STOP för ketonmätare!

2012-09-05 8:12     91 Kommentarer    Kategori: Ketoner

Jaha, då har abbott.se slutat att dela ut blodketonmätare. Det kan man förstå, efter anstormningen. MEN de vägrar att ens sälja mätaren. Utan kräver nu att man måste ha ett läkarintyg om att man har diabetes för att kunna få en mätare!

Jag som trodde att läkemedelsindustrin ville tjäna så mycket pengar som möjligt? Eller är det en ledning som inte vet hur man driver företag? Frågan är dock, VARFÖR får inte folk ansvara för sig själva och välja om de vill eller ej, mäta sina ketoner?

En läsare fick detta mailsvar från abbott.se, först detta svar:

Hej Elin,
Vilken typ av diabetes har du ?
Vilken diabetesklinik tillhör du och till vilken diabetessköterska går du  ?


Med vänliga hälsningar
Niki E
Abbott Diabetes Care

Och efter ett svar från Elin så fick hon detta mail från abbott.se:

Hej igen,
Vi ska endast distribuera mätare till de som diagnostiserats med diabetes från sin läkare. När det gäller FreeStyle Precision går den inte att köpa men man  
undersöker  alternativ för att möjliggöra detta.
Trevlig dag,

Med vänliga hälsningar
Niki E
Abbott Diabetes Care

Jag tycker det är så trist att andra ska leka med makt och begränsa individens egna val och ansvar.

Jag mailade därefter till abbott.se, så här ser mitt mail ut:

Hej Andreas, (den person jag tidigare hade kontakt med)
Att mäta blodketoner är av stort intresse för bl.a. personer som önskar optimera träningsresultat eller p.g.a. effektiv viktminskning – genom att äta ketogenkost. Mätaren är till stor hjälp för många.

Jag har förstått att ni har slutat dela ut dessa, vilket är förståeligt. MEN ni har även gjort det omöjligt för folk att köpa en mätare? Jag skulle gärna veta varför.
Att mäta ketoner är inte farligt, och är man inte diabetiker så är det helt riskfritt att ha ketoner i kroppen, snarare tvärtom, det är med fördel att ha ketoner för en frisk person.

Om tillgängligheten fanns så skulle ni öka er omsättning på försäljning av mätare och ketonstickor, då det är en stor grupp människor i norden som är intresserade av detta. Märkligt att ni bromsar denna utveckling för oss som friska personer och för er företagande.

Just nu skickas  denna adress  runt på bla facebook för att beställa mätare och ketonstickor – (billigare än i Sverige,) men ni går mista om försäljningen och det är synd att folk måste vända sig utomlands för att köpa något som ändå borde finnas tillgängligt i vår eget hemland!
Ser fram emot ditt svar.

Mvh
Monique Forslund

Som jag har förstått från läsare så kan man alltså beställa (köpa) mätaren från ett företag i New Zeeland.

Jag undrar om de på abbott.se har rätt att fråga vilken vårdcentral man går till och vilken diabetessköterska man har?

Maila gärna till abbott.se (andreas.almroth@abbott.com) om ni vill ha en mätare och ställ lite krav! Tillsammans kanske vi kan påverka…. (?)

Förresten, ha en toppen onsdag! 🙂

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

91 Kommentarer + Kommentera

 • Underskatta inte sockerindustrins tentakler i näringsliv och politik. Det är en multimiljardindustri som sträcker sig från tillverkningen av det raffinerade, industriella sockret till i princip all processad mat i livsmedelskedjan.
  Blir folk friskare och sockerfria så drabbas också en annan mäktig industri, läkemedelsindustrin, som gör abnorma vinster på folksjukdomarna kopplade till sockerkonsumtionen.
  Företag med ägarintressen eller direkta vinster kopplade till sockersjukdomarna kommer inte vilja hjälpa individer som kämpat sig fria från giftet eller som kan komma att lämna sockerkonsumtionen.

 • Jag undrar bara HUR ni tänker när ni gnäller över att ni inte får tillgång till något som är ett HJÄLPMEDEL för en med en LIVSHOTANDE sjukdom?? BARA för att ni är FETA, för att ni vill OPTIMERA er förbannade TRÄNING???!!!

  Ja jag kommenterar något som är x antal jävla år gammalt, men idag fick jag veta av Abbott varför jag inte kan beställa denna blodsockermätare till min unge längre… Jo pga en jävla massa tjockisar och träningsmongon ute i landet som utnyttjat detta och inte fattar VIKTEN av det hela.

  Visst, vi vänder oss till sjukhuset istället, givetvis. Men att ni ens kan GNÄLLA över det OFFENTLIGT i tron om att ni har rätten till det, är för mig en gåta.

  Fy fan.

  • Men oj, OJ! Apparaten kan knappast ta slut som hjälpmedel för någon över huvud taget, vare sig med sjukdom eller övervikt eller annan intresse. Menar du att om man ej har livshotande sjukdom så ska man inte ha rätt till att köpa en pryl som funkar även för annan användning?
   Vikten av det hela för dig kan lika gärna vara lika viktigt för någon annan. Jag tycker du uttrycker dig orättvist och dömande. Tråkigt.

   Så eftersom du har ben att gå på (utgår ifrån att du har det) så ska du inte använda dig av buss? Den är endast för de äldre som ej kan gå långt? Samma liknelse.
   Uppskattar inte din ton här på min sida, förstår att du kan vara upprörd över att ej få tag i hjälpmedel men då är det tillverkaren som du får kontakta. Lycka till!

 • Nu kan den enkelt köpas på apotea.se

  • Så bra! 🙂

 • I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend edeeebedbeka

 • All heder till Frida och hennes inlägg! Jag är själv 21 år och fick diabetes innan jag fyllde två år och jag känner igen mig i en del Fridas känslor. Dock så har jag en rätt ovanlig form av diabetes som gör att jag idag inte behöver en daglig insulinbehandling.
  Att det är gratis för diabetiker att få sina mätare är just för att de BEHÖVER dem.
  Att dessa medicinska produkter är gratis är just för att det för en diabetiker är nödvändigt att hålla koll på sina värden.
  En person som inte har diabetes behöver ingen mätare för att hålla koll på blodsockervärdena eller ketonerna.
  Och att det kostar pengar för er som inte är diabetiker, är det orättvist?
  Nej, inte enligt min mening.
  Allt är inte gratis och allt kan inte heller vara gratis.
  Något som är orättvist är dock att det kostar pengar för personer, som är i behov av det, att kunna ha tillgång till saker som underlättar i vardagen, som till exempel rullatorer eller duschstolar.
  Det verkar som att många av er som har kommenterat mest tycker att det är spännande eller roligt att hålla koll på era värden, betala då den slant som det kostar för er och var istället glad för att de som verkligen är i behov av det får det gratis.
  /Jennifer

  • Frida, det är just det som Moniques inlägg handlar om, att de VÄGRAR att sälja den.

   • Jag menar Jennifer såklart… (läste i kors)

 • Jag sitter och gråter just nu. På riktigt, GRÅTER!

  Här sitter jag, en 20 årig tjej som har haft diabetes sedan hon var sex år. Jag vill inte döma, men vad jag läser mig till i dessa kommentarer är en ganska dömande underton. Förstår ni hur kränkande inlägg som dessa är?

  Ilskan mot Abbott som bara vill ge ut ketonmätare till diabetiker, som de faktiskt är tillverkade för. Det är till och med i namnet de svarat Elin med.följt av snorkiga kommentarer om att de hade tjänat mer pengar om de sålde det till människor som inte behöver dem, sen när är det något negativt att ett läkemedelsföretag inte enbart är ute efter att tjäna pengar? Och framför allt någon slags arrogans mot att “diabetiker minsann ska få”.

  “Jag har ett BMI över 40.
  Måste jag FÖRST få diabetes innan jag får hjälpmedel till hälsa? Käns ologiskt/fel
  Fattar inte hur företaget/sjukvården tänker.
  Jag har i åratal skjutit en GBP-operation framför mej. Jag vill inte operera.
  Mina val är: 1 GBP-operation
  2 Icke-Opererad= invänta diabetes. Jorå, så ÄR det.
  3 LCHF Står blixtstill.
  4 Ketonstickor= Friskvård”

  Det är ingen annan än du själv som har fått dig till ett BMI på 40. Så hur är det någon annans fel om du får diabetes? Om LCHF inte fungerar finns det andra sätt att gå ner i vikt och då pratar vi inte om en “Quick-fix” i form av dieter, det är en förändring i din livsstil. Och du har ju faktiskt blivit erbjuden ett hjälpmedel, det skriver du ju själv!

  Vet ni vad jag gjorde för att få diabetes? Ingenting. Jag hade “otur” helt enkelt och ingen av er, INGEN kan ana hur dåligt jag har mått över det. Det var en period i början av tonåren då det var speciellt jobbigt. Jag ville inte, jag ville inte ta mina sprutor och jag ville inte leva med diabetes längre. Jag ville inte leva. Punkt.

  Jag hade dessutom en ätstörning (jag har aldrig varit överviktig) och jag hade läst mig till att om man inte tog sina sprutor rasade man i vikt.
  Så jag slutade ta mina sprutor och gick ner 10 kilo på mindre än 2 veckor, allt som allt gick jag ner 15 kilo. Jag var på kuppen nära på att dö ett flertal gånger, svimmade, hade ont i magen, ont i musklerna och började varje dag med att spy. Varje dag. Det var en gång jag låg i min egen avföring och spya på grund av en allvarlig ketonförgiftning, jag var så svag att jag inte kunde sitta upp och jag trodde allvarligt talat att jag skulle dö.

  Komplikationerna av detta är många, jag har extremt fula märken över hela kroppen som jag aldrig kan bli av med. Jag tappade håret och det hår jag nu har är grått. Jag riskerar att bli blind innan jag fyllt 30.

  Huruvida Norges sjukvård anser vad diabetiker behöver och inte är i min mening inte relevant, I många länder tycker man att det är okej att våldta barn. Det är okej med könsstympning. Det är okej med barnarbete. Okej att stena kvinnor. Ska vi alla anamma detta då?

  Jag vet inte hur det är med ketoner för friska personer, men det känns lite i samma stil som att köra ner fingrarna i halsen efter maten. För det är det väl ingen av er som skulle förespråka, eller? För det är ju trots allt ett ganska bra sätt att gå ner i vikt, eller? Det är ju trots allt, som ni säger, individens val! Vad jag inte förstår är varför någon överhuvudtaget skulle vilja riskera sin friska kropp för något som ens potentiellt kan vara farligt? Monica, jag ser på din bild att du inte på något vis är stor eller att du skulle behöva någon radikal viktnedgång. Jag respekterar rätten till åsikt och individens val över sin egen kropp men jag vill göra er alla väldigt medvetna om att alla inte har ett val.

  Och ni kan fråga er “varför ska bara diabetiker få ketonmätare?” och svaret är ganska enkelt – det är faktiskt bara vi som behöver det. Ni må önska er en ketonmätare i julklapp. Vet ni vad jag önskar mig varje jul, eller ärligt talat -varje dag? En ny bukspottkörtel. En ketonfri vardag.
  Och framför allt en frisk kropp.

  Snälla, jag ber er. Snälla lyssna. Snälla försök att förstå. Och snälla, snälla snälla snälla ta hand om er och era kroppar, ta dem inte förgivet för en dag står ni där och ångrar något ni kunde ha undvikt.

  Mycket kärlek,
  Frida.

  • Jag förstår att det är jobbigt med diabetes, men i just detta inlägg så verkar du lika gnällig som de du tycker klagar.

   Förstår du hur kränkande det är att du säger att “Det är ingen annan än du själv som har fått dig till ett BMI på 40”.
   Så lättvindligt är tyvärr inte övervikt.
   Det är minst lika komplext som diabetes!

   På vilket sätt skulle en operation vara bättre än att få köpa ketonstickor?

   • Hur har någon annan ansvar för att en person hamnar på ett BMI på 40? Ärligt talat, jag vill gärna veta i så fall. Jag vet att det finns faktorer så som medicinering, genetik och sjukdom som kan spela in i faktorn, absolut! Men 40 är långt, långt, långt över vad som är standard i sådana omständigheter.

    Övervikt behöver egentligen inte vara komplext. Förbränn mer än vad du tar in. Så mycket av det sitter i ditt huvud och jag har i alla fall förtroende för att den som försöker kommer att klara det. Jag vet inte om även du är överviktig och försöker gå ner, men i så fall ska du ha heder för att du försöker. DIabetes är en helt annan femma. Jag vet inte om du är insatt i vad det innebär men om du skulle vilja veta så kan jag referera dig till http://www.diabetes.org/ , https://en.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus_type_1 , http://en.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus_type_2 eller om du vill veta mer om de psykiska aspekterna av diabetes skulle jag rekommendera http://en.wikipedia.org/wiki/Diabulimia , http://www.psychologytoday.com/articles/200807/the-danger-diabulimia , http://www.med.upenn.edu/chbr/documents/Pennpsychpresentation_Marrero.pdf , http://journal.diabetes.org/clinicaldiabetes/v16n21998/PG91.htm . Det finns fler, det är bara att googla.

    Jag måste manuellt hantera en funktion som kroppen egentligen ska klara av att göra helt själv. Jag kan gå ca 2 dagar innan jag dör om jag inte sköter om min sjukdom. Se det så här: Du har ansvar för att sköta din egna matsmältningsprocess. Från det att du sväljer maten till det att den hamnar i toaletten. Det finns ingen paus, inget slut, inget ”ljuset i tunneln”. Fetma går att övervinna, det går inte med diabetes. Det är bara att hoppas att man får behålla synen så länge som möjligt. Hade det varit enkelt? För det är vad diabetes är. Jag måste manuellt se till att min kropp absorberar energin i maten, gör jag inte det så svälter jag och dör. Jävligt smärtsamt också, men det har jag ju redan berättat om ovan så det behöver jag inte ta igen.

    Ketonstickor hjälper dig inte att gå ner i vikt, det är ungefär som att säga att om jag köper mig en våg så kommer jag gå ner i vikt och det kan vi väl komma överens om att det inte är rimligt? Ketonstickor gör inget annat än mäter dina ketoner. Ketoner uppstår i kroppen vid svält, en mindre mängd uppstår i kroppen tex på morgonen då man inte ätit på X antal timmar. I övrigt är det anorektiker, alkoholister och diabetiker som brukar ha ketoner i kroppen, det är inget jag hittar på, det är fakta.

    Baserat på den faktan, är det kroppen av en alkoholist, anorektiker eller diabetiker du strävar efter? Jag vet att jag tog i lite där men jag vill bara få dig att fundera på det jag säger.

    Och så till din fråga “På vilket sätt skulle en operation vara bättre än att få köpa ketonstickor?” svarar jag så här:

    Bypass-operationer och liknande görs med stor framgång nu för tiden. Jag har ett par människor i min närhet, bl.a min mamma, som har lidit av rejäl fetma i många år utan att riktigt lyckats gå ner i vikt på eget bevåg, för det är svårt och ibland svårare för vissa än vad det är för andra. Min mamma och alla andra människor jag sett gå i genom operationen har idag ett normalt BMI och en riktigt sund livstil där de tränar, äter och lever ett friskt och rikt liv. Ketonstickor gör ingenting för dig mer än att berätta något för dig som är ( t.ex i fallet att vakna på morgonen med lite ketoner) en normalreaktion i kroppen.

    Det här är ett ställe för folk som har valt lchf för att gå ner i vikt och jag tycker inte att det är allt för tokigt, jag hade inte valt den vägen, men vem är jag att döma vad en annan människa väljer att stoppa i sig? Jag vet även att lchf har gett folk med diabetes en ny chans och har hjälp dem att både gå ner i vikt och få en större kontroll över sin diabetes. I det fallet är det typ 2 diabetiker vi pratar om vilket inte är samma sjukdom jag har, så stor är skillnaden på typ1 och typ2 diabetes.

    Om jag lät ”gnällig” i mitt inlägg så var inte det min mening, jag tyckte jag gjorde det väldigt tydligt. Du får gärna berätta hur. Jag lade väldigt mycket tid och tanke i mitt inlägg, inte bara för att förmedla vad jag ville ha sagt men även för att inte framstå som just gnällig, dömande eller otrevlig. Jag menade vad jag sa när jag bad de som läste mitt inlägg att ta hand om sig själva.

    Hör gärna av dig igen,
    Frida

  • *Monique

 • Hur mycket billigare är det att beställa ifrån utlandet? Kostar inte frakten något? Är det säkert?

  Ketonmätare, köps den i utlandet också och hur mycket blir vinsten på det?

  Tänkte lägga en beställning via Kostdoktorn på ketonmätare samt 10 st ketonstickor och 200 st lansetter… Tvekar då jag inte riktigt vet hur många ketonstickor som går åt (lansetter går det väl åt lika många som ketonstickor?).

  Hur många prover tar du per dag och när? Jag har läst mycket om dessa ketonmätningar men har svårt för uppfatta när ni tar proven. Jag antar att ni gör det varje dag, är det en eller flera gånger per dag och när på dagen? Tänker att 10 ketonstickor måste ta slut rätt snabbt, eller? Känns dumt att bara beställa 10 st om det inte räcker mer än några dagar…

  Eftersom jag har svårt att gå ner i vikt på LCHF så vill jag gärna testa mäta ketoner. Jag har gått ner 13 kg från när jag började med LCHF för snart tre år sedan men 7 kg kvarstår för få normalt BMI (25) och min målvikt är 11 gärna 15 kg till totalt (BMI 22-24). Jag har fortsatt med LCHF trots att viktnedgången typ upphört från första året.

  Jag tror jag ätit för mycket protein och för lite fett, så jag har börjat väga och skriva in i minmat.net nu och ska se om något händer. Min målvikt är 60 kg och jag tränar inte så försöker äta 45 g protein per dag (0.75 g per kg), 10-20 g kolhydrater och 150-200 g fett (så fett utgör 85% av mitt dagsintag). Har dock satt en maxgräns på 50 g protein per dag eftersom 64 kg är ett delmål och 68 kg är normalvikt. Så tänker jag kan ligga på 50 g protein någon enstaka dag om jag ligger på 45-48 g protein övriga dagar. Det är löjligt vad lätt det är att äta mycket protein. Jag som alltid trott jag har ätit mycket fett har egentligen bara ätit fett (självklart betydligt mer och bättre än för tre år sedan men då var det ju skamligt lågt).

  • Protein är grundstenen för att bilda muskler. Testa att träna, det är ett ganska självklart val om man vill gå ner i vikt.

 • Glömde…

  Stickorna kostar 16nanting € för 10 stycken.

  • Billigare än i Sverige! Här är det kr270:- för 10 st. Vet att flera skickar efter ifrån Tyskland! 🙂

 • Hej Monique,

  jag köpte min ketonmätare idag pa en vanlig apotek i Tyskland. Det är kanske nagra som är i landet ibland. Jag fick beställa den, men det tog bara en dag innan jag fick hämta den.

  Den kostade 36,95 €.

  Tyskland hälsar!

  Sudda Sudda

  • Så bra! Spännande stunder framöver då med andra ord! 🙂

 • Hej, nu har jag inte läst igenom tråden men undrar…
  Jag hade graviditetsdiabetes med barn nr 2 och fick en blodsockermätare som jag har stickor och nålar kvar till. Är det samma sorts mätare som används vid mätning av ketoner? Men om jag förstått rätt så är det andra sorts stickor?

  Tacksam för svar,

  Petra

  • Nej det är inte samma mätare, tyvärr. Utan du vill då ha en blodketonmätare, eller ketonmätare… Och andra stickor.
   Lycka till Petra!

 • Hej Monique. 🙂

  Vad tror du om denna?

  http://www.amazon.com/Nova-Max-Glucose-Ketone-Strips/dp/B0046D466G/ref=sr_1_2?s=hpc&ie=UTF8&qid=1346880572&sr=1-2&keywords=ketone+meter

  Är verkligen sugen på att hitta en mätare, tror inte att min beställning från Abbot kom in i tid tyvärr.

  • Jag vet ingenting om den, men någon mera tipsade om ketonmätare på Amazon. Om jag inte hade en så skulla jag testa denna! 🙂

 • Inte samma ketonmätate som i sverige,
  den i NZ heter free style optium och den i sverige
  heter free style precision. Man kan köpa lika keton mätare
  på nätet för dryga 200 kr

  • Det är den äldre versonen, som oxå ‘finns’ i sverige. Den tar dock en annan sticka….

   • Menar du att de stickor till Optium Freestyle som finns i NZ inte passar till den mätare jag hann få i Sverige innan leveranserna stoppades. Jag ska till NZ och planerade ett stort inköp.
    Såg att stickorna just nu är “out of stock” hos nätapoteket på NZ.

    • Du kan ju kolla det där, men jag är tveksam – men inte säker. Vet att det finns olika varianter och alla stickor passar inte alla mätare…

  • Kanske bara olika namn på olika marknader. Ser precis likadan ut som Precision.

   • Likt, men inte exakt… Mäter dock ketoner.

   • Tror det er den samme. Ketonstickorna, som er helt like de man får kjøpt i Norge og Sverige, heter også Optium Freestyle.

   • Det är samma mätare.

 • Här kommer en länk där man kan köpa mätare från Tyskland (precision hette tidigare xceed);
  http://www.preis.de/produkte/Abbott-Freestyle-Precision-mg-dl-PZN-6905311/1961604.html
  kan ju värt att kolla om man vill ha en mätare

  • Toppen Maud! Tack för länken!

 • Hei 🙂
  Jeg har blitt så inspirert av din og andres lchf blogger at jeg har gitt det et nytt forsøk ! Denne gangen har det gått veldig bra da jeg brukte 2-3 uker på å redusere karbokydratene gradvis. Jeg har nå spist ketogen kost siden 01. aug. – 5 på vekten og betydelig reduksjon av medisiner mot polyartrose. Jeg er mer opplagt og trenger mindre søvn – og ikke minst : JEG ER ALDRI SULTEN !
  Siste uken har jeg også målt blodketoner. Da de er så dyre har jeg valgt å teste på ketostix fra Bayer)også og ser at morgenurin må slå ut på “høg ketoner” for at det ska tilsvare blodmålinger i optimal sone.
  Er det noen andre som har dobbeltestet og gjort seg noen erfaringer ??
  Det kan jo være greit om det blir vansklelig å få tak i utstyr til blodmåling 🙂

  • Så härligt att höra! Heja dig o fortsätt lycka till! 🙂

 • Flåt min tidigare posting, jag menade så klart ketone istället för glucose.

  • Tack för rättningen! 🙂

 • Hejsan. Jag har hittat ett flertal på amazon.com . Sök på glucose meter och test strips. Inte billigt precis, men det finns iallafall.

  • Ser att du själv rättade till det, att du menade ketonmätare! Så bra, på Amazon alltså! Tack tack! 🙂

 • Nu är de slut (tillfälligt?!?) på NZhemsidan oxå.
  OUT OF STOCK.
  Hoppas det är tillfälligt.

  Jag har ett BMI över 40.
  Måste jag FÖRST få diabetes innan jag får hjälpmedel till hälsa? Käns ologiskt/fel
  Fattar inte hur företaget/sjukvården tänker.

  Jag har i åratal skjutit en GBP-operation framför mej. Jag vill inte operera.

  Mina val är: 1 GBP-operation
  2 Icke-Opererad= invänta diabetes. Jorå, så ÄR det.
  3 LCHF Står blixtstill.
  4 Ketonstickor= Friskvård

  (Varför) Kan man få ketonmätare av läkare för viktkontroll??
  Måste ju vara billigare för alla parter. Kunderna kommer alltid att finnas.
  Vetemjöl, socker kommer, precis som cigaretter, alltid finnas.

  • Bra skrivet Bladet! Hoppas du får tag i en mätare! Kanske på e-bay? Stort lycka till!

 • Finns alternativ att köpa, mer än just Abbots mätare. Så det är bara att välja en annan fabrikant. =)

  /Uffen

 • Jag håller med Maria, det går lite till överdrift när man ska behöva ta hjälp av ett hjälpmedel designat för diabetiker för att gå ner i vikt. Lchf strävar efter att vara en naturlig livsstil, men det är inte naturligt att sticka sig på detta sätt -anser jag. Snarare lite fanatiskt.

  • Men vad är det som säger att ketonmätare SKA bara vara för diabetiker? jag tycker att det blir lite trångsynt att säga så. OM detta hjälper många personer som lider av fetma och övervikt, som inte lyckas att ‘bara’ äta sig smala – är då inte detta ett otroligt bra hjälpmedel? På ett enkelt sätt… Jag har en kund som var bokad för gastric bypass nu in november, som inte har lyckats gå ner i vikt, inte ens med LCHF. Men nu har hon börjat mäta ketoner och äta därefter och plötsligt så minskar hon i vikt. Hon har nu avbokat operationen. Är inte lite stick i fingret värt det? Det tycker jag. 🙂

   • Det hjàlper inte bara folk med fetma och òvervikt. Att vara i optimal ketos har oerhòrt mànga hàlsofòrdelat, bàde fòr kropp och hjàrna, àven fòr nu friska, normalviktiga personer. (Friska personer, som annars kan fà vàlfàrdssjukdommar nàr de blir gamla..)

    • Helt sant! 🙂

 • Helt klart är man rädd för att vi ska bli friskare. Vilken katastrof för vård och läkemedelsföretag. Jag hade tur som lyckades få tag i en mätare. Vilken skillnad det är att läsa av ketonerna. Enda sättet att kolla vad min kropp kan äta. Vågen pekar nu nedåt efter några månaders totalstopp. Härligt.

 • Jag tycker inte att vi behöver ha något dåligt samvete. Mätarna för blodsockret finns ju kvar att skicka efter gratis. Dessutom finns det flera märken. Diabetiker kan också få mätare hos sin vårdcentral. Det fick min far. Och om allt fungerar som det ska håller också diabetessköterskorna reda på ketonvärdena för sina patienter.
  Sedan att de borde råda diabetiker att äta lchf är en annan historia….

 • Jag tycker det är rationellt och seriöst handlat av företaget. Abbot är ett medicinskt företag som tillverkar produkter för att hjälpa diabetiker och inte bantningsverktyg för personer som vill optimera sin LCHF-diet/banta så effektivt som möjligt. Självklart vill de behålla sitt goda rykte och reservera sina produkter till målgruppen.

  • Maria: “Självklart vill de behålla sitt goda rykte…”

   Abbott har tyvärr inte så gott rykte:
   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/09/05/abbot-plea-on-seizure-drug-fraud.aspx?np=true

   Rubriken lyder:
   “New Charges of Fraud on Heels of Abbott’s $1.5 Billion Plea Agreement”

   • Ajaj, där ser man! 🙂

  • Men vad har det med ryktet att göra. Om mätaren är ett bra redskap och hjälper folk med övervikt att få bättre hälsa och gå ner i vikt. Förstår nog inte helt ditt resonemang Maria.

 • Sverige i ett nòtskal!

  • Lol… 😀

 • Förstår att de inte ger bort dem gratis längre men många är nog beredda att betala för den.Hann själv med att få den gratis som tur är…

  • Håller med! Tror de flesta är villiga att betala. Vi visste inte heller om att det var gratis från början.

 • Hej!
  Jag tror att dessa två orsaker kan ha en del med att de valt att stoppa leverans av ketonmätare.

  1. Om de ska skicka gratis mätare till ” friska” finns risken att personen kanske bara köper en omgång stickor och det kommer att innebära en förlust för företaget då mätaren kanske är dyrare att producera än den intäkt de får på 10 stickor (1 paket). Är du diabetiker så är du “sjuk hela livet” och kommer att nyttja många stickor under mätarens livstid.
  2. Kanske vill företaget se till att de har att antal mätare för sina diabeteskunder och i dagsläget inte kan möta behovet. (Tar lite tid att ställa om produktion)

  Ja, bara spekulationer från min sida 🙂 Jag önskar också att det skulle vara fritt för alla att kunna beställa (gratis eller för en kostnad).

  /Carina

  • Då borde de nog ha sagt det i sina mailsvar, om det handlade om efterfråga – produktionsbrist…

   🙂

 • Jag har bara väntat på detta. En diabetessjuk mäter sitt socker flera gånger per dag och har snabbt “betalat” sin blodsockermätare. Ketoner mäter man 1 g per dag och förmodligen bara under en kortare period. Mätaren är så klart dyr att tillverka. Att man nu tipsat om att man kan få denna dyra apparat gratis har förmodligen medfört att man inte hänger med i tillverkningen vilket medför i sin tur att dom som verkligen behöver en blodsockermätare inte kan få en i tid. Dessutom har det nu medfört att diabetssjuka måste skaffa intyg för att få en mätare. Tack för det!

  • Spekulera kan man alltid. 🙂

   • I värsta fall får vi vänta på en mätare för utandningsluft som Volek & Phinney skriver om -hoppas den inte är för långt borta.

    • Det blir spännande! 🙂

  • Om man behöver mäta sitt blodsocker finns det ju andra typer av mäatar och andra märken. Vilken chans man har på Abbott att kunna sälja dessa till icke diabetiker.

   • Inte blodsockret, blodketoner… 🙂

  • Tänkte oxå på det o beställde därför ingen. Jag har egentligen inget behov av en mätare men det har en diabetiker.

   • hej !
    så här ligger det till. tex abbot är ett stort
    internationellt företag som bla säljer blodmätare.
    mätarna tillverkas i asien och kostar en relativt
    liten summa. affärsiden är att man låser kunden
    att köpa teststickorna dyrt och även på recept
    ligger priset på samma, altså ca 270 kr för
    tio (ketoner) i Sverige, det är därför företaget
    ger ut provtagarna gratis, de kostar dryga 200
    utomlands om man inte får de gratis i sverige men
    har man deabetes får man de gratis i sverige..

    • Du verkar vara insatt i abbott! 🙂 Hur kommer det sig? *BLEV NYFIKEN*
     Tack för info och dina tips…

   • Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det är ju inte som om mätarna tar slut… Det handlar om efterfrågan och tillgång, produktion. 🙂

    • Jo men en plötslig efterfrågan kan det vara svårt att ställa om till. För en diabetiker är det livsviktigt att mäta blodsockret. Varför ska de delas ut gratis till folk som inte behöver dom?

     • Absolut, visst kan det vara att alla tog slut. Diabetiker kan mäta blodsocker mer många olika mätare. Utan detta är blodketonmätare… I Norge har inga diabetiker tillgång till blodketonmätare, det anses inte vara nödvändigt… Också lite konstigt, utan att det är blodsockermätare som de får.

 • jag tror också att de är rädda för att ge människor större möjligheter till eget ansvar för sin egen hälsa, det är väl ett läkemedelsföretag och såna vill inte se friska människor…är så förbannad

  • Eller så är det precis det de vill med att inte ge ut det till människor som är i övrigt friska?

  • Men man kan tycka att marknaden för överviktiga är ju ENORM stor… Irriterande eller hur!

 • Jag har lagt ut länken till NZ på min FBsida.

  • Tack… 🙂

 • Gratis mätinstrument för blodsocker och nu ketoner (nytt) är avsett för diabetessjuka. Inget konstigt med detta. Andra får själv köpa sin mätare.

  Men Abbot måste tänka om och se till att göra sin mätare tillgänglig i handeln antingen själva eller via återförsäljare. Om inte annat än av affärsmässig självbevarelsedrift, här finns uppenbart en marknad och den kommer snart att fyllas ut av konkurrenterna!

  • Om nu man ändå fick köpa…
   Efterfrågan – försäljning!
   Samma marknaden ökas även i USA, så det kommer nog konkurrenter (får vi hoppas) 🙂

 • Absolut CB! Så är det ju! Inte är det folkhälsa de tänker på i första hand.

  • Nej precis…

 • Konstigt att dom inte ens vill sälja! Ett företag som inte är intresserade av en inkomst! Jag är glad att jag hann skaffa än innan boomen, men det är kanske dags att beställa extra stickor innan man inte heller kan köpa dessa!

  • Tycker oxå det är konstigt! Företagande efterfrågas? 😉

  • Eller hur!

 • Men – de tänker ju långsiktigt! Om
  Fler börjar mäta ketoner och blir smalare och friskare – då har de ingen läkemedelsmarknad kvar 😉

  • Ja så kanske det är! Hmmmm…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »