Forskning om smör som alla bör läsa!

2015-08-13 11:57     25 Kommentarer    Kategori: Fett, Media

Butter is not likely to kill you

Mättat fett ökar INTE risk för stroke, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes eller för tidig död. Ännu mera bevis för detta… MEN det gör margarin!!!

Mättat fett (smör, kött, grädde) kommer inte döda dig, dock finns risk att just margarin gör det! Så kan vi läsa om den nya forskningen som finns i British Medical Journal och som The Telegraph skrivit om idag.

Jag gör ett försök att översätta och förkorta artikeln.

Även om dietister har gett råd till allmänheten att äta mindre mättat fett, så har nu den största studien någonsin bevisat tvärtom. Att det är inte det mättade fettet som är orsaken till att riskera drabbas av stroke, hjärtsjukdom eller diabetes.

DOCK ser man samband i transfetter som finns i processad mat såsom margarin, att risken för dödlighet ökar med 34 %!
Doctor Russell de Souza, Department of Clinical Epidemiology and Biostatistice vid McMaster University i Kanada säger:
‘I åratal har befolkningen blivit uppmuntrade att dra ner på fett. Transfetter har inga hälsosamma fördelar och ökar risken för hjärtsjukdom.’
Mättat fett finns i animaliska produkter såsom smör, grädde, mjölk, kött, lax, äggula och vissa växter såsom choklad och palmolja. I kontrast, transfetter, är i huvudsak industriella producerade produkter från växtoljor och används i bla margarin, snacks och packaterat bakverk.

I denna omtalade studien, eller egentligen 50 studier med över en million människor, så hittades inget bevis för att mättat fett skulle vara farligt för hälsan. Inte någonstans.Till och med stödjer detta den forskning som nyligen gjordes på University of Cambridge, där man fick fram att mättat fett i mjölkprodukter kan hindra diabetes.

Förra året gick forskaren inom hjärtvetenskap, Dr James DiNicolantonio of Ithica College, NY, ut och tyckte att hälsomyndigheterna skulle ändra deras föråldrade rekommendationer.

Trots modern forskning anser brittiska hälsomydigheter fortfarande att man ska vara försiktig med mättat fett. (Såsom här i Sverige).

The Telegraph: Butter unlikely to harm health, but margarine could be deadly

Detta är något för Ica Sverige att läsa! Deras senaste margarinkampanj är pinsam!

 

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

25 Kommentarer + Kommentera

  • Interessant å lese. Ingen tenker på den stakkars kua og hennes liv som ofres for at menneskene stjeler hennes melk som var ment for hennes kalver. De får den ikke, og de er de eneste som den melken passer for.
    Kua er en fange hele sitt liv. Den står i et Holocaust fra vugge til grav. Når den ikke gir nok melk blir den henrettet. En ku kan leve i 20 år, men lever bare ca 5. Nei, drikk vann, vin og juser fra frukt og grønnsaker.

  • Oj vad jag är glad över att jag hela mitt 71- åriga liv har lyssnat till mina ”Gamlas” sunda förnuft 😀 Har aldrig övergivit smöret mot margarin och oljor, utan använt smör till allt, matlagning, bakning och pålägg. Fick lära mig i en tidig ålder att : ” Det som kommer direkt från naturen, är gott för din kropp, det som är uppfunnit och producerat av människor, är skadligt ! Dessutom smakar allt mycket bättre med smör ! Jag har heller aldrig ätit s.k. kosttillskott och mår hur bra som helst utan alla dessa konstigheter. Har också sparat mängder av pengar vid att inte falla för år av reklam – trix och hotfulla varningar. Enormt tacksam över att ha begåvats med en tänkande hjärna och viljan att dra lärdom av andra. Hela mitt vuxna liv har jag undrat över var Cancer kommer ifrån. Just detta kan vara en av dom onda källorna! O.b.s. Besprutnings gifter är omöjligt att tvätta av frukt och grönsaker!

    • Härligt Heidi, jättekul att läsa och tack att du delade med dig!

  • Finns det några ”riktiga” bevis för att fett inte ger upphov till stroke eller hjärtinfarkter?

    Det skadar nog inte att vara lite försiktig med fetterna.

    • Gå in på kostdoktorn.se där finns många intressanta länkar.

    • Ja det finns riktigt bevis!! All den moderna forskningen visar detta. Läs mera på kostdoktorn.se ett annat tips är att titta på Efter 10 med Malour från tidigare i veckan – mycket intressant.

      • Alla diskussioner som förs om ämnet hälsa indikerar att ingen egentligen vet vad som är bäst.
        Det är ganska märkligt att ingen någonsin presenterat fakta.
        Det hela handlar oftast om pengar. Man vill tjäna pengar på folks osäkerhet.
        För min egen del låter jag förnuftet styra.

  • Alltså smör är bra eller

    • Ja, jättebra!

  • Själv har jag märkt att jag tål dricka mjölken före den har varit till meijeriet och blivit pastöriserad ,så jag vet eij om det har med att den är upvermd över 37grader eller vad det beror på ? har eij heller hört at det skulle ha forskat i detta ämne om uppvärmnin av mjölken vad det har för inverkan på hur meenskan tål mjölken i förhålland till ovärmd eller upvärmd .Vet att andra produkter så är det storskilnad hur menskan reagerar på om hur hög temperatur maten har varit under tillredningen .

    • Det du reagerar på kan vara att den köpta mjölken är homogeniserad, vilket innebär att fettpartiklarna i mjölken har slagits sönder och därmed blir svårupptagliga för din kropp. Många tror att denna homogeniseringsprocess ligger bakom laktosintollerans.

  • Att man kan använda margarin överhuvudtaget fattar jag inte.

  • Transfetter är dessutom i mångt och mycket utfasade.

  • Det beror på vad det mättade fettet får ersätta i kosten, precis som författarna till studien skrivit i sin slutsats. I dessa studier har det ersatts främst de raffinerade kolhydraterna, som vi alla vet är skadliga för hälsan.

  • @SJ
    Att dödligheten ökar med 34% betyder ju att man dör i förtid, av tex hjärt-kärlsjukdom och liknande.

    • Tack för bra svar o enkel förklaring! 🙂

  • Hur kan ”risken för dödlighet” öka med 34%? Risken för att dö, oavsett mängd och typ av fett man intar, är redan 100%.

  • Sista sekunderna i klippet bekräftar det goda i smör.

    https://youtu.be/5s7E9Mj6HGw

  • När jag läser metaanalysartikeln i BMJ framgår att det finns en studie (The Seven Countries’ study, with cohorts enrolled from the US, Finland, the Netherlands, Italy, the former Yugoslavia (Serbia and Croatia), Greece, and Japan, is discussed separately as its design was not appropriate for pooling. ) som visar på stora negativa effekter av stora intag av mättat fett jämfört med omättat när man jämför olika populationer.

    Dessa data kunde man inte ta med i metaanalysen då studierna var gjorda på ett annat sätt än de man tar med. De man tar med visar inga skillnader mellan mättat och omättat fett och det kan bero på många saker. Räcker absolut inte för att rekommendera mjölkprodukter som fet ost och smör IMHO men det slås förstås upp ordentligt av mejeribranchen.

    Artikeln i BMJ kommenteras flitigt. En intressant kommentar är den från den finske forskaren läkaren och professorn Timo Strandberg:

    ”In history research, where truth is often elusive, it’s legitimate to go back to data sources and make new interpretations. It’s different in natural science. After Galileo Galilei and colleagues established beyond reasonable doubt that the earth circles the sun, new generations of physicists do not open the case over and over again. This reminds me of the seemingly never ending set of meta-analyses on the health effects of saturated fats. Same sets of studies with their inherent weaknesses — like adjusting factors in the pathogenetic pathway, or, not adjusting for eg. socioeconomic class or healthy user bias — are put together to prove that saturated fats, after all, would not be not hazardous to our health.

    Personally, I accepted the idea of harm from saturated fats through the following chain of reasoning: 1. saturated fat intake increases serum LDL cholesterol (proven repeatedly); 2. LDL cholesterol is a long-term risk factor for cardiovascular diseases (proven repeatedly); 3. lowering LDL cholesterol reduces cardiovascular events (also proven repeatedly). But like proponents of tobacco industry, some proponents of saturated fats are demanding more studies and direct proof in the same trial. This is practically impossible. Nowadays we cannot put people in control and diet groups for several years to directly prove that saturated fat intake increases cardiovascular events.

    Once they could do it: in the 12-year, controlled Finnish mental hospital study (1) saturated fats were replaced with polyunsaturated fat and the results were compatible with the theory chain above: cholesterol was reduced with the experimental diet and cardiac events were reduced accordingly.

    In the absence of new controlled trials, we are left with this endless series of meta-analyses from observational studies which cannot prove causality. And these studies also involve several potential biases: over- or underadjustment, inaccurate measurement of dietary intake moving results toward null (2) etc.

    But why this research activity? An interesting explanation was recently proposed: In 2008 global dairy industry had a meeting, where it was decided that it is important to “neutralize the negative impact of milkfat by regulators and medical professionals” (http://www.nutritionaction.com/…/saturated-fats-link-hea…). It is appropriate to say that the study of de Souza et al does not report funding from dairy industry.

    References
    1. Miettinen M, Turpeinen O, Karvonen MJ, Elosuo R, Paavilainen E. Effect of cholesterol-lowering diet on mortality from coronary heart-disease and other causes. A twelve-year clinical trial in men and women. Lancet 1972;ii(7782):835-8
    2. Archer E, Pavela G, Lavie CJ. The inadmissibility of what we eat in America and NHANES dietary data in nutrition and obesity research and the scientific formulation of national dietary guidelines. Mayo Clin Proc 2015;90:911-926

    Competing interests: I have made research on lipids and was one author of a book on cholesterol in 2011 (very minor royalties).”

    • Jomen Thure! Att du bara nämner den där fuskstudien! ”Seven countries….” Den om någon var vinklad där man uteslöt ALLA andra länder som inte passade in i den vinkling man var ute efter! Samma sak i många läkemedelsstudier där man tar bort resultat som inte passar in och behåller dom som gör det! FUSK!
      Tom. WHO som även nu kan påverkas av Lobbyister (se pandemin som inte var en pandemi-svininfluensan. Pan demin tvingade då många länder att köpa vaccinet.. t ex sverige) men inte längta vad gäller mättat fett! Det är neutralt eller bra enligt dom!

  • Ja exakt sven. Det du nämner är skörbjugg vilket inträffar när. kollagencellerna som artärerna består av inte regenererar pga C vitaminbrist och därmed blir ihåliga och läcker ut blodet. Kolesterolet tätar då likt kylarcement artärerna. Så för att förhindra detta äter man c vitamin i höga doser och bygger tillbaks fina artärer. Åderförkalkning får man om man äter för syrad mat och kalsium släpps ut i blodet för att neutralisera ph i blodet och fastnar i dessa ihåliga artärer.

  • Det är oljorna i produkterna som ger inflamationer i kroppen,när du får en inflamation i blodådrorna är kolesterolets uppgift att täta blödningen när blodådran börjar läcka. Utan kolesterol så kan du förblöda.. Oljor är inte bra. Gäller även olivolja. Om du själv pressar oljan ur oliverna = färsk = ok. Allt annat som är stekt,kokt,friterad i olja borde också förbjudas.
    Mvh Sven

  • Det er nok riktig at transfett er borte fra margariner. Det har tatt lang tid og borttagningen er nog med på at forklara den nedgangen som har varit i hjärtsjukdom.
    Dog er det fortfarande en konstig esterifisering som görs för at skapa margarin. Ska man vänta på resultat av det «eksperimentet» eller använda det som värkar trygt.

  • […] Monique Forslund har skrivit om artikeln och studien. […]

  • Transfetter används inte i margarin (däremot i bakverk, kakor och liknande). Artikeln säger inget om margarin, däremot faller argumentet mot smör (som används i ICAs reklam). Jag tror inte ens ICAs nutritionists skulle våga hävda att transfetter är ok.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »