Ost- & bacon köttbullar med tomatröra
Ost- & bacon köttbullar
4-6 portioner
1 kg köttfärs (ej blandfärs)
250 g tärnad bacon
1 gullök finhackad
1 msk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk worcestershiresauce
2 dl riven ost
2 dl smetana/creme fraiche (plust 2 dl till för att göra en brunsås)
Rikligt med smör att steka i
Tomatröra
2 rödlök, skivad
1 gullök, skivad
4 tomater, hackade
vitpeppar och salt
1 tsk paprikapulver
några droppar worcestershiresås
50 gram smör
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke.
- Rulla köttbullarna i önskad storlek.
- Smält smör (gärna koncentrerad smör som tål hög värme under längre tid) i en stekpanna.
- Stek köttbullarna ett par minuter runt om, ca 5 minuter totalt beroende på storlek.
- Fyll inte hela stekpannan utan låt det finnas ‘luft’ mellan köttbullarna. Lägg över i en form med lock och stek resten på samma sätt.
- När köttbullarna var klara hade jag i 2 dl creme fraiche i stekpannan och det blev en supergod brunsås.
- Servera med broccoli eller blomkålsmos.
Tomatröran
- Skiva lökan och hacka tomaterna.
- Smält smör i en stekpanna och stek löken i några minuter.
- Tillsätt tomaterna och rör runt.
- Rör i alla kryddor och sjud i ca 10 minuter.
- Servera till köttbullarna.