Minska gifterna i maten genom bättre val

2012-11-28 11:26     10 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom, LCHF teori

Maten är vår energikälla, men den kan även förgifta oss! Jag brukar snacka rätt mycket om just monosodium glutamat, E621, jästextrakt… Som finns i mängder av godisar, halffabrikat mat, kryddblandningar, billigare matvaror, pulversåser, osv…

Men det finns givetvis flera saker att se upp för. Här är en jättebra artikel på ämnet som beskriver det hela otroligt bra!

Medvetna val kan göra så att vi halverar eller eliminerar de dåliga tillsatserna.

”Det handlar inte om att leva utan tillsatser, eftersom det tar för lång tid för maten att transporteras från ursprung till kylspåket/bordet hemma. Därför är vissa tillsatser nödvändiga för att förhindra tillväxt av farliga organismer som bildar toxiska ämnen” säger professor Agnea Oskarsson.

Undvik:

  • Godis och konfektyr
  • Lightprodukter
  • Halvfabrikat
  • Kryddblandningar
  • Färdigkryddade råa mat- och kötträtter tex i charkdisken
  • Grillad kyckling

Läs hela artikeln här: Ett medvetet matval minskar giftintaget

Hur gör du hemma? Lägger du fokus på dolda ‘gifter’ i matprodukter?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

10 Kommentarer + Kommentera

  • alltså ja, jag är ganska kritisk till mat, men det åker ändå med skinka och grillad kyckling ibland… E 621 går ALLTID bort, förutom i den grillade kycklingen förmodligen… något som gjorde mig vansinnig förra veckan vara att jag skulle köpa portionsförpackade youghurtar till barnen (av ren lathet att ha med i ryggan) och när jag var på barnmatsavdelningen och kollade innehållsförteckningen på yoghurt för barn från 1 år så var ANDRA ingrediensen HELT SJUKT… socker är ju också ett gift!

    http://blogg.alltforforaldrar.se/dentvetydigamamman/2012/11/25/socker-i-nestle%C2%B4s-yoghurt-for-ettaringar/

    • andra ingredienser var alltså SOCKER – missade visst det 😉

  • Äter allt detta!

  • Kollar innehållsförteckning och tolkar så gott jag kan. Det är så mycket skit i maten idag, så jag köper så ”orörd” mat som möjligt och inga färdiga blandningar.

  • Har uteslutit allt på listan utom grillad kyckling. Är det kryddblandningen som är dålig eller varför ska den undvikas? Hoppas att du vet och kan svara…

    • Ja precis, kryddblandningen innehåller E621 tyvärr…

      • Det finns grillad kyckling med E 621, men det finns också grillad kyckling utan E621, jästextrakt eller liknande. Det gäller väl att läsa innehållsförteckningen.

        • Har hittills inte hittat färdiggrillad kyckling utan E621! Oftast så står det inte på förpackningen, men jag har bett om att läsa innehållet i kryddblandningen bakom charkdisken, alltid E621… Men toppen om du hittat utan. Var?

          • Men är det så – måste de inte ange på innehållsdeklarationen om det använder E 621? Jag har inte bett att få titta på vilka kryddor de använder eftersom det är väldigt detaljerat angivet på etiketten vilka kryddor de ska ha haft i. Om de har i andra saker än vad som står på innehållsförteckningarna, ja då är man ju tämligen hjälplös. Nästa gång jag är där ska jag be att få se kryddförpackningen. Fy vad trist.

          • Jo det ska anges, tror dock inte att det gör det på färdiggrillad, lite osäker. OM det gör det så står det dock ‘grillkrydda’ har jag för mig. Det var länge sedan jag kollade detta. Och i grillkrydda inngår E621…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »