LCHF Glögg, lite nytt! 2 olika variationer.
LCHF saffransglögg med grapefrukt
- 5 dl vatten
- 1 klementin, skalad & uppklippt i bitar
- 1/2 grapefrukt, pressad och skal
- 5 nejlikor
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 kanelstänger
- 1 påse saffran
- 1/2 tsk vaniljextrakt
- 6 dl vitt torrt vin
Gör så här:
- I en kastrull blanda allt förutom vinet.
- Lägg även i grapefruktskalet i fem minuter, lyft sedan ur denna.
- Koka upp och sjuda i 5-10 minuter.
- Stäng av värmen och häll i vinet.
- Låt dra i 5 timmar alternativ över natten.
- Häll upp i en flaska och förvara i kylen.
LCHF Jordgubb- och bärglögg
- 1 l vatten
- 2 dl rödvin
- 1 blodapelsin (clementin funkar eller apelsin) halverad och lätt pressad
- 1 tsk kardemummakärnor
- 4 kanelstänger
- 2 dl björnbär (ellen andra bär)
- 1 dl svarta vinbär eller blåbär
- 1 kg jordgubbar
- 1 tsk hela nejlikor
- 1 flaska rödvin
- (2 dl stark sprit, tex citron vodka kan man ha i för att spetsa lita – kan även helt uteslutas.)
Gör så här:
- För att göra en barnglögg/alkoholfri glögg är det bara att utesluta alkoholen och ta mera vatten.
- Lägg allt i en kastrull inklusive 2 dl vin. Spara övrigt vin och sprit till senare.
- Koka upp och låt koka ihop i ca 15 minuter.
- Stäng av värmen och tillsätt alkoholen.
- Låt vila ihop i kastrullen i 5 timmar, eller över natten.
- Sila av och häll upp i flaskor och ställ i kylen.