Lammfärsfrikadeller i kryddig tomatsås – i utekök!
Lammfärsfrikadeller i kryddigtomatsås med grillad butternut
2-4 portioner
Såsen
2 st burkar krossade tomater
100 g smör
2 dl oliver, med kärna (mest smakrika), delade & urkärnade
salt, peppar
3 msk vardera av färska, hackade kryddor: persilje, basilika, timjan, rosmarin
2 msk dragon i vinäger (sååå gott)
6 lagerblad
1 tärning ekologisk kycklingbuljong
2 klyftor färsk hackad vitlök
1 dl tomatpuré
Frikadellerna
500 g lammfärs
salt o peppar
2 msk grädde
1 ägg
1 msk små kapris, finhackade
Parmesanost
- Smält smör i en kastrull och fräs tomatpuré och vitlök samt oliverna i några minuter.
- Tillsätt krossade tomater, dragon, buljong, salt och peppar.
- Låt tomatsåsen puttra i ca 20 minuter, med fördel gör såsen dagen innan.
- Blanda färsen med kryddor, ägg, grädde och kapris.
- Rulla till önskad storlek.
- Frikadellerna kan också göras med fördel dagen före och förvaras i kylen, det gör de mera fasta.
- Lägg försiktgit ner frikadellerna i såsen och sjuda i ca 10-15 minuter (beroende på storlek).
- Mot slutet tillsätt alla färska kryddor, helt ok om det är lite mera persilje än övriga kryddor.
- Riv över riktigt med parmesanost (gärna en god, smakrik och äkta parmesan).
Vi serverade med grillade butternutpumpa men kokt broccoli eller blomkål går också fint.
Tack <3 för tips och ideer till underbar matlagning. Du ger mig helt ny inspiration!