LCHF tomatsill – tips inför julen!
TOMATSIL
ca 150 g inläggningssill som skall urvattnas
2 msk tomatpuré
1 dl tomatjuice
2 msk tapenade på soltorkadetomater
5 cm Purjolök finstrimlad
1 msk hackad rödlök
1 msk Kallpressad Olivolja
1 tsk Balsamvinäger eller rödvinsvinäger
Lite vitpeppar och flingsalt
- Låt sillen rinna av, dela sedan i bitar.
- Rör ihop tomatpuré, olja, tapenade och vinäger i en skål/burk.
- Krydda med salt och peppar.
- Rör ner purjolöksringar, rödlök och sillbitar.
- Låt stå kallt till nästa dag för bästa smakupplevelsen.
- Smaka av om Du vill ha mer kryddning.
Ska man ta sillen när den är urvattnad eller måste den läggas i en ättiks-/sockerlag först något dygn?
Vad jag förstått i andra recept på t.ex. saffranssill och vitlökssill (i krämiga såser) ska sillen efter urvattning läggas i en sådan ättiks-/sockerlag först och sedan läggas i den krämiga såsen.
Om man inte använder sig av ättiks-/sockerlagen, blir det inte en ganska salt sillinläggning?
Hej… jag köper 5 minuters sill o skjölver den MEN du kan m fördel köpa färsk eller frys (rensat) sill o lägga i lag först:
200 g rensad sill
½ liter vatten
1½ dl ättika, 12%
1 matsked salt
Ta bort skinnet.
Skölj fisken, låt rinna av och blanda lagen och häll över.
Låt marinera i 4–6 timmar eller över natt i sluten burk.
Häll sedan bort lagen och låt fisken rinna av.
Lycka till ❤️