LCHF risotto – sååå gott och enkelt!
Risotto på blomkålsris
2 portioner
5 dl blomkålsris
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
2 dl vitt vin
1 äggula
5 dl grädde
Smält smöret i en stekpanna. Hacka löken, pressa vitlöken och fräs i smöret. Häll i vinet och koka upp, sjud i 5 minuter. Lägg i det färdiga blomkålsriset. Tillsätt först hälften av grädden och låt puttra i 5–10 minuter så att grädden tjocknar. Blir det för torrt, häll i mera grädde. All grädde brukar gå åt, konsistensen ska bli krämig. Ta av värmen och rör ner äggulan. Se nedan för tips om olika variationer på risotto.
Räkor, kyckling och sparris
6 färsk sparris, delade i bitar
140 g räkor, skalade eller jätteräkor med svansen kvar
1-2 kycklingfileér, kryddade, strimlade och färdigstekta i smör
- Koka sparrisen enligt anvisning. Dela i mindre
bitar och blanda ner sparrisen i risotton
när grädden tillsätts. - Lägg i kycklingen och låt bli genomvarm.
- Vänta med räkorna tills slutet, lägg i och värm försiktigt.
- Servera direkt gärna med creme fraiche och/eller örtolja.