OMEGA-3
I norden äter vi en ojämn belastning av omega-3 och omega-6!
Den optimala balansen är 1:1 (lika mängd) men här i norden får vi i oss hela 1:15 – vilket är alldeles för mycket omega-6!
Vi behöver omega-6 men inte i den mängden. Genom ett för högt intag av veg. oljor, speciellt majsolja och solrosolja, men även visst kött, avokado och nötter blir kvoten för hög.
Omega-6 är bra i ‘normal’ mängd i rätt balans ihop med omega-3.
Det är centralt för blodets koaguleringsförmåga, den smörjer huden och är även centralt för kroppens inflammationsförsvar.
För mycket obalans kan ge fysiologiska konsekvenser som:
-
Förstärkt smärtsignalering
-
Inflammationer i kroppen
-
Ökar blodets koaguleringsförmåga.
Omega-3 som vi behöver mera av finns i:
Fet fisk, lax, makrill, sill (dessa får i sig omega-3 från alger.)
Kött hos gräsbetande djur, djuren omvandlar omega-3 grundsubstansen (ALA)
i vegetabilier till EPA och DHA.
Människan har svårt att tillgodogöra sig omega-3 från vegatabiliska källor, endast en liten del omvandlas.
Så när oljor och nötter har mycket omega-3 är det bra ur aspekten att det är mindre omega-6.
Vad är bra med omega-3:
- Det dämpar effekten av omega-6
- Skyddar bla mot blodproppar, ögonsjukdomar och demens
- Bygger upp hjärnan hos fostret
- Skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar, högt blodtryck, arytmier mm
- Minskar symptomen (stelhet och smärta) hos personer med ledbesvär
- Ger skydd mot huden t.ex pigmentförändringar, torr hud/hårbotten, mjäll och eksem
- Förebygger nedstämdhet och humörsvängningar, ökar då välbefinnandet
- Hos barn har tillskott av omega-3 visat sig kunna lindra inlärningssvårigheter,
dyslexi, koncentrationssvårigheter och ADHD - Ger en antiinflammatorisk effekt
3nk2pz
De senaste åren har jag blivit mer och mer överkänslig mot fisk och skaldjur. Sista tiden har jag reagerat på de Omega-3-tabletter jag tar så nu behöver jag tips på alternativ.