Ketoner, ketos och mätare

2013-02-07 11:19     12 Kommentarer    Kategori: Ketoner

Att minska i vikt, effektivisera fettförbränningen och få koll på hur din kropp fungerar så kan man mäta blodketoner. Nu har även tidningen nappat på detta och skrivit en bra artikel om ämnet.
När du äter LCHF så använder du fett som energikälla och inte kolhydrater, då är man i det vi kallar för ketos. I vanliga fall använder kroppen glukos (kolhydrater) som energi vilket bryts ner till glukos och blir till blodsocker. Men vid strikt LCHF (minskad kolhydratsintag och ökat fettintag) så använder kroppen och  hjärnan fett som energi.

Fett måste omvandlas för att kunna användas av hjärnan till energi, först bryts det ner till fettsyror och sedan omvandlas det till ketoner i levern. Fettet i musklerna förbränns direkt.

fettförbrJ

 Vad är ketoner?

Ketoner är ett energiämne (som blodsocker) och är ett alternativt bränsle för hjärnan som dessutom är ett utmärkt sätt att få energi och bränsle. Man blir tom mera fokuserad och pigg av ketoner, och energiförsörjningen blir mera stabil.
Eftersom kroppen alltid har lagrad fett så är det enklare för kroppen att orka längre tider på rent fettbränsle, där vi ‘i vanliga fall’ får en dipp och behöver äta energi (via kolhydrater) så löser kroppen detta av sig själv för den som går på fettdrift.

Nu finns även hjälpmedel för att få bättre koll på dina blodketoner, det är inget måste men det är väldigt intressant. För den som är nyfiken på blodketonmätare så finns dessa HÄR.

När du hamnat i det vi kallar för ‘optimal ketos’ så är ditt blodketonvärde mellan 1,5 och 3 mmol/L, men det är helt ok att ligga både under och över, dock utan några extra fördelar.

Vad är ketos?

* Ketos är ett naturligt tillstånd som uppstår när man äter en kost med lite kolhydrater. Vanligtvis bryts kolhydrater ner till glukos och vanligtvis använder hjärnan glukos eller blodsocker som energi. Men vid en strikt lågkolhydratkost, som LCHF, börjar kroppen och hjärnan i stället använda fett som energi. Det kallas för att vara i ketos.

* För att ligga i ketos bör man äta minimalt med kolhydrater per dag, men exakt mängd kan vara individuell. Ju lägre intag av kolhydrater desto mer uttalad ketos.

OBS!
Ketos skall inte sammanblandas med ketoacidos. Ketoacidos är ett farligt tillstånd som kan drabba diabetiker om de samtidigt har insulinbrist, hög halt ketoner och högt blodsockret.

Detta har inget samband med den ketos friska människor hamnar i när de äter en lågkolhydratskost.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

12 Kommentarer + Kommentera

 • Hur kommer det sig att man kommer i ketos med typ Cambridge?

  • Man hamnar i svältketos dvs man ger kroppen mindre näring än den behöver och på samma sätt kan du hamna i ketos vid fasta

 • Hej monique!
  Tack för en bra och trevlig blogg, är en trogen läsare! Jag har en liten fundering. Läste en kurs på universitetet för ett par år sedan och då ingick en snabbkurs i näringslära/livsmedel osv. Vår lärare menade att om man äter mycket fett och nästan uga kolhydrater så omvandlas fettet till ämnen som hjärnan kan använda som energi, precis som du sagt. Det han sa efter var att de finns ingen forskning kring hur hjärnan mår/funkar efter 10,20,30 år osv.. Av att använda fett som energi ist för kolhydrater, glykos. Vad tycker du om detta? Finns de någon forskning? 🙂
  Själv äter ja lchf/paleo och mår super! Fortsätt att inspirera oss så som du gör!
  Kram från en nyfiken läsare 🙂

 • Det skulle även stått med hur viktigt fettet i kosten är

  Personligen har jag märkt att det hjälper inte bara drar ner kolhydraterna, man måste också öka fettintaget rejält för att fortare komma in i ketos
  Och som sagt kokosfettet är väldigt bra boost
  (jo man kan svälta sig in i ketos via pulverdieter men hur kul är det på en skala)

  • Ja visst är det så. I artikeln står det att man ska äta mindre än 70g kolhydrater, har svårt att tänka mig att man hamnar i ketos på den mängden kolhydrater(?)! Någon som gjor det?

   • Möjligtvis om man äter VLCD=svälter

    • Ja precis! Been there, done that! 😉

 • Synd att man inte fick med att kokosolja kan påskynda bildandet av ketonkroppar, förutom att kokosolja har en massa andra fördelar (anti-inflammatorisk, anti-infektion etc. Efter att ha läst Stop Alzheimer av Bruce Fife, inser man att många skulle må bra inte bara av ketogen kost utan även av daglig intag av kokosolja (den längre halveringstiden är en fördel jämfört med MCT-olja).

  • Håller helt med!

   • Skickade lite info om kokosolja till artikel författaren, skadar aldrig att utbilda journalister, alla kan ju inte ha Ann Fernholms nivå 🙂

    • Det är ju bra! Tror det var Elin Gunnarsson som skrev artikeln, hon är en stor förespråkare för LCHF annars och kan mycket om ämnet… 😉

     • Ja den var ovanligt bra skriven, förutom det där att öka fettet och kokosoljan.
      Har just nu en liten frälsa världen med kokosolja drive 🙂 (borde investerat lite pengar i nått av företagen. Visst vore det spännande om man på ett demensboende gav hälften av patienterna 3-5 msk kokosolja tre gånger om dan i maten eller i kombination med kokosolja drog ner på socker och kolhydrater.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »