Höga ketoner

2012-09-09 15:26     22 Kommentarer    Kategori: Ketoner

Då var ketonerna höga igen, ovanför optimalt nivå. Det är inte helt lätt att hålla mig inom optimal ketos, men jag är ju glad så länge jag inte är utanför ketos, alltså under…

Igår åt jag:

Bullet-kaffe
2 LCHF hamburgare, hemmagjorda
Rosévin 3 glas
LCHF bröd med salami och majonnäs på

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

22 Kommentarer + Kommentera

 • Ny kommentar för inlägget “STOP för ketonmätare!”

  Jag sitter och gråter just nu. På riktigt, GRÅTER!

  Här sitter jag, en 20 årig tjej som har haft diabetes sedan hon var sex år. Jag vill inte döma, men vad jag läser mig till i dessa kommentarer är en ganska dömande underton. Förstår ni hur kränkande inlägg som dessa är?

  Ilskan mot Abbott som bara vill ge ut ketonmätare till diabetiker, som de faktiskt är tillverkade för. Det är till och med i namnet de svarat Elin med.följt av snorkiga kommentarer om att de hade tjänat mer pengar om de sålde det till människor som inte behöver dem, sen när är det något negativt att ett läkemedelsföretag inte enbart är ute efter att tjäna pengar? Och framför allt någon slags arrogans mot att ”diabetiker minsann ska få”.

  ”Jag har ett BMI över 40.
  Måste jag FÖRST få diabetes innan jag får hjälpmedel till hälsa? Käns ologiskt/fel
  Fattar inte hur företaget/sjukvården tänker.
  Jag har i åratal skjutit en GBP-operation framför mej. Jag vill inte operera.
  Mina val är: 1 GBP-operation
  2 Icke-Opererad= invänta diabetes. Jorå, så ÄR det.
  3 LCHF Står blixtstill.
  4 Ketonstickor= Friskvård”
  Det är ingen annan än du själv som har fått dig till ett BMI på 40. Så hur är det någon annans fel om du får diabetes? Om LCHF inte fungerar finns det andra sätt att gå ner i vikt och då pratar vi inte om en ”Quick-fix” i form av dieter, det är en förändring i din livsstil. Och du har ju faktiskt blivit erbjuden ett hjälpmedel, det skriver du ju själv!

  Vet ni vad jag gjorde för att få diabetes? Ingenting. Jag hade ”otur” helt enkelt och ingen av er, INGEN kan ana hur dåligt jag har mått över det. Det var en period i början av tonåren då det var speciellt jobbigt. Jag ville inte, jag ville inte ta mina sprutor och jag ville inte leva med diabetes längre. Jag ville inte leva. Punkt.

  Jag hade dessutom en ätstörning (jag har aldrig varit överviktig) och jag hade läst mig till att om man inte tog sina sprutor rasade man i vikt.
  Så jag slutade ta mina sprutor och gick ner 10 kilo på mindre än 2 veckor, allt som allt gick jag ner 15 kilo. Jag var på kuppen nära på att dö ett flertal gånger, svimmade, hade ont i magen, ont i musklerna och började varje dag med att spy. Varje dag. Det var en gång jag låg i min egen avföring och spya på grund av en allvarlig ketonförgiftning, jag var så svag att jag inte kunde sitta upp och jag trodde allvarligt talat att jag skulle dö.

  Komplikationerna av detta är många, jag har extremt fula märken över hela kroppen som jag aldrig kan bli av med. Jag tappade håret och det hår jag nu har är grått. Jag riskerar att bli blind innan jag fyllt 30.
  Huruvida Norges sjukvård anser vad diabetiker behöver och inte är i min mening inte relevant, I många länder tycker man att det är okej att våldta barn. Det är okej med könsstympning. Det är okej med barnarbete. Okej att stena kvinnor. Ska vi alla anamma detta då?

  Jag vet inte hur det är med ketoner för friska personer, men det känns lite i samma stil som att köra ner fingrarna i halsen efter maten. För det är det väl ingen av er som skulle förespråka, eller? För det är ju trots allt ett ganska bra sätt att gå ner i vikt, eller? Det är ju trots allt, som ni säger, individens val! Vad jag inte förstår är varför någon överhuvudtaget skulle vilja riskera sin friska kropp för något som ens potentiellt kan vara farligt? Monica, jag ser på din bild att du inte på något vis är stor eller att du skulle behöva någon radikal viktnedgång. Jag respekterar rätten till åsikt och individens val över sin egen kropp men jag vill göra er alla väldigt medvetna om att alla inte har ett val.

  Och ni kan fråga er ”varför ska bara diabetiker få ketonmätare?” och svaret är ganska enkelt – det är faktiskt bara vi som behöver det. Ni må önska er en ketonmätare i julklapp. Vet ni vad jag önskar mig varje jul, eller ärligt talat -varje dag? En ny bukspottkörtel. En ketonfri vardag.
  Och framför allt en frisk kropp.

  Snälla, jag ber er. Snälla lyssna. Snälla försök att förstå. Och snälla, snälla snälla snälla ta hand om er och era kroppar, ta dem inte förgivet för en dag står ni där och ångrar något ni kunde ha undvikt.

  Mycket kärlek,
  Frida.

 • Vilket mätvärde är bra i ketoner? Funderar på att köpa en mätare.

 • Vad är det för skillnad på ketonmätare och blodsockermätare? För mig ser de lika ut.

  • Vissa modeller av blodsocker mätare kan även mäta ketoner (men med en annan typ av teststicka), vissa blodsocker mätare kan endast mäta blodsocker.

 • Dricker jag 3-4 glas torrt vin en kväll, väger jag 2-3 kilo mer nästa morgon…Varför sväller man så här av vin?

  • Det är för att alkohol binder vätska, som gör att du även kan känna en viss svullnad. Men det försvinner inom ett par dagar. Ingen ide att väga sig dagen efter alkohol konsumtion! 😉

 • Hej! Har försökt vara strikt nu i några dagar och druckit något liknande mbc till frukost, bytt ut kaffet mot grönt te och haft bara kokosfett i. Sen ätit kött/fisk/kyckling med massor av smör till lunch och middag. Mätte ketonerna idag och det blev 4.8! Kändes lite väl högt!? Dock var det mitt på dagen efter styrketräning. Men hade precis köpt stickorna och var såklart nyfiken 🙂 är det stor skillnad att mäta på morgonen innan frukost? Stickorna är ju dyra så vill inte mäta för ofta men får nog testa imorgon igen då. Har aldrig kommenterat här förut men tycker verkligen om din blogg och läser den ofta!! 🙂

  • Du ska endast mäta på morgonen på fastande mage, det ger den rätta siffran! Träning höjer ketonerna, och likaså fet mat. Det går ut i blodet och ger utslag, men det gör det för alla, även för den som inte äter LCHF men får i sig mycket fett. Fastande mage är a och o! 🙂

   Kul att du kommenterade, tack för det Hannah! Välkommen tillbaka med kommentarer, alltid trevligt tycker jag! Sov så gott!

 • Tack! Jag har en ketonmätare men stickorna är dyra så jag vet inte. Det slutar nog med att jag kollar om man kan köpa på Apoteket och börjar mäta. Gillar allt som är mätbart! Någon som vet hur man får tag i dessa stickor billigare? Kostade över 200 kr för 10 st på nätet.

  • Hej!
   Har köpt stickor på apoteket kostade 99kr för 50 stickor 🙂
   häls jessica

  • Finns lite tips om att köpa ketonstickor från Tyskland eller Nya Zeeland, sök på Moniques blog så hittar du säkert några länkar.

   • Stämmer bra det! 🙂

  • De är tyvärr jättedyra! 🙁 Jag vet att flera mäter bara någon gång i veckan eller om man är osäker om man har åkt ur ketos. Kan ju vara ett alternativ… Lycka till!

 • Funderar på det här med ketoner. Får inte riktigt till det. Mäter på stickor och hittar inget samband mellan matintag och olika färger. Behöver jag egentligen bry mig? Jag går ned 0,7 kg/vecka sedan början av juni. Bör eller kan jag gå ned snabbare med bättre ketoner? Har ca 20 kilo kvar till “modellvikten”

  • Stickor är opålitliga och mäter ketonerna i urinet 6 timmar tidigare…Så det ger inte en rättvist utslag tyvärr. Men du har ju en toppen bra viktminskning, då tror jag inte du behöver tänka på ketonerna om inte du absolut vill det. Det behövs då en blodketonmätare (svårt att få tag på just nu) och stickor som är anpassade…
   Heja dig och lycka till vidare med kosten och vikten! 🙂

 • Se där! Jag har aldrig trott på allt snack om att vin gör att man inte går ner i vikt! Hur kan i så fall alla italienare och fransmän gå ner trots allt vin?
  Jag dricker för det mesta ett glas rött eller vitt till kvällsmaten och har ändå haft en bra viktminskning. Prövat någon period på 14 dagar utan vin men märkte inte någon skillnad faktiskt. Men vi är ju olika och tål ju olika…….
  Kanske det kan öka förbränningen för en del 😉

  • Jag tror faktist att vinintag hämnar viktminskningen, iaf om man dricker dagligen eller väldigt regelbundet. Levern tar hand om alkohol i första hand, sedan kolhydrater och sist fettförbränning. Så om man dricker vin ofta så dröjer fettförbränningen. Det är fakta. Så det kan ju förklara att vissa har svårt att minska i vikt när de ändå dricker en del vin (typ jag!) :)… Sedan verkar det då inte att påverka ketonerna, underbart! 🙂

 • Intressant att du kan dricka rosévin (som väl innehåller mest “socker” av vinerna) och ändå öka dina ketoner. “-) Nu ser ditt matintag ganska lågt ut när det gäller protein, det kanske hjälpte till

  • Beror på vilket rosé. Jag gillar endast extremt torra roséviner, finns några sådana. Supergott! 🙂

   • Vilket vin e bäst att dricka när man går på lchf??
    Vet inte om jag gör något fel men har ätigt enligt lchf i 2 1/2 vecka o bara gått ner 2,9kg tycker många går ner de på en vecka(( dricker vin gör jag på helgen o tuggar lite tuggemi .. sen har jag börjat o slutat med cambrige för att jag vill gå ner i vikt men tycker att den metoden är väldigt jobbig kan de vara en orsak att jag inte gått ner mera?? lchf tycker jag har gått jätte bra 🙂 hoppas att jag kommer gå ner med denna medtoden..

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »