Vilket fett är bäst?

2012-01-18 7:40     Kommentera    Kategori: Fett


På aftonbladet var det en artikel om olika fett, och en guide till vad man ska välja för fett.

De skriver om bla:
Omega – fetterna
Bla. omega-3 som är de essentiella fettsyrorna (kroppen måste ha) och kan endast intas via kosten. Om att det finns studier som visar flera positiva hälsoeffekter vid intag.
Men om omega-6 så skriver de också att det är livsviktigt (vilket det är, men inte i så stor mängd som vi får i oss idag – då är det med skadligt). Om du inte vet bättre (som många inte gör angående omega fettsyror) så får du i dig omega-6 via nötter, kött, majsolja och solrosolja (UNDVIK ALLT SOM ÄR I SOLROSOLJA) – det framstår, enligt mig, som om det är bra att äta allt detta för att få i sig denna nödvändiga fettsyra.
(Källan är ju från livsmedelsverket…)

MEN

Längre ner i artikeln så har de intervjuat överläkaren Stefan Branth:?Ät fisk två till tre gånger i veckan?
Att det är otroligt viktigt att få i oss omega 3, samt att dra ner på solrosolja och majsolja som innehåller mycket omega 6.
Vidare så säger han att när man äter enligt GI metoden så äter man mycket fibrer, vilket innebär mycket omega-6, därför är fisk av stor vikt för att få en bättre balans.

VILKET FETT ÄR RÄTT

Som sagt, för den som inte vet så mycket om omega-3 och omega-6 kopplingen så kan detta vara ganska förvirrande…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »