WHO: Precessad kött är cancerframkallande
Stora nyheter, och viktigt samt inte så roligt att läsa. Vi är många som gillar båda bacon och korv, salami och skinka. MEN det räcker inte att man tycker det är gott. Är det bra mat eller inte?
Det är fastställt: WHO, Världshälsoorganisation går nu ut med att processat kött (korv, skinka, bacon, salami, pastej, annan kallskuret kött) orsakar cancer. Det här står i media världen över, igår och idag.
Det är ingen direkt nyhet att en stor konsumtion av kött kan vara skadligt för kroppen. Men det är första gången nu som WHO listar livsmedel som cancerframkallande och då är det processat kött som är farligt. Det farliga med dessa processade köttet är att de behandlas så kraftigt för att öka hållbarhet – och denna behandling (ämnen) är det som är farligt.
Vad gäller ekologiska processad kött eller ej verkar inte göra någon skillnad.
Andra cancerframkallande saker som listas är: Cigaretter, asbest, arsenik och alkohol. Till listan är nu tillagt processat kött. WHO går även ut med att rött kött, såsom lamm, gris, nöt kan också vara farligt – men varningarna är inte lika starka där, utan det nämns som ‘troligen orsakar cancer’. Jag funderar själv då om det är pga den kost som djur idag blir matad och alla medicineringar som djuren genomgår? För rent bra kött, som vi i alla ALLA år ätit, känns konstigt om det skulle vara farligt. Det är en naturlig process för oss att äta kött (anser jag).
Vad gäller ekologiska processad kött eller ej verkar inte göra någon skillnad.
Kostdoktorn ger en mycket bra kommentar till WHO rapporten.
http://www.kostdoktorn.se/gronsaker-har-bevisats-orsaka-cancer