Om kefirgryn! Naturlig magmedicin!

2018-01-22 16:40     1 Kommentar    Kategori: Kefir

Nu har jag fått gryn, från en vän, kafirgryn! Alltså fermenterad mat, något jag ganska nyligen fått upp ögonen för och som gör att jag mår otroligt bra och magen mår super! Det handlar om probiotika, där även prebiotika är viktigt. Mera om detta HÄR.

Det är ganska svårt att få tag på kefirgryn, men det går att hitta via nätet. Jag hade turen denna gång. Kefin är en fermenterad dryck, liknane fil och yoghurt, och är en extrem bra källa för probiota. Det är bakterierna i drycken som är bra för mage och tarm… De tar hand om parasiter och dåliga magbakterier i kroppen och blir även den dominerande bakterien. Magens välmående hänger ihop med kroppens immunförsvar, det mesta av immunförsvaret kommer från magen. (Läs om detta i: Bloggen Hälsotugg.se).

Kefin har upp till 56 olika goda bakterier (i andra yoghurt och fil sorter är det 7). De hälsosamma bakterierna i kefir överlever mycket längre än de från t.ex yoghurt. Antibiotika t.ex tar död på goda och dåliga bakterier i magen, men dessa från kefir överlever även antibiotika.

Fermenterad mat har funnits som en del av människoföda i tusentals år och kommer från Kaukasien. Det användes som konserveringsmedel före kylskåp fanns. Många påstår att det är pga kefir som Kaukasierna levde extremt långa liv, de fleste blev över 100 år. Probiotika är viktig för hälsa, och det skrivs mer och mer om detta i media och på olika hälsosidor. Probiotika säges minska mot inflammationer, inget cancerceller gillar och hjälper kroppen smälta den mat vi äter. Det är ju även viktigt med prebiotika – maten till probiotika.

Jag har förtsått att det ska vara ekologikst lantmjölk (ej homogeniserad) – det är viktigt! Svampen och bakterierna i kefir äter laktos därför kan det funka för laktoskänsliga – men viktigt att prova sig fram. Kefirfrynen ser ut som små gryn, mini keso. Lantmjölken är bra att ha till hands för att öka grynen och är en mjölk som grynen trivs bra i. Grynen ska alltid förvaras i mjölken och kan även frysas ner – de är mycket tåliga!

Grynen ökar när de ställs på ett lagomt varmt ställe, t.ex badrum/tvättstuga… När de ökar sig behöver man öka mängden mjölk och då kan man också ge bort gryn till andra som är sugna att testa… De nya små grynen är de starkaste!

Det är viktigt att de förvaras i glasburk och ej metall! Det ska alltid vara en duk över toppen så att det kommer in luft och för att undvika små flugor… Mera om detta när jag kommer dit!

Spännande! Tack Viveca för grynen – underbart!

 

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Hej! Jag skulle personligen inte ha kulturer som man äter i badrummet för även andra bakterier som man inte har kontroll på från fukt och värme som man inte har kontroll på där kan kontraminera kefirgrynen. Kefirgrynen är ju en levande samling jäst och bakterier som interagera med omgivningen. Jag har haft fantastiska kefirgryn i många år. Sedan gjorde jag uppehåll med mjölk något halvår. Min kefirfodervärd tog inte hand om dem. Nu har jag letat efter nya kefirgryn och har fått från olika håll där alla jag fått av i sin tur har kommit från kefirforumet på fb. Det är bra att det delas flitigt – men trist att det finns så mycket gryn i omlopp som kanske inte har sin bästa balans av bakterier och jäst intakt. De jag har fått har varit smuliga och gett besk kefir med toppjäst eller haft andra problem, där man skulle behöva ta hjälp av lite frisk kefir och ge dem en chans att få tillbaka sin normalflora igen. I allafall de gryn jag har fått av folk verkar ha blivit stressade misskötta i något eller flera led på vägen och kanske tappat vissa stammar men blivit kontraminerade med andra oönskade stammar. Kefirgryn har en enorm förmåga att rehabilitera, men stress på stress på stress är svårt för dem. Vet man inte hur det ska vara och kan vara med kefiren så är man så klart nöjd ändå. Om någon vet gryn med bra kvalitet, av någon som haft dem i flera år och skött dem dagligen så får ni gärna tipsa…Jag söker med ljus och lykta!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »