flytande stevia (kan uteslutas)
1 äggvita (lättvispad med gaffel i en kopp)
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk bikarbonat
2 msk fiberhusk
- Smält smör i en kastrull och blanda i kryddorna.
- Häll i grädden och sjuda i några minuter.
- Ta av värmen och låt svalna lite.
- Vispa lätt äggvitan med gaffel och häll ner i smörblandningen, rör om samtidigt.
- Blanda i vanilj och ev stevia.
- Tillsätt mandelmjöl, kokosmjöl, bikarbonat och fiberhusk.
- Blanda och lägg sedan degen i en plastpåse (fryspåse) och förvar i kylen i minst 2 timmar men gärna över natten.
- Ta sedan fram degen och jobba ihop bitar av degen.
- Tryck ut degen och kavla försiktigt.
- Tryck ut formar och använd tex osthyvel för att lyfta upp formarna och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
- Grädda i ugnen 200°c i ca 7 min.
- Låt svalna och njut.
Jag är vanligtvis inte så positiv till sötning då jag vill undvika alla söta smakar. MEN för att övriga i familjen ska äta (och visst det smakar mera ‘vanligt’) så har jag i minimalt med sötning.
Dessa är FANTASTISKT goda! Bästa LCHF pepparkakorna hittills!
Som många har sagt, de blev väldigt torra.
Jag tog bort mandelmjöl helt och hållet, ersatt med 0.5dl baking protien och resten 1.5dl golden linfrö mjöl. 150g smör och 2msk erythatol och slutligen tog bort Husk och tog 0,5 tesked med Xanthum gum.
Nu snacka vi Pepperkakor 🙂
Gjort enligt recept ovan,hade inte förväntat mig att jag skulle kunna jämföra med ” vanliga gammaldags” pepparkakor. De blev ändå ganska okey tycker jag, nästa gång tar jag nog i sötning och mera kryddor .Mina blev inte knapriga och hårda utan åt det mjuka hållet. Gjorde jag något fel?
Kanongoda! Tog i mer sötströ och mer smör! Äter med mycket smör och lite ost på. Mums!
Nybörjare i lchf-världen. Måste säga att detta blev väldigt beskt, smuligt och växer i munnen. Tar hellre ett litet hörn av en vanlig pepparkaka. Det var ju en rejäl deg, så jag rörde ner mycket stevia samt grädde och åt upp den rå.
Hej!
Testade dessa idag men tyckte de var nästan omöjliga att kavla ut. Degen bara sprack hela tiden, och fastnade på kaveln. Sprickningen känns ju som att det är för mycket mjöl och fastnadet som för lite så jag visste inte riktigt vad jag skulle göra. Nån som har varit med om samma sak eller har en lösning?
Om degen kavlas ut mellan bakplåtspapper går det lättare. Mitt sökande efter godare recept fortsätter dock…. 😉
Vilket sorts kokosmjöl använder du? Det finns ju 2 olika. Kokosnötmjöl med bara 4 g kolhydrater kokosmjöl med 17 g kolhydrater. Det med 4 gram tycker jag är knepigt. Det blir just torrt.. ska man då ha såpass mycket som 1dl?
Tack för svar. Kanske har för bra ugn 😉
Ska prova igen med mer krydda och lägre temp, längre inne.
Haha ser nu att autocorret vart i farten. Snöstorm och Ulf
Håller med föregående. Mina blev smuliga torra och smaklösa. Men jag provar igen!
Dubbla kryddmängden då! Jag tror många ggr så tar man för lite kryddor. Torra är även mina, men hellre torra o knapriga än mjuka… 😉
Tack för svar.
Jag hade redan dubblat kryddmängden. Det gör jag ofta i lchfrecept så smakerna ska framträda tydligt och inte göra att man lägger märke till sötningsmedlens smak (om man nu använder såna). Jag ska smälta lite smör och pepparkakskrydda och arbeta in i degen och göra ett nytt försök. Kanske grädda kakorna längre tid på lite lägre temp också.
Det här ska gå! Degen var ju jättegod så jag får väl äta den då, det brukar ju bli så med de “vanliga” pepparkakorna.
/Helena
Hoppas det blir bättre… Degen är jättegod! 😉
Hallå.
Tack för alla bra recept. Använder mig av din blogg minst 1 gång i veckan.
Idag gjorde jag dessa pepparkakor och de blev inte alls så fina som dina. Mörkare och väldigt torra. Snöstorm faktiskt. Bra smak Ulf.
Har du några tips vad som kan ha hänt på vägen?=)
Tack, kul att höra att du läser bloggen!
Hmmm…. Mera smör kanske? Mina är också lite torra, blir nog så av mandelmjöl, men ändå smakrika och knapriga. Det går ju inte att jämföra med ‘riktiga’ för det är ju inte ‘riktiga’, men ett helt ok alternativ.. Kanske i ugnen lite för länge, för det hade jag med ena plåten, o de blev jättemörka…(?)
Jag undrar om du har experimenterat med kristyr? Vad skulle man kunna använda som gav den rätta konsistensen, så att den stelnade till? Givetvis sockerfritt…. är enbart ute efter “klistret” oavsett smak…..
Om man inte har flytande stevia – kan man använda “vanlig” stevia då, sån på burk?
Ser mumsigt ut!
Kan man byta ut mandelmjölet mot kokosmjöl, tror du?
/Anneli (Mandel/Nöt-allergiker)