Nytt om nyckelhållet…

2015-02-05 11:58     Kommentera    Kategori: Barn, LCHF teori

Nu ska nyckelhålet få nya regler som ska främja mera nyttigheter. ELLER?

Mindre salt, mer frullkort och flera nyckehålsprodukter. Från den 1 mars börjar nya regler gälla för nyckelhålsmärket. Idag står symbolen för mindre socker, salt, mer fullkorn och fibrere och nyttigare (?) fett och mindre fettmängd. Den stora nyheten är att salthalten sänks flera produkter.

Positivt är att osaltade nötter tillkommer då dessa innehåller många viktiga mineraler o bra fetter. Men även fullkornsris får nyckelhålet.

Från livsmedelsverkets hemsida:
Fakta om Nyckelhålet
• För att få märka ett livsmedel med Nyckelhålet ska det innehålla mindre salt och socker, mindre eller nyttigare fett och mer fullkorn och fibrer än jämförbara produkter.
• Nyckelhålet finns på bland annat bröd, flingor, mejeriprodukter, olja och färdigrätter som uppfyller kraven. Men eftersom olika livsmedel innehåller olika näringsämnen skiljer sig kraven åt – ost jämförs med ost och bröd med bröd.
• All färsk frukt, grönsaker, fisk och magert kött får märkas med Nyckelhålet.
• Märkningen med Nyckelhålet är frivillig och kostnadsfri.
• Det är livsmedelsproducenten som använder Nyckelhålsmärkningen som ansvarar för att reglerna följs.

Slopa nyckelhålsmärkningen tycker jag! En vilseledande symbol som förvirrar mest och till lite (ingen) nytta!

DN: Karin Bojs: Råden om mindre salt kan vara onödiga

Dagens Medicin: Faran med svenskarnas saltintag tonas ner i stor studie

Per Wikholm: Största studien hittills utmanar Livsmedelsverkets saltvarningar

Ann Fernholm: Ny analys: För lite salt i kroppen kopplat till hjärtkärlsjukdom

Vad tycker du? Känns det som deras varning för salt är nödvändig?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »