Hur är det med LCHF och forskning?
- Finns det belägg på att mättat fett är ofarligt?
- Kan barn äta LCHF?
- Är LCHF ok eller farligt?
- VILKEN FORSKNING FINNS?
Några vanliga frågor kring kost och LCHF – lågkolhydratskost. Det finns fortfarande de som inte tror att det finns någon forskning eller belägg på LCHF kost, och att det är farligt. Det känns som frågan är uråldrig, troligen eftersom jag själv följt detta ämne i 12 år och tänker att alla har väl koll på detta nu för tiden. Men så är det inte, jag ska inte ta något för givet så klart.
Idag fick jag en kommentar på bloggen som lät lite så här (plockade ur delar då det var rätt långt):
… Var kommer era ”fakta” ifrån som är säkrare än forskningen som finns, det läkarna säger?
Kan ni biomedicin? Eller var är ”faktat” ni har som läkarna skulle ha fel om? Kan ni inte ”bevisa” er teori med fakta?
Ta ett par forskningsartiklar om kost och punkta upp för och nackdelar med referenser och kvalitetsgranskade artiklar? Så alla vi blir kunnigare… Så inte ”vi” här utgör lika farlig propaganda som ni anser journalisterna på tidningarna ger när dom säger LCHF är farligt.
Skulle det finnas forskning på att LCHF är bättre än vanlig kost skulle det ju finnas forskningsrapporter som stödjer det?
Varför finns inte den forskningen? Eller i tillräcklig mängd.
Man vet ju faktiskt inte långtidseffekterna… men man vet säkert att mättat fett tex ökar risken för hjärt och kärlsjukdom och att man inte sett klara negativa effekter under en 6 månaders diet.
Hur känner man (du) att man (du) vågar ge råd till vuxna och barn när det finns så mycket forskning mot?
Hur vågar man vara så säker på att man inte har fel och att LCHF kan vara skadligt? När forskning bevisligen inte finns vare sig för eller mot, borde man inte vänta med att ge råd, från alla håll innan forskning är gjord?
Och om jag nu har fel… Kan ni backa upp det med forskning så ni övertalar mig på kunskaps väg?
Vet ni säkert att ni inte får ökad risk för hjärtinfarkt av LCHF dieten? Kan ni vara 100% på det? Så säkra, trots att forskning inte finns att ni kan rekommendera en person och barn att riskera det?
Mitt svar…
Hej, och tack för att du delar med dig av dina funderingar. Självklart finns det mängder med forskning som stödjer att mättat fett inte är farligt. Det finns en stor rapport av SBU, Mat vid fetma bland annat.
En stor genomgång av all bra vetenskap visar att mättat fett är lika ofarligt som annat naturligt fett, vare sig detta är omättat eller fleromättat, belägg på detta:
Annals av Internal Medicine: http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638&resultClick=3
Som sagt det finns MASSOR och jag skulle lägga till minst lika många länkar till… Men här finns iaf något att börja med. Ingen mår bra av höga blodsockervärden, det säger egentligen sig självt… Fett är inte farligt det är socker som är farligt, light och lättprodukter samt ett högt blodsocker. Så att barn, tonåringar och vuxna mår bättre av att äta mat som inte ger dalande och svängande blodsockerkurvor är ganska självklart och väl känt. Det är gång på gång bevisat att mättat fet är inte farligt, utan det som nämns ovan samt MARGARIN!
Hoppas det kan ge lite klarhet i dina funderingar, och om inte då tänker jag att du inte är mottaglig för denna information och önskar dig lycka till med hur du väljer att tro och leva.
Hälsningar Monique
Att googla fram vidare…
Linköpings Universitet (2017). Söta kalorier mättar sämre än kalorier från fett.
A randomized cross-over study of the effects of macronutrient composition and meal frequency on GLP-1, ghrelin and energy expenditure in humans,
The New England Journal of Medicine (2013). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterreanean Diet. Hämtad från: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303
British Journal of Sports Medicine, vol 51, issue 15. Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions.
Hämtad HÄR:
The British Journal of Nutrition (2016). 15(3):466-79. doi: 10.1017/S0007114515004699. Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials.
Hämtad HÄR:
JAMA Internal Medicine (2006). 295(6):655-66. Low-fat dietary pattern and risk of cardiovascular disease: the Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial.
Hämtad HÄR
Americans still avoid fatt more than carbs. Gallup (2014) Hämtad HÄR
Via kostdoktorn.se kan du läsa om mera forskning som ger stöd för det jag/vi skriver om.
Under dessa länkar finns det ännu mera:
Om nya kolhydratstudien i The Lancet
Det saknas koppling mellan fett och hjärtsjukdom
Ingen koppling mellan mättat fett och hjärtsjukdom
LA Times: Time to end the war against saturated fat?
Skrämselpropaganda om fett – omodernt
Flera intressanta inlägg
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/professorn-margarin-ar-en-jattekonstig-produkt
https://www.expressen.se/kvallsposten/professorn-sagar-margarin-en-jattekonstig-produkt/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0196978117301808
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/09/10/vara-kostrad-ar-fullstandigt-mot-fornuftet
BEVIS SAKNAS OM MÄTTAT FETT
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18562255.ab
https://www.dietdoctor.com/se/lchf-ar-den-mest-effektiva-dieten
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/experter-lchf-den-mest-effektiva-dieten_8541310.svd
https://www.dietdoctor.com/se/vetenskap/lchf-och-den-medicinska-vetenskapen
https://www.dietdoctor.com/se/vetenskap#viktnedg%C3%A5ng
http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/