Morötter och LCHF

2012-08-21 12:25     24 Kommentarer    Kategori: LCHF teori

 


Jag har inte ätit morötter på över 5 år. Morötter tillhör grönsaksgruppen ‘underjord’ vilket vi brukar undvika inom LCHF, iaf om man vill minska, behålla minskad vikt eller har diabetes.

Varför? Jo för att det ska påverka blodsockret vilket ger insulinpåslag. Men nu när jag mäter ketoner så tänkte jag testa morötter.
På jobbet ibland blir min lunch något enformigt om jag inte engagerar mig hemma kvällen innan.

Så igår blev det kokta ägg, en dillsås på majonnäs, grädde och creme fraiche samt rivna morötter.

Ketonerna blev inte påverkade alls! I morst hade jag ändå 3,6 mmol/L.
Ganska intressant!

Jag minns förra årets LCHF kryssning så pratade Annica Dahlqvist just om morötter och att hon inte heller fick något utslag på morötter. Om jag minns helt rätt… 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

24 Kommentarer + Kommentera

  • Jag tog en liten morot och mitt blodsocker höjdes, om man jämför med när jag äter en bra lunch så går mitt blodsocker ner eller ligger kvar. Jag har diabetes t 2

    • Förstår det… Hur mycket höjdes den?

    • Anette: 100g morot innehåller 8-9g kolhydrater. För en normal frisk person så höjs inte blodsockret speciellt mycket på den lilla mängden kolhydrater som en ”liten” morot innehåller (kanske några få kolhydrater). Tänk på att man vid GI skalan mäter vid 50g intag av kolhydrater från ett livsmedel alltså i morotens fall ett drygt halvkilo morötter.

      Om du äter säg 100g morot i samband med en i övrigt fet måltid så är det inga som helst problem och även om du skulle äta en morot till tre måltider på en dag så är det inte mer än 25-30g kolhydrater på en hel dag vilket dom flesta klarar bra.

      MEN är du diabetiker, kraftigt överviktig, inte har möjlighet att motionera tillräckligt eller får sug av morötter så kanske du ska undvika det.

      • EB, en cola har 10,4g kolhydrater 😉 – bara så du har något att jämföra med. Då höjs blodsockret rejält. Intressant att veta HUR MYCKET blodsockret höjs av morötter dock!

  • Jag äter morötter med jämna mellanrum utan att det påverkar vikten. Däremot känner jag ökat sötsug efter jag har ätit så jag får hålla nere på det

    • Dä är det viktigt att man inte är sockerkänslig, alltså beroende… Intressant om morötter! 🙂

  • Det är bara trams att man ska undvika morötter om man vill gå ner i vikt, de innehåller väldigt lite kalorier och nästan 90% vatten.

    • Kanske det kanske 🙂

      Morötter har ändå 8g kolhydrater /100g (potatis har 17g)… Så visst är det bättre än potatis, men för mycket tror jag höjer insulinet…

    • Henrik: Poängen är väl att det i princip är omöjligt att använda kroppsfett som bränsle om man samtidigt har hög halt insulin i blodet. Faktum är att morot inte har speciellt olikt näringsvärde jämfört med vanlig potatis.

      Men äter man en morot (eller potatis) då och då så överlever man ju men om man vill vara strikt och dra ner på kolhydrater så kanske man bör hålla sig ifrån rotfrukter.

      • Så är det! 🙂
        Kort o gott!

  • Annica Dahlqvist har alltid sagt att morötter är okej. Hennes vitkålssallad har alltid innehållit morötter. Det här receptet på sallad är tagit ur hennes kostprogram………
    En god och billig sallad är ½ kg vardera av grovriven morot och strimlad vitkål med dressing av ½ dl vardera av olja och vinäger, eller majonnäs/grekisk yoghurtdressing. Den håller i kylskåp i flera dagar. Ha Dä

    • Låter gott! 🙂

  • Det låter ju jättebra! Men frågan är om det höjer blodsockret (och därmed bl a verkar fettinlagrande) men inte påverkar ketonvärdet. Mätte du blodsockret efter du åt morötter?

    • Jag hade inte mätare med mig, och när man mäter blodsockret för att kolla en sak så ska man äta bara den saken och vara helt lugn i ca 4-5 timmar efter för att få korrekt utslag. Så det är lite pyssligt…

  • vi äter gärna morötter, i köttfärssås, grönskagratänger, grytor.. lagade med bra smör, fett och varma kommer det fina betakarotenet fram så bra, och nyttigt och gott, men lagom är bäst, i en köttgruta för 4-6 pers högst 4 normalstora gulerödder:)

    • Jag tror oxå att överdrivet intag är ju inte bra (om det inte gäller smör då, hihi) skojjar… Men jag kanske ska våga mig på lite morötter då och då! 🙂

  • Råa morötter fungerar nog men jag gissar att kokta inte fungerar lika bra. Om man tittar i GI-listor så har råa morötter ett mycke lägre GI än kokta. Jag har varken blodsocker- eller ketonvärden som kan bekräfta om detta stämmer med verkligheten, men det känns lågiskt. För min egen del, händer det att jag äter råa morötter, men kokta brukar jag undvika…

    • Precis, men flera menar att det funkar fint även med kokta. Enligt GI så är fruktos ok 😉 men det är ju det värsta sockret! Så GI tabellerna får man ta med nypa salt antar jag…

  • Stämmer säkert. Jag får jag sug av mörk choklad men inget av rotfrukter i måttliga mängder. Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater.

    • Intressant…

  • Haha – känns ju gott att veta – för jag gillar morötter 🙂 Du kanske ska testa lite fler saker, rätt var det är kanske det är ok med både bröd, pasta och potatis igen *skojar* …

    • haha, den var rolig Anna! 😉

  • Men det var väl BS hon testade? Har du testat ditt BS?

    • Absolut, var det det. Men om morötter öker bs så borde det även påverka ketoner. Mitt blodsocker ligger på ca 4,7 på morgonen. Ibland 4,5 och ibland 4,8… 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »